Jeu de Boules: Vind hier de beste jeu de boules sets van 2024

Jeu de boules is toch wel het ultieme camping spel. Je hoeft het natuurlijk niet alleen op de camping te spelen, want het kan eigenlijk overal, maar het is wel waar de meeste mensen meteen aan denken. Jeu de boules wordt ook wel Petanque of Petanca genoemd. Afhankelijk van waar in Frankrijk bent, waar hier komt het spel vandaan en wanneer mensen aan Frankrijk denken, dan is het stokbrood, wijn en jeu de boules. Toch komt het oorspronkelijk uit Griekenland. Jeu de boules gaat vooral over behendigheid en heeft minder met kracht te maken en je hebt ook niet veel meer nodig dan wat grote ballen en een klein balletje. Eigenlijk zijn deze ballen van metaal, het kleine balletje van hout, en daardoor behoorlijk zwaar. Omdat dit voor kinderen niet fijn is, niet alleen zwaar, maar ook gevaarlijk, worden ze voor kinderen meestal van plastiek gemaakt.

De best verkochte jeu de boules sets

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Kunststof Jeu de Boule set met 8 boules en 2 markeringsballetjes. In handige draagtray. Geschikt vanaf 3 jaar.

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit

2e beste keuze

Speel dit klassieke spel thuis of op de camping. Get & Go Jeu de Boulesset bestaande uit 3 verchroomde stalen ballen. 

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit

3e beste keuze

Speel het traditionele Jeu de Boules met deze gekleurde boules. 8 recreatieve kunststof boules in 4 aansprekende kleuren. Leeftijd vanaf 4 jaar.

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit

Op deze pagina:

Onze top 5 jeu de boules sets

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende jeu de boules sets iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
SUMMERTIME JEU DE BOULE

Voor kinderen zijn de metalen petanque ballen vaak te zwaar en kinderen kunnen ze alle kanten op gooien met ongelukken tot gevolg. Deze fijne plastieken jeu de boule ballen zijn een heel stuk lichter en kunnen dus ook minder kapot maken, terwijl kinderen er veel makkelijker mee overweg kunnen.

 

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Get & Go Jeu de Boules Set IV

Deze mooie jeu de boule set bestaat uit 3 verchroomde, stalen ballen met een enkele lijnpatroon, een kleine gele but en een meetlint. De ballen wegen 720 gram per stuk en zijn dus lekker zwaar en liggen goed in de hand. De handige zwarte draagtas is stevig en gemaakt voor deze zware petanque set.

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Jeu de boule 8 ballen plastic

Met deze 8 plastic jeu de boule ballen in de kleuren groen, blauw, geel en rood, is er voor ieder gezinslid een eigen kleur om mee te spelen. Ze zitten in een handige bewaartray die je ook makkelijk met je mee kan nemen. De plastic jeu de boule ballen zijn van een redelijk gewicht waardoor ze ook voor kleine kinderen makkelijk te gebruiken zijn

 

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Jeu De Boules Set 3 Ballen

De Jeu De Boules Set met 3 ballen is een geweldig spel om te spelen met vrienden en familie in de buitenlucht. Deze set bevat drie hoogwaardige metalen ballen, elk met een gewicht van 720 gram, waardoor ze perfect in de hand liggen.

De ballen zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben een strakke en professionele uitstraling. De set wordt geleverd in een handige draagtas, zodat u hem gemakkelijk kunt meenemen naar het park, het strand of uw eigen achtertuin.

Jeu De Boules is een eenvoudig spel om te leren, maar biedt veel uitdaging en plezier voor spelers van alle niveaus. Het doel van het spel is om de ballen zo dicht mogelijk bij een kleine houten bal, genaamd een cochonnet, te gooien. De speler met de meest dichtbijzijnde ballen wint het spel.

Kortom, als u op zoek bent naar een leuk en uitdagend buitenspel, dan is de Jeu De Boules Set met 3 ballen een geweldige keuze. Met zijn duurzame materialen, professionele uitstraling en handige draagtas, kunt u het spel overal spelen en genieten van urenlang plezier met vrienden en familie.

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
BS Toys Jeu de boules - Hout

De BS Toys Jeu de boules set is een klassiek buitenspel dat al decennia lang door jong en oud wordt gespeeld. Deze set bevat 6 houten ballen, elk met een gewicht van 130 gram, en 1 houten cochonnet, wat het spelen van het spel heel gemakkelijk maakt.

