Vind hier de beste sjoelbakken van 2023

Sjoelen is echt een Oud-Hollands spel. Het is niet alleen een spel, het is een heuse sport. Het doel is om 30 schijven, in 3 rondes, door 4 gleuven te schuiven. De eerste ronde wordt met alle schijven geschoven. De volgende twee rondes schuif je alleen met de schijven die nog niet in een gleuf terecht zijn gekomen.

De vakjes of gleuven hebben punten. De puntentelling wordt bepaalt door de gleuven waarin jouw schijven terecht zijn gekomen. Doordat het een erkende sport is, zijn er strikte regels. Zo moet een schijf echt helemaal in een vakje liggen en een schijf die buiten de bak terecht is gekomen, mag de opvolgende ronde niet gebruikt worden.

Een sjoelbak is leuk voor het hele gezin. Voor vriendjes en vriendinnetjes, familie en anderen die bij jullie thuis komen. Iedere leeftijd vindt het leuk om te doen en het doet het ook altijd goed op evenementen en andere gelegenheden. Met een sjoelbak haal je sociaal Oud-Hollandse gezelligheid en plezier in huis.

De best verkochte sjoelbakken van dit moment

Er zijn heel wat sjoelbakken te krijgen. Je kan gaan voor een klassieke of een moderne uitvoering, een houten of een plastic sjoelbak, of een sjoelbak speciaal voor kinderen. Je kan kiezen voor topkwaliteit sjoelbakken, voor een inklapbare sjoelbak en voor een mini sjoelbak.

Om jou te helpen in het maken van een keuze, zodat jij een goede kwaliteit sjoelbak hebt, voor een goede prijs, waar jij, en iedereen om jou heen, heel veel speelplezier mee zal hebben.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

De enige door de Algemene Nederlandse Sjoelbond goedgekeurde wedstrijdsjoelbak, de Schilte S240. 

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal

2e beste keuze

Goede kwaliteit sjoelbak voor het hele gezin! Deze sjoelbak heeft de officiële speellengte van 2 meter. 

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal

3e beste keuze

Sjoelbak HS-20 van Heemskerk heeft de officiële wedstrijdafmetingen, maar dan voor een extra scherpe prijs! 

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal

Op deze pagina:

Onze top 5

Er is voor iedereen een goede sjoelbak te vinden. Er is zoveel keuze dat het soms lastig kan zijn en daarom is hier de Top 5 Beste Sjoelbakken van 2023. Je krijgt dan een goed idee van wat er op de markt is, en wat je ervoor krijgt. Je hoeft dan niet onnodig allerhande websites te bekijken, maar je hebt het zo thuis.

#1
Schilte Sjoelbak Wedstrijd

Dit is de enige echte officiële wedstrijd sjoelbak. Dit specifieke merk en type. De Schilte S240. Deze hoogwaardige wedstrijd sjoelbak is goedgekeurd door de Algemene Nederlandse Sjoelbond. De sjoelbak heeft dan ook de officiële speellengte van 200 centimeter bij 400 centimeter bij 65 millimeter. Er zitten 30 holgedraaide, voor de wedstrijd geschikte, sjoelschijven bij de set. De sjoelbak weegt 6.2 kilo en is dus erg stevig, maar kan wel nog makkelijk vervoerd of verplaatst worden. Een Oud-Hollands spel verdient Oerhollands vakmanschap. Het puntenaantal staan aangegeven met pinnetjes.

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal
Klik voor de beste prijs

#2
Sjoelbak Buffalo Allure

De sjoelbak heeft niet alleen de officiele afmetingen, maar ook nog een inklapbaar onderstel. Je kan deze sjoelbak kan je dus overal en altijd neerzetten, op de juiste hoogte. Het onderstel met de sjoelbak zijn 78 centimeter hoog. De sjoelbak is 2 meter lang, 41 centimeter breed en 4,5 centimeter hoog. De 30 bijgeleverde schijven zijn van gepolijst beukenhout. In het midden van de score vakken kan een schuifdeksel gebruikt worden, zodat de schijven goed opgeborgen kunnen worden wanneer je de sjoelbak niet gebruikt of verplaatst. Wanneer je het onderstel niet uitklapt, kan je de sjoelbak ook zo gebruiken, bijvoorbeeld op een eettafel.

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal
Klik voor de beste prijs

#3
Heemskerk Sjoelbak HS20

De Heemskerk Sjoelbak HS20 is een hoogwaardige sjoelbak met een lengte van 200 cm en een breedte van 41 cm. Deze sjoelbak is gemaakt van duurzaam hout en heeft een gladde afwerking voor optimale speelbaarheid. De HS20 wordt geleverd met 30 sjoelstenen van hoge kwaliteit en heeft aan beide uiteinden poorten met nummers van 1 tot 12. De sjoelbak heeft een compact ontwerp, waardoor hij eenvoudig kan worden opgeborgen wanneer hij niet in gebruik is. De Heemskerk Sjoelbak HS20 is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden en garandeert urenlang plezier voor het hele gezin!

