Vind hier de beste longboards van 2024
Longboard skateboarden bestaat al sinds de jaren vijftig en werd bedacht als alternatief voor het surfen op dagen dat er geen golven waren. Het surfboard werd vervangen door een plank met wieltjes en met de tijd werd het ontwerp geperfectioneerd. Een nieuwe hit was geboren.
Er zijn verschillende soorten longboards die passen bij de verschillende disciplines. Je kan downhill longboarden, freeriden, cruisen, slalommen, of het longboard in het skatepark gebruiken. Het maakt verschil of je scherpe bochten wil kunnen nemen of hoge snelheden wil kunnen halen.
Dit zijn de meest verkochte longboards
Er zijn nogal wat longboards te krijgen en dat kan het lastig maken om te kiezen. Wil je een cruiser of een drop through? Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden. De boards zelf kunnen verschillen, maar ook de wielen kunnen anders zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan hardere wielen of zachtere wielen.
In de Top 5 Beste Longboards vind je zeker een longboard dat perfect bij jou past. Je ziet meteen waarvoor het longboard bedoeld is, wat je ermee kan doen, wat het kost en je kan ze ook meteen bestellen. Makkelijker en duidelijker kan het bijnan niet.
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Wat zijn longboards?
Als je goed naar een board kijkt, dan kan je vast al raden waar het vandaan komt. Het hele board heeft wel wat weg van een surfboard, maar ook van een skateboard. Het werd ooit bedacht om toch wat plezier te hebben op golfloze dagen, waarop men dus niet kon gaan surfen.
Er werden wieltjes onder een lange plank geschroefd om de longboards te creeren. Het was geen skateboard, want die zijn veel wendbaarder en minder geschikt om mee te cruisen of om downhill mee te gaan. Er zijn verschillende soorten longboards.
Er zijn downhill longboards of downhill boards, mini cruisers, boards waarmee je een hoge snelheid kan behalen of waar je mee kan sliden. Wil je ontspannen rijden of ga je voor het freestyle boarden? Gebruik je het als vervoersmiddel of om er trucjes mee te doen?
Er zijn verschillende boards te krijgen met grotere wielen, een speciaal deck gemonteerd, harde wielen, speciale trucks, met risers, slides, en cut outs en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Waar je het longboard ook voor gebruikt, je vindt zeker een board waarmee jij alles kan doen wat jij voor ogen hebt.
Met een longboard kan je dus over het asfalt surfen, trucjes doen, cruisen. Het is een soort van mix tussen een extra lang skateboard en een surfboard op wielen. Het zal je niet verbazen dat boarden al populair is sinds de jaren 50.
Waarom een longboard kopen?
Een longboard lijkt wel op een skateboard, maar is een heel stuk langer, hierdoor is het veel makkelijker om op een longboard te balanceren. Longboards hebben ook verschillende vormen, waardoor je er andere dingen mee kan doen. Zo is het fijner om te cruisen op een longboard dan op een skateboards.
Een board is natuurlijk goed voor de beweging. Je gaat ermee naar buiten en kan er korte en lange afstanden mee afleggen. Het is dus ook een handig vervoersmiddel. Welk type longboards bij jou passen, hangt vooral af van wat je er precies mee wil gaan doen.
Er zijn verschillende disciplines. Freeriding of freestyle, boardwalking, cruising, carving en downhill. Hierbij horen ook verschillende boards. Zo zijn er speciale carving boards, cruisers, en andere type boards. De plank van de boards zijn verschillend, maar ook de longboard wielen, trucks en lagers zijn anders.
Het is dus meer dan alleen maar voortbewegen. Je kan er allerhande vormen van lichamelijke beweging uithalen. Je gebruikt spieren die je anders niet zo veel gebruikt. Je werkt aan jouw flexibiliteit en jouw balans. Je krijgt er een betere conditie van.
Maar je leert er ook mee om risico's in te schatten. Wanneer je beter niet te snel kan gaan. Hoe de wrijving op verschillende ondergronden werkt. Het is goed voor de motoriek en helpt kinderen bij het begrijpen van oorzaak/gevolg.
Het is ook nog eens geweldig voor het zelfvertrouwen van jouw kindje. In het begin zal het niet zo eenvoudig gaan, maar na oefenen en proberen, lukt het toch opeens. Dit is ontzettend goed voor het zelfvertrouwen en het ondersteunt het doorzettingsvermogen. Het stimuleert ook het probleemoplossend denken.
Longboarden is niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling, maar ondersteunt de algehele ontwikkeling van kinderen, tieners en volwassenen.
Een longboard kopen? Houd hier rekening mee
Doordat er verschillende disciplines zijn met streetsurfen, zijn er ook meerdere punten waar je rekening mee dient te houden, wanneer je een board wil aanschaffen.
De vorm van het deck
Er zijn verschillende boards met diverse vormen. Waar jij het board voor wil gebruiken, bepaalt welke vorm deck jij kiest.
-
Concaaf: De zijkant is hoger dan het midden. Bij een groot verschil wordt het board stijf genoemd. Je kan hiermee downhill, cruisen en carven.
-
Convex: De zijkant is lager dan het midden. Hierdoor is het board meer flexibel. Je kan hiermee dansen, sliden en stunts uithalen.
-
Camber: De voorkant en achterkant zijn lager dan het midden. Ook dit board is flexibeler en geschikt om mee te dansen, sliden en stunts uit te halen.
-
Rocker: De voorkant en achterkant zijn hoger dan het midden. Het board is stijver en geschikt om mee downhill te gaan, als cruiser en om als carving boards.
De wielen
Bij de wielen zijn vooral de hardheid en het formaat van de wielen belangrijk. Hardere wielen zijn perfect om mee te dansen en om er stunts mee uit te halen. Wil je liever downhill of cruisen, dan kan je beter voor zachtere wielen gaan.
Grotere wielen rollen langer en zorgen voor snelheid. Dat maakt ze geschikt voor downhill, cruisen en lange afstand pumping. Let er wel op dat de wielen goed passen en dat ze niet jouw board raken. Kleine wielen zijn geschikt voor dansen, stunten en freestyle.
De lengte en breedte
Hoe langer en breder een board is, des te stabieler jij er op staat. Voor beginners is stabiliteit wel belangrijk. Het is ook prettiger bij downhill, cruisen en lange afstand pumping. Een kleiner board is juist handiger om mee te dansen, stunten en voor carving.
De lagers
De lagers bepalen onder meer of je soepeler rijdt, hoeveel lawaai je maakt, de duurzaamheid en hoe hittebestendig de lagers zijn. Lagers komen in een ABEC-classificatie. Hoe hoger de classificatie, des te beter zijn de lagers. Ze bepalen eigenlijk hoe comfortabel jij rijdt. Maar de hoger geclassificeerde lagers, zijn ook vaak duurder.
Wat voor beschermers zijn nodig?
Eigenlijk kan je geen bescherming genoeg hebben. Je raast over het asfalt op een plank met wielen. Daar kan van alles misgaan. Het is dan ook aan te raden om zoveel mogelijk bescherming te dragen. Dat kan misschien wat vervelend aanvoelen of zitten, maar het is wel zo veilig.
Denk dan aan elleboog-, knie-, en polsbeschermers. Hiermee voorkom je al aardig wat schaafwonden en breuken. Een helm is ook zeker aan te raden. Of het nu is omdat je veel snelheid hebt, of dat je een stunt wil uithalen, je kan altijd ongelukkig terecht komen. Een helm beschermt je hoofd dan voldoende om de eerste klappen op te vangen.