De ballen zijn gemaakt van hoogwaardig hout en hebben een mooie afwerking, waardoor ze er professioneel uitzien en perfect in de hand liggen. De set wordt geleverd in een handige draagtas, zodat u hem gemakkelijk kunt meenemen naar het park, het strand of uw eigen achtertuin.

Jeu de boules is een eenvoudig spel om te leren, maar biedt veel uitdaging en plezier voor spelers van alle niveaus. Het doel van het spel is om de ballen zo dicht mogelijk bij de cochonnet te gooien. De speler met de meest dichtbijzijnde ballen wint het spel.

Kortom, als u op zoek bent naar een klassiek en leuk buitenspel, dan is de BS Toys Jeu de boules set met houten ballen een geweldige keuze. Met zijn hoogwaardige materialen, mooie afwerking en handige draagtas, kunt u het spel overal spelen en genieten van urenlang plezier met vrienden en familie.

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Prijs kwaliteit
Beste prijs op BOL.com

De spelregels zijn heel simpel en je hebt het dan ook zo onder de knie. Dat maakt het ook een heel sociaal spel. Iedereen kan aansluiten en meedoen. In warme landen vind je dan ook vaak een of meerdere jeu de boules banen op de camping, in parken en zelfs op speciale plekken. Er zijn ook toernooien en wedstrijden, maar het blijft vooral een sociaal gebeuren waarbij iedereen samen kan komen, nieuwe mensen wilt leren kennen of de lokale bevolking wilt leren kennen. Je kan het in je eigen buurt gaan doen om zo makkelijker de mensen te leren kennen, en jouw kinderen kunnen het met de andere kindjes uit de buurt spelen. Want jeu de boules is voor alle leeftijden leuk en makkelijk om te doen.

Het kleine balletjes wordt gegooid of gepositioneerd en dan sta je ongeveer 6 tot 10 meter van de but, zoals het kleine balletje onder meer genoemd wordt, en vervolgens probeer je de metalen ballen zo dicht mogelijk bij de but te krijgen. Dit doe je door onderhands te gooien. Er komt veel techniek bij kijken, maar in principe kan iedereen het doen. Je leert dan ook steeds meer hoe je zo precies mogelijk kan gooien. Je kan alleen of in een team van maximaal 3 mensen spelen.

Zoek jij de leukste en beste set Jeu de boules voor kinderen? Lees dan hieronder verder.

De geschiedenis van Jeu de boules

Jeu de boules heeft een rijke en veelzijdige geschiedenis. In de oudheid werd er al gespeeld met grotere en kleinere ballen. Het verst terug zijn bewijzen gevonden in Turkije, Egypte en Griekenland. Vandaaruit werden de spellen door handelaren over de rest van het huidige Europa verspreid. Tijdens de Middeleeuwen is het spel zelfs een hele tijd verboden geweest. Men diende te oefenen met zwaarden en boogschieten in plaats van de tijd de doden met ballen. Dat ging zelfs zo ver dat er zelfs Franse bisschoppen waren die het geestelijken verboden om het spel te spelen. Alleen de monniken in verafgelegen kloosters en abdijen mochten het spel nog spelen. Dit alles gebeurde in Frankrijk. Uiteindelijk won het spel toch steeds meer aan populariteit en werd het zelfs tot ver buiten Frankrik gespeeld.

Jeu de boules begon in de 17e eeuw als een spel van de boeren, maar honderd jaar later was het vooral een spel voor de aristocratie. Na de Franse revolutie kreeg het volk rechten terug en mochten ze ook weer jeu de boules spelen. Het werd een echte volkssport. De ballen werden van allerhande materialen gemaakt en de spelregels verschilden zo ongeveer per dorp. Nog steeds zijn er verschillende vormen van het spel die gespeeld worden.

De moderne versie van jeu de boules zoals de meeste mensen het vandaag de dag kennen is Petanque. Er gaan natuurlijk verschillende verhalen rond over het ontstaan van de huidige versie. Het meest standvastige en logische verhaal is dat van een oudere Franse man die in zijn jonge jaren een fervent speler was en die op oudere leeftijd de afstanden niet meer kon afleggen door reuma. Hij zat daarom in een stoel op de wedstrijden waar hij wel nog ging kijken. Voor zichzelf gooide hij vanuit de stoel met de ballen en werd er steeds beter in om de but, al zittend, te raken. Zijn vrienden wilden meespelen en om een soortgelijke handicap te hebben als de oudere man, zijnde dat ze niet uit een cirkel mochten stappen en met beide voeten op de grond moesten blijven staan. Hiermee was de moderne versie petanque, die we allemaal kennen, geboren.