 

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal
Klik voor de beste prijs

#4
Sjoelbak Klein voor Kinderen

Deze sjoelbak is speciaal ontworpen voor kinderen en heeft een lengte van 122 cm. Het is gemaakt van duurzaam hout en heeft een gladde afwerking voor een optimaal speelplezier. Aan de achterkant zitten vakken om de sjoelschijven in te leggen en deze bak wordt geleverd met 20 sjoelschijven in verschillende kleuren. Het is een ideaal spel voor kinderfeestjes, familiebijeenkomsten of gewoon voor thuis. Sjoelen is een leuke en uitdagende activiteit waarbij kinderen hun motoriek en concentratie kunnen verbeteren.

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal
Klik voor de beste prijs

#5
BY BORIS Luxe Sjoelbak Jan Des Bouvrie

De BY BORIS Luxe Sjoelbak Jan Des Bouvrie is een hoogwaardige sjoelbak van 200 cm lang, ontworpen door de beroemde Nederlandse ontwerper Jan Des Bouvrie. De sjoelbak is zwart van kleur en heeft een strak en modern design.

De sjoelbak is gemaakt van hoogwaardig hout en is voorzien van een laag epoxy lak, waardoor de bak extra stevig is en lang meegaat. De sjoelbak wordt geleverd inclusief 30 sjoelstenen van hoge kwaliteit.

Het spelen van sjoelen is een leuk en gezellig spel voor jong en oud. Met de BY BORIS Luxe Sjoelbak Jan Des Bouvrie haal je niet alleen een mooie, maar ook een duurzame sjoelbak in huis waar je nog jarenlang plezier van zult hebben.

 • Kwaliteit
 • Afwerking
 • Materiaal
Klik voor de beste prijs

Hoe lang bestaat Sjoelen al? En waar komt het vandaan?

Er is discussie over waar het sjoelen nou precies vandaan komt. Dit komt ook doordat er eerdere, andere versies van het spel waren, die op meerdere locaties gespeeld. Er wordt vanuit gegaan dat het of uit Engeland komt, of uit Nederland, namelijk uit Friesland of Zeeuws-Vlaanderen.

Het is waarschijnlijk en aannemelijk dat het spel via de zeevaart verspreidde, waardoor de herkomst onduidelijk is. Op schepen werd er namelijk een soort van Shuffle gespeeld, waarbij munten zo dicht mogelijk bij een lijn met vakjes gegooid moest worden.

Het kwam al voor in een stuk van Shakespear, namelijk 'Merry Wives of Windsor' uit 1602. Het bestaat dus al zeker sinds die tijd.

Waarom een Sjoelbak kopen?

 Sjoelen is gewoon hartstikke leuk voor jong en oud. Kinderen en volwassenen kunnen samen sjoelen. Iedereen heeft meerdere beurten en het is makkelijk om de punten bij te houden. Voor de kleintjes leuk om te leren tellen. Daarnaast stimuleert het ook de oog/hand coordinatie. Het biedt gezelligheid en je hebt kwaliteitstijd met de mensen om jou heen.

Een Sjoelbak kopen? Houd hier rekening mee

Op een sjoelbak glijden schijfjes en als de sjoelbak glad is, dan glijden de schijfjes beter. De kwaliteit van het hout is dus medebepalend voor hoe goed jullie met de sjoelbak kunnen sjoelen. Er zal dan ook minder snel slijtage optreden, wat wel fijn is, aangezien een sjoelbak meestal intensief gebruikt wordt, wanneer deze tevoorschijn wordt gehaald.

Je hebt ook de ruimte nodig voor de sjoelbak. Niet alleen om die te plaatsen, maar ook om dan nog te kunnen spelen. Naast de lengte van de sjoelbak heb je nog 50 tot 70 centimeter nodig om fijn te kunnen spelen.

Wil je een sjoelbak met een inklapbare poten of onderstel, zodat je altijd en overal kan sjoelen. Of misschien zelfs een sjoelbak die je kan inklappen, zodat het makkelijker is voor het opbergen en vervoeren. Dan is dat ook allemaal te krijgen. Houd er dan wel rekening mee dat er een naad zit in een sjoelbak die je kan inklappen.

De schijfjes spelen een grote rol in het sjoelen. Bij een wedstrijd worden uitgeholde schijfjes gebruikt, omdat die beter glijden. Bij gewone sjoelbakken zitten meestal gepolijste beukenhouten schijfjes.

Hoe houd ik een Sjoelbak schoon en zo goed als nieuw?

Bij een Oud-Hollands spel horen natuurlijk Oma's wijze trucjes. Het is belangrijk dat een sjoelbak schoon en glad is. Je wil de sjoelbak dus geregeld weer schoon en glad maken. Dat is heel eenvoudig. Gebruik een wollen doek, dat kan ook een trui zijn of zelfs oude wollen sokken, en boen de sjoelbak hier flink mee.

Strooi vervolgens aardappelzetmeel, zonder toegevoegde olie of vetten, over de sjoelbak en sjoel een potje. Veeg de sjoelbak daarna weer schoon. Je zal merken dat de sjoelbak schoon en glad is, en dat je weer veel fijner kan sjoelen.

Onze favoriet

De enige door de Algemene Nederlandse Sjoelbond goedgekeurde wedstrijdsjoelbak, de Schilte S240. 

Bekijk prijs