Vind hier de beste Microscopen van 2024!

Kinderen zijn van nature onderzoekend en nieuwsgierig en juist dat wat ze niet kunnen waarnemen heeft iets magisch. Een microscoop is dan ook een geweldig cadeau. Ze kunnen ze alles leren over planten, dieren, insecten, schimmels, cellen en alle andere mogelijke kleine dingen. De hele wereld wordt opeens begrijpelijker, makkelijker te verwerken en het stimuleert om nog meer te leren over datgene wat ze opeens kunnen bekijken onder de microscoop. Er zijn allerhande soorten microscopen.

De best verkochte microscopen voor kinderen

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

De Bresser Biolux NV wordt geleverd met een breed scala aan accessoires en is een ideale beginnersmicroscoop. 

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur

2e beste keuze

Bresser Junior Stereo Microscoop 20x Sterke kindermicroscoop met 20x vergroting ook voor op locatie inde natuur inclusief verlichting! 

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur

3e beste keuze

Bresser heeft in nauwe samenwerking met National Geographic een zeer mooi instrument ontwikkeld. 

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur

Op deze pagina:

Onze top 5 microscopen

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende microscopen iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
Bresser Microscoop

Deze complete Biolux microscoop set van Bresser is de perfecte startersset. Een uitgebreid pakket met accessoires zorgt ervoor dat jouw kind meteen kan beginnen. Deze microscoop kan gebruikt worden voor op- en doorzichtpreparaten dankzij de twee LED lampen die je voorzien van een optimale verlichting. Het kleurenfilterwiel draagt ook nog eens extra bij aan een optimale belichting.

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur
Beste prijs op BOL.com

#2
Bresser Junior Stereo Microscoop

Deze Junior Stereo microscoop van Bresser is ideaal voor kinderen vanaf 6 jaar om kennis te maken met de wondere wereld onder  de microscoop. Het is een redelijk sterk, maar lichtgewicht ontwerp en daardoor perfect geschikt voor jongere kinderen.

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur
Beste prijs op BOL.com

#3
National Geographic Microscoop 40x-1280x

Deze microscoop is tot stand gekomen door een samenwerking van National Geographic en Bresser. Het is een all-round microscoop en heeft een smartphone adapter en werkt samen met bijna alle smartphones. Met de smartphone kan je vervolgens opnames  maken van de preparaten.

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur
Beste prijs op BOL.com

#4
Kiddys Speelgoed Kindermicroscoop

Om kinderen kennis te laten maken met alle allerkleinste zaken in onze wereld is deze microscoop een goed begin. Doordat de microscoop veel weg heeft van de soorten die in laboratoria gebruikt worden, wordt het voor kinderen nog interessanter en serieuzer.

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur
Beste prijs op BOL.com

#5
National Geographic Microscoop - Op- en Doorzicht

National Geographic staat voor kennis, wetenschap en kwaliteit en een microscoop gemaakt in samenwerking met National Geographic is dan ook van de beste kwaliteit en uitermate geschikt voor kinderen. Deze all-round microscoop inclusief degelijke koffer is veel meer dan een klassiek microscoop.

 • Maximale vergroting
 • Extra functies
 • Batterijduur
Beste prijs op BOL.com

Sommige microscopen vergroten objecten tot wel 1000 keer. Je hebt er die je mee kan nemen en zo kan een kind onderweg onderzoek doen, er zijn er die je kan aansluiten op je computer zodat je er allerhande berekeningen op los kan laten of er foto’s mee kan nemen, die je dan eventueel kan publiceren. De lens van een microscoop heet een oculair. Deze zijn erg belangrijk als je een goede microscoop zoekt. Het bepaalt niet alleen in hoeverre je iets kan uitvergroten, maar ook hoe goed je alles kan scherpstellen.

Een microscoop is geweldig, maar redelijk beperkt zonder accessoires. Denk dan onder meer aan pincetten, objectglaasjes of dekglaasjes, preparaten en een microtoom om iets in kleine plakjes te snijden. Je kan dit allemaal ook apart aanschaffen. Voor kinderen is het vooral belangrijk dat de microscoop stevig is en tegen een stootje kan. Het kan heel frustrerend zijn als de microscoop steeds omvalt, net als je er iets heel delicaat onder hebt gekregen.

Hoe werkt een microscoop?

Een microscoop kan er vrij simpel uit zien, maar dat is toch niet het geval. Er zijn verschillende onderdelen nodig om het apparaat te laten werken. Er is een statief, een aantal lenzen en een tafeltje waarop je voorwerpen en objecten kan leggen. Je houdt de microscoop vast aan het statief. Op die manier valt de microscoop niet om en kan je beter concentreren. Er zitten twee vaste lenzen in een  buis, waarvan eentje het beeld vergroot en de tweede het beeld nog meer vergroot. Onder die twee lenzen zitten nog eens meerdere lenzen. Het ligt aan de microscoop hoeveel er dat zijn en in hoeverre dat je er nog verder mee kan vergroten.