Wat zijn de spelregels van Jeu de boules?

Mensen spelen Jeu de boules meestal op een speciaal daarvoor aangelegde baan. Dit is een stuk van 4 meter breed, 15 meter lang en duidelijk afgebakend, meestal met houten balken. Ballen die buiten het terrein terecht komen, tellen niet meer mee. Wanneer je dus geen afgebakend terrein hebt, dien je wel een duidelijke lijn te maken van binnen en buiten het veld.

Het team dat mag beginnen tekent een cirkel op de grond met een diameter van 35 tot 50 centimeter. Er moet van binnenin deze cirkel gegooid worden. Het kleine balletje, het but, dient op een afstand van 6 tot 10 meter gegooid te worden en mag niet minder dan 50 centimeter van een obstakel vandaan liggen. Je kiest welk team mag beginnen aan de hand van kop of munt, of je gooit het kleine balletje en degene die het meest dichtbij gooit, mag beginnen. Het team dat begint gooit eerst het but en daarna de eerste bal.

Het is de bedoeling om je ballen zo dicht mogelijk bij het but te gooien, maar je mag ook de bal van het andere team wegstoten. Je houdt je beurt zo lang als de positie van jouw bal niet beter is dan de positie van de bal van het andere team, ten opzichte van het but. Iedere bal die dichter bij het but ligt, levert 1 punt op en die zijn alleen voor de winnaar. Als de ballen van 1 team op zijn, kan het andere team doorgaan met de ballen beter te plaatsen. Wanneer alle ballen gegooid zijn, krijgt het winnende team het aantal punten dat bij de meest dichtbij liggende ballen hoort.

Het team dat de ronde wint, begint ook de nieuwe ronde. Uiteindelijk wint het team dat als eerste 13 punten bereikt en zolang dat aantal punten niet is behaald, wordt er iedere keer een nieuwe ronde gespeeld, aan de andere kant van het speelveld.

Waar moet je op letten bij het kopen van een jeu de boules set?

Het ligt er een beetje aan hoe je de jeu de boules set gaat gebruiken. Wil jij ieder weekend spelen of een paar keer per jaar op vakantie? Er zijn namelijk hele professionele sets te krijgen, maar een meer gangbare set is meer dan voldoende als je een paar keer per jaar speelt. Er zijn echte professionele merken die helemaal gericht zijn op Jeu de Boule of Petanque.

De manier waarop je speelt is ook van belang. Je hebt de legger, de mediator en de schieter. Die gebruiken alle drie verschillende soorten ballen. Er wordt dan gekeken naar het formaat van de bal en het gewicht. Een legger wil een kleinere bal, omdat de controle dan beter is en de bal minder makkelijk door de bal van een tegenstander geraakt kan worden. De diameter is dan tussen de 71 en 74 millimeter en de bal weegt tussen de 700 en de 740 gram. De bal kan strepen of lijnen hebben voor een betere grip en hoeft niet helemaal glad te zijn. Deze ballen zijn ook beter voor lastigere ondergronden.

De mediator zit qua spel tussen de legger en de schieter in. De optimale diameter is tussen de 72 en de 76 millimeter met een gewicht van 680 tot 720 gram. Het is beter wanneer er relatief weinig groeven zijn en het een semi-zachte bal betreft. Je kan er dan mee schieten en mee leggen.

De schieter gebruikt juist weer grotere ballen. Denk dan aan een diameter van tussen de 74 en de 78 millimeter en een gewicht tussen de 670 en 710 gram. Het lichte gewicht vermoeit de speler dan minder snel en de rebound is minimaal.

Welk formaat je verder kiest, hangt ook af van het formaat van je hand. Doe je gooihand helemaal open en meet de afstand tussen je duim en je pink. Een afstand van 16 centimeter betekent dat de ideale bal voor jou 71 centimeter doorsnede is. Een centimeter hand groter, is ook een centimeter doorsnede bal groter.

