Het leukste speelgoed voor je kind

Soms is het lastig om iets leuks te vinden voor je kind. Er bestaan inmiddels zo ontzettend veel verschillende soorten speelgoed. Hierdoor kan het inderdaad lastig zijn om een keuze te maken. Koop je een lego set of ga je voor krijtjes? Toch hoeft het helemaal niet lastig te zijn. Net als een auto huren, kan speelgoed uitkiezen voor je kind, simpel en gemakkelijk zijn. Er zijn meerdere categorieën waar speelgoed onder kan vallen. Denk aan buitenspeelgoed, educatief speelgoed, bouw speelgoed en creatief speelgoed. Hieronder staan de verschillende categorieën en een aantal voorbeelden op een rijtje.

Buitenspeelgoed

Het is natuurlijk belangrijk dat je kind voldoende tijd buiten doorbrengt. Zo krijgt je kind voldoende vitamine D binnen, maar ook voldoende beweging. Er zijn verschillende soorten speelgoed die je voor je kind wilt halen, als je wilt dat ze deze buiten gebruiken. Je kunt gaan voor skippyballen, skates, hoelahoep en bijvoorbeeld een speelgoedpistool. Dit zijn voorwerpen waarmee ze goed in beweging blijven! Het kan ook zijn dat je kind een bestuurbare auto wilt hebben! Bijvoorbeeld door een auto huren Mallorca in je vakantie. Dit soort herinneringen blijven bij en het is leuk om ze iets te geven wat ze nooit meer zullen vergeten.

Educatief

Hoe oud of jong je kind ook is, het is belangrijk om speelgoed te halen waarmee ze zich kunnen blijven ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een telraam of aan hamertje tik! Educatief speelgoed komt in veel verschillende soorten en maten. Zo kun je een looptrainer halen om je baby te helpen met lopen. Het is belangrijk om speelgoed te kopen dat het brein van je baby op een gezonde manier stimuleert zodat het de ontwikkeling positief bevordert. Zo kun je speelgoed halen waarbij het kind iets moet oplossen. Of juist speelgoed waarbij ze kunnen ontdekken. Laat ze bijvoorbeeld lekker puzzelen. Dit is heel goed voor hun brein en hun ontwikkeling.

Creatief

Net als educatieve speelgoed, is creatief speelgoed ook heel leuk en belangrijk. Denk aan tekenen en schilderen. Hier kan het kind zijn verbeelding helemaal vrij laten gaan. Maar werken met strijkkralen, een knikkerbaan of Lego kan heel leuk en goed zijn voor het kind. Als ze een bepaald patroon willen laten ontstaan, of bijvoorbeeld een bus van Lego willen bouwen, dan vraagt dit ruimtelijk inzicht, creativiteit en inzet. Het is daarom een heel leuke, maar ook goede manier om je kind bezig te houden. Wanneer ze al wat ouder zijn kunnen ze ingewikkelde ontwerpen in elkaar zetten. Ook al zit er meestal een handleiding bij kan dit toch al gauw uren duren. Het is een gezonde manier om bezig te zijn en je brein te stimuleren. Werken met kleur is ook heel belangrijk. Vooral voor jonge kinderen. Felle kleuren hebben een bepaald effect op het brein waardoor ze op een gezonde manier geprikkeld raken. Ook kun je zien op wat voor mentale leeftijd en ontwikkeling ze zijn aan de hand van hoe ze tekenen. Krassen ze alleen maar of kleuren ze al netjes binnen de lijntjes? Wordt er al rekening gehouden met perspectief? Dit heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van je kind.