Het leukste speelgoed voor de cognitieve ontwikkeling van een kind

In de eerste maanden van het nog prille leven van je baby zijn ze vooral bezig om zichzelf te ontdekken. Ze hebben namelijk 9 maanden veilig in de buik van de moeder gezeten en ineens moeten ze alles zelf doen. Best even wennen dus voor zo’n kleintje. Het is daarom dus ook logisch dat je in deze eerste paar maanden ook nog niet direct proactief bezig bent met de ontwikkeling van je kleintje. Toch is het wel belangrijk hier op een gegeven moment mee te beginnen. Dit begint vaak met het pakken van verschillende voorwerpen, zodat ze weten dat ze hun armen en vooral ook handen kunnen gebruiken. Een goede manier om dit te kunnen oefenen, is door ze op een speelkleed te leggen met een babygym. Om ervoor te zorgen dat je in de periode daarna de cognitieve ontwikkeling van je kind al spelenderwijs kunt verbeteren, hebben we een aantal tips voor je.

Wat is de cognitieve ontwikkeling?

Voor we verder gaan met de verschillende soorten speelgoed waarmee je de cognitieve ontwikkeling van je kind kunt stimuleren, is het goed eerst wat verder in te gaan op wat nu de cognitieve ontwikkeling eigenlijk is. De cognitieve ontwikkeling van kinderen het de groei en ontwikkeling van hun mentale vaardigheden en denkprocessen. Dit wil zeggen, hoe kinderen leren, redeneren, problemen oplossen, begrijpen en communiceren met de wereld om hen heen. Je kunt je dus wel voorstellen hoe belangrijk dit is, om direct vanaf het begin goed te stimuleren. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je nu!

0 tot 2 jaar

De cognitieve ontwikkeling van een kind begint eigenlijk al vrij vroeg. Al in de eerste paar maanden zul je merken dat je baby er zienderogen op vooruit gaat. Na een maand of 2/3 ontdekken ze hun eigen stem en proberen ze overal naar de grijpen. Tijd dus om dit extra te stimuleren. Dit kun je doen door je kind regelmatig onder een babygym te leggen, maar doet een balletje of andere object wat geluid maakt en ze gemakkelijk zelf kunnen pakken het ook altijd goed. Het leuke aan deze periode is, is dat je ook nog wat kraamvisite krijgt. Zo is een bal voor in de box bijvoorbeeld een perfect cadeau onder de 10 euro. Nadat je kind een maand of 6 is, zul je merken dat ze het steeds interessanter beginnen te vinden om zichzelf te blijven ontwikkelen. Spellen die goed zijn voor de ontwikkeling van het cognitief, zijn de welbekende blokkendozen, waarbij ze verschillende figuren in het juiste gaatje moeten stoppen. Dit is niet alleen goed voor de motoriek, maar ook voor het denkvermogen van een kind.

2 tot 4 jaar

Wanneer je kind ouder wordt en de leeftijd van twee is gepasseerd, dan is het belangrijk je huis dusdanig in te richten dat ze niet overal bij kunnen. Ze kunnen inmiddels lopen en weten exact wat ze wel en niet mogen. Of ze hier ook daadwerkelijk iets mee doen, is natuurlijk een heel ander verhaal. Werk je regelmatig thuis, houd hier dan ook rekening mee tijdens het inrichten van je thuiswerkplek. Op deze leeftijd vinden ze het vooral leuk om te spelen met speelgoed dat vooral veel geluid maakt en ook beweegt. Let hierbij wel op dat ze het ook prachtig vinden om allerlei dingen te pakken die niet voor ze bestemd zijn. Ook de ontwikkeling van de fantasie is een belangrijk onderdeel van het cognitief. Om dit te stimuleren, is het belangrijk om minimaal één keer per week te gaan knutselen met je kind.

Tot slot

Dat de cognitieve ontwikkelingen elkaar bij een peuter zich in razend tempo opvolgen, is natuurlijk niet heel vreemd. Ze moeten namelijk alles nog leren en alles is nieuw. Gelukkig kunnen de meeste ouders, nu het minimumloon in 2023 flink is gestegen, ook wat meer speelgoed kopen, zodat ze dit kunnen stimuleren.