Effect van speelgoed op de ontwikkeling van een kind

Dat bijna alle kinderen speelgoed leuk vinden dat is natuurlijk een ding wat zeker is. Waar veel kinderen vooral druk zijn met het spelen zelf, zit er natuurlijk ook andere kant aan speelgoed. Vooral bij kinderen op jonge leeftijd, is het belangrijk om al lerend allerlei onderdelen te doen laten ontwikkelen. Door ze te laten spelen met het juiste speelgoed, kun je onder andere het ontwikkelen van eerste grove- en later de fijne motoriek stimuleren. Daarnaast zijn er nog tal van andere redenen waarom het belangrijk is om je kind te laten spelen met vooral educatief speelgoed. In dit artikel nemen we je daarom mee in het effect van speelgoed op de ontwikkeling van een kind.

Je kind leert zich vermaken

Hoe jonger kinderen zijn, des te korter hun spanningsboog is. Dat wil dus zeggen dat ze zich redelijk snel vervelen. Zo heeft een kind van 2 jaar een spanningsboog die niet verder reikt dan zo ongeveer 10 minuten. Dat wil dus zeggen dat ze na 10 minuten iets te hebben gedaan zich kunnen vervelen. Het is daarom dus ook de kunst om je kind te leren zichzelf te vermaken. Nu zal dat op zeer jonge leeftijd wat lastiger zijn, maar naarmate ze ouder worden, zul je merken dat dit steeds beter gaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je dit als ouders stimuleert. Het is daarom dus ook niet handig om direct in je sport bh een volledige workout te doen thuis, want de kans dat je kind je dan onderbreekt, die is vrij groot. Wat je wel kunt doen, is je kind voorbereiden op wat komen gaat. Dus stel je bent je aan het omkleden en doet net je sport bh grote maten aan, dan kun je je kind wel laten speelgoed in de tussentijd totdat je klaar bent. Zo leren ze zich vermaken en kun je dit steeds een aantal minuten verder rekken.

Goed voor de fantasie

Je hebt ze vast wel eens gezien, de kinderen die met een paar legopoppetjes doen alsof ze de hele wereld bezitten. Wat kinderen vooral leuk vinden, is het spelen van bepaalde rollen. En hoe kan dat nu beter dan te spelen met bijvoorbeeld lego of andere soortgelijk speelgoed. Doordat de fantasie van kinderen bijna oneindig is, kunnen ze zich hier helemaal in op laten gaan. Het voordeel hieraan is, is dat er aan het spelen met lego, playmobiel of een andere vorm van speelgoed waarbij je een bepaalde rol aan kunt nemen, geen einde zit. Ze leren zichzelf dus steeds verder ontwikkelen, aangezien iedere keer dezelfde rol op ten duur gaat vervelen. Is het tijd om te gaan, dan is het niet verstandig om je regenjas dames aan te trekken en er een abrupt einde aan te maken. Bereid kinderen daarom dus ook altijd voor op  het moment dat het (bijna) tijd is om te stoppen. Zo voorkom je teleurstelling en kunnen ze zich erop voorbereiden dat het spelen bijna voorbij is.

Tot slot

Zoals je ziet is het spelen met speelgoed voor de ontwikkeling van een kind op meerdere vlakken van essentieel belang. Om ervoor te zorgen dat ze niet te snel afgeleid raken door alles wat er om hun heen gebeurt, kun je er ook voor kiezen om een speelgoedkamer voor de kinderen in te richten. Zo hebben jullie als ouders wat meer rust en kunnen de kinderen doen waar ze zin in hebben.