Om iets onder een microscoop te bekijken dien je het tussen twee glaasjes te leggen met wat vloeistof. Dit noemt men het preparaat. Sommige microscopen kan je nog verder afstellen, bijvoorbeeld met een schroef. Het preparaat dat je wilt bekijken leg je op het tafeltje. Daarin zit een gat en onder dat gat vind je een lamp. Door het preparaat op het gat te leggen komt er een bepaalde hoeveelheid licht door je preparaat. Vaak kan je die hoeveelheid licht ook afstellen. Het licht van de lamp gaat door het preparaat en komt door de lenzen bij jouw oog terecht.

Waar moet je op letten bij het kopen van een microscoop?

Wanneer je een microscoop voor een kind wilt kopen, dan zijn er wel enkele aandachtspunten. Niet alleen de leeftijd van het kind is van belang, maar ook wat je denkt dat het kind allemaal wilt onderzoeken. En dan zijn er nog de standaard selectiecriteria waar je aandacht aan dient te besteden.

De optische kwaliteit is heel belangrijk. Dat bepaalt namelijk in hoeverre je alles kan bekijken. Het oculair en de objectieven zijn dan het belangrijkste. Die dienen van een goede kwaliteit te zijn, maar ook die dienen ook alles te vergroten op het formaat dat jij zoekt. Achromatische lenzen zorgen er voor dat visuele onnauwkeurigheden gecorrigeerd worden. Er zijn meer soorten objectieven die allerhande optische fouten corrigeren. Denk dan onder meer aan chromatisch, sferische aberratie en beeldveldwerving. De grootte van het te bekijken veld is ook van belang.

De vergroting die de microscoop kan behalen is natuurlijk ook belangrijk. Je wilt namelijk wel dat je de preparaten goed kan bekijken. Er zijn revolvers verkrijgbaar waarmee je de objectieven kan verwisselen. Er zijn twee delen die de vergroting bepalen. Als eerste de objectieven en als tweede de oculaire lenzen. Wanneer je de vergroting van deze twee onderdelen kent, weet je ook welke vergroting mogelijk is.

Er zijn vier soorten verlichting mogelijk, namelijk wolfraam, fluorescerend, LED en halogeen. De laatste twee hebben de minste invloed doordat ze van een hoge helderheid en kwaliteit zijn. Doordat het wit licht is, heeft de warmte geen invloed op het preparaat. Fluorescerend licht veroorzaakt ook geen schade. Wolfraam bevat ook geel licht en kan daarom invloed uitoefenen op de preparaten.

Metaal en kunststof zijn de meest gebruikte materialen voor microscopen. Metaal is dan het beste. Het levert een veel hoger kwaliteitsniveau. Bij microscopen geldt vaak dat goedkoop, duurkoop is. Hou hier dus rekening mee als je wilt dat de microscoop een langere tijd meegaat.

Sommige microscopen kan je aansluiten op een camera, telefoon of je computer. Daarnaast zijn de accessoires die je gaat gebruiken, het zogenoemde microscoopbestek ook van belang. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger het kwaliteitsniveau en vooral ook hoe fijner je ermee kan werken.

Microscoop voor kinderen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend. Dat kan je heel makkelijk stimuleren door ze te helpen bij het ontdekken van nieuwe wetenswaardigheden, op een leuke en interessante manier. Het mooiste wat je voor een kind kan doen, is ze helpen vragen zelf te beantwoorden. Op die manier leren ze zelf na te denken, vragen te onderzoeken en daar worden ze niet alleen nog nieuwsgieriger van, ze leren ook hoe ze iets op de juiste manier kunnen onderzoeken.

Zichtbaar maken wat voor het blote oog niet waar te nemen is. Dat is wat een microscoop doet. Of het nou insecten zijn, of planten, stenen of simpel zand. Opeens wordt de wereld magisch en ontdekken ze dat er veel meer is dan ze kunnen waarnemen. Je zal merken dat ze er nog leergieriger van worden, nog meer vragen krijgen en dat ze creatief worden met het zoeken naar antwoorden.

Er zijn behoorlijk veel microscopen voor kinderen op de markt en het kan dan ook lastig zijn om een keuze te maken. Daarom vind je hier de 5 best geteste microscopen voor kinderen. Zodat jij ook een actieve bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling, leergierigheid, nieuwsgierigheid en creativiteit van jouw kind.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de vergrotingen van een microscoop?

De vergrotingen van een microscoop ligt aan twee onderdelen. De oculair en het objectief. Deze dien je met elkaar te vermenigvuldig om de uiteindelijke vergroting te weten. Wanneer een oculair van een microscoop 10 keer vergroot en het objectief vergroot 40 keer, dan heb je te maken met een vergroting van 400 keer in totaal.

Wat is het objectief van een microscoop?

Het objectief van een microscoop is het deel dat er voor zorgt dat jij het object kan waarnemen. Het deel dat het object afbeeldt. Het kan bestaan uit 1 lens, maar meestal zijn het meerdere lenzen. De meerdere lenzen samen zorgen er voor dat afbeeldingsfouten gecorrigeerd worden.

Welke soorten microscopen zijn er?

Er zijn meerdere soorten microscopen. Met de meeste komen mensen alleen in aanraken als het bij hun vakgebied hoort. De twee belangrijkste soorten microscopen zijn lichtmicroscopen en elektronenmicroscopen. En daarvan is de lichtmicroscoop de meest standaard.

Onze favoriet

De Bresser Biolux NV wordt geleverd met een breed scala aan accessoires en is een ideale beginnersmicroscoop. 

Beste prijs op BOL.com