16 cm hand = 71 cm doorsnede bal

17 cm hand = 72 cm doorsnede bal

18 cm hand – 73 cm doorsnede bal

Enzovoorts.

De hardheid van een bal is ook belangrijk. Harde ballen hebben vaak de voorkeur, omdat ze langer mee gaan en geschikt zijn voor alle ondergronden. Mensen die graag schieten kiezen voor zachtere ballen. Deze stuiteren minder snel op het moment van botsen en dat kan voordeel hebben op een harde ondergrond of in veld/grasgrond.

Wat voor soorten sets zijn er?

Er zijn allerhande soorten sets jeu de boule te vinden. Van verschillende materialen en diverse maten, professioneel of voor het recreatief gebruik. Het materiaal is daarbij het meeste van belang omdat dit bepaalt hoe jouw bal zich gedraagt.

Metalen

Er zijn 3 soorten metalen jeu de boule ballen te krijgen. Zo heb je roestvrijstalen ballen die zowel hard als zacht kunnen zijn en die weinig onderhoud nodig hebben. Ze roesten niet en liggen fijn in de hand. Er zijn ook stalen jeu de boule ballen. Deze ballen kunnen niet goed tegen vocht, dan kan er roestvorming ontstaan. Je kan ze bewaren in een licht geoliede doek. Ook deze ballen liggen lekker in de hand en worden aanbevolen wanneer je vochtige huid op je handen hebt. Brons is een speciaal geval. Het is zacht tot zeer zacht en het materiaal warmt op wanneer je het in de hand houdt. Dit wordt vooral aangeraden op een zeer harde ondergrond.

Kunststof

Plastic of kunststof jeu de boule ballen worden vooral door kinderen gebruikt. Ze zin een stuk lichter dan de metalen uitvoeringen en zijn daardoor niet alleen veel handelbaarder voor de kinderen, maar er gebeuren ook minder pijnlijke ongelukjes, zoals een bal die op een voet terecht komt. Soms zijn de ballen wat verzwaard met water, andere ballen zijn gewoon leeg. Het is voor kinderen goed om met kunststof ballen het spel onder de knie te krijgen, om vervolgens voor metalen ballen te kijken als ze serieuzer gaan spelen of zelfs aan wedstrijden mee willen doen.

Houten

Voor kinderen kunnen houten jeu de boules ballen heel erg fijn zijn. Ze zijn niet zo zwaar als metalen ballen en hebben een betere grip en liggen fijner in de hand dan plastic ballen. Ze hebben vaak vrolijke kleuren zodat ze makkelijk te herkennen zijn en zijn in de regel ook wat kleiner zodat ze makkelijker in een kinderhand passen. Houten ballen gebruik je het beste op een zachte ondergrond, ze hebben namelijk ook de neiging sneller te beschadigen.

Veelgestelde vragen

Waar dient een jeu de boules magneet voor?

Een jeu de boule magneet is een touwtje met aan de ene kant een ring, waar jij jouw vinger door kan doen en aan de andere kant een magneet. Deze magneet kan je gebruiken om je jeu de boule bal op te pakken, zonder je te hoeven bukken. Vooral handig voor ouderen en mensen met rugproblemen.

Is Petanque hetzelfde als jeu de boules?

Petanque is eigenlijk de Provinciaalse versie van jeu de boules, al worden de termen gangbaar door elkaar gebruikt. Jeu de boules omvat eigenlijk alle metalen-bal-spellen, terwijl bij petanque buiten de ballen weinig spullen nodig zijn, je hebt er ook niet echt een specifieke ondergrond voor nodig en het is dus heel eenvoudig van opzet. Het gaat allemaal om behendigheid en niet om fysieke kracht.

Hoe heet het kleine balletje?

Het kleine balletje bij jeu de boules wordt ‘het but’ of ‘cochonnet’ genoemd.

Wat is de afmeting van een jeu de boules baan?

De ideale en officiële afmeting van een Jeu de Boule baan is 4 meter breed en 15 meter lang. De afbakening is ook heel duidelijk want wanneer een bal erbuiten terecht komt, dan telt deze niet meer mee.

Onze favoriet

Kunststof Jeu de Boule set met 8 boules en 2 markeringsballetjes. In handige draagtray. Geschikt vanaf 3 jaar.

Beste prijs op BOL.com