Telescoop-Sterrenkijker

Telescoop-Sterrenkijker

Vind hier de beste Sterrenkijkers van 2022!

Naar de sterren kijken heeft iets magisch. Onbereikbare lichtjes aan de hemel. Iets waar je niet bij kan, maar waar je wel naar kan kijken. Met een telescoop of een sterrenkijker breng je dat onbereikbare een stukje dichterbij. Dat is voor kinderen geweldig en het maakt ze nog nieuwsgieriger naar waar ze nu eigenlijk naar aan het kijken zijn. Ze krijgen vragen, willen dingen weten, en natuurlijk onderzoeken. Je motiveert ze, stimuleert ze en helpt hun algemene ontwikkeling nog meer. Een telescoop of sterrenkijker is dan ook een fantastisch cadeau voor elk kind.

De best verkochte kindertelescopen

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze top 5 sterrenkijkers

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende sterrenkijkers iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

Bluemay Telescoop

Deze telescoop is uitermate geschikt voor beginners en kinderen. Alles wat zij zoeken in een telescoop vind je in dit exemplaar van Bluemay. Je kan naar de maan en de sterren kijken, maar ook naar verschillende planeten. Het heelal komt een heel stuk dichterbij met deze sterrenkijker.

Voordelen:

Speciaal geschikt voor beginners en kinderen

Mogelijkheid tot maken van foto's dankzij de smartphone adapter en draadloze camera afstandsbediening

Licht maar stevig waardoor deze telescoop ideaal is om mee te nemen onderweg

Uitermate geschikt voor beginners en voor uw kinderen

Spacebrain 70/400 mm Telescoop

Met deze telescoop van Spacebrain kan je onder meer naar de maan kijken en verre sterren bewonderen. De optiek is van hoge kwaliteit en de glazen lenzen zijn volledig gecoat. Hierdoor krijg je prachtige beelden te zien en zijn je ogen ook zeker beschermd. Dat gezegd, je dient nooit naar de zon direct te kijken, dit kan onomkeerbare schade veroorzaken.

Voordelen:

Makkelijk verstelbaar en in te stellen zeker voor een beginner

Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

Zeer scherpe beelden die je vast kan leggen met de smartphone adapter en draadloze camera afstandsbediening

Nummer 1

Vultus Telescoop

De Vultus Telescoop laat je sterren, de maan, planeten en allerlei andere objecten van dichterbij zien. Je kan van 15 keer tot 150 keer vergroten en dat in geweldige beelden. Je krijgt diverse oculairen geleverd die in combinatie met de Barlow lens de perfecte vergroting voor de objecten van jouw keuze opleveren.

Voordelen:

Makkelijk mee te nemen en je kan onderweg dus altijd alle objecten bekijken

All-round dus je kan naast het heelal ook objecten op aarde mooi dichterbij brengen en bekijken

Eenvoudig in gebruik dus uiterst geschikt voor kinderen

Nummer 2

Up Down Go Telescoop

De Up Down Go Telescoop is het instapmodel voor beginners en kinderen. Je krijgt professionele kwaliteit, een 50mm lensdiameter en een handzaam, maar stevig statief, tegen een goede prijs. De effectieve en hoogwaardige onderdelen maken van deze telescoop een must have. Je kan zorgeloos en met heel veel plezier de wondere wereld van het heelal ontdekken.

Voordelen:

Lichtgewicht dus heel makkelijk mee te nemen

Verkrijgbaar in meerdere kleuren dus je kan de lievelingskleur van jouw kind kiezen zodat hij of zij nog gemotiveerder is om meer te ontdekken

De maanfilter zorgt voor een nog mooier beeld

Nummer 3

National Geographic 76/700 Spiegeltelescoop AZ

Deze spiegeltelescoop van National Geograpic is geweldig als je de maan en sterrenbeelden wilt bekijken. De spiegel in de telescoop zorgt er voor dat je planeten die helder zijn, maar veraf liggen, toch kan bekijken. Je kan details zoals kraters bekijken dankzij de 3 oculairs, waarmee je verder op objecten kan inzoomen.

Voordelen:

Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

Geschikt voor beginners en kinderen

De bijgeleverde sterrenkaart helpt je goed op weg met het vinden van de juiste positie voor het bekijken van hemellichamen

Nummer 4

Er zijn heel veel soorten kindertelescopen in allerhande prijsklassen. Met de goedkoopste kan je al heel wat zien, maar voor een heel nieuwsgierig mens groeit de drang naar nog meer snel. Het is dan ook aan te raden goed na te denken over wat je wensen precies zijn en hoeveel je er aan uit wilt geven. Vind jij het al voldoende om de kraters op de maan te kunnen bekijken of wil jij echt duidelijk een planeet zien als je inzoomt? Wil je de planten van dichtbij bekijken of wil je ze kunnen volgen?

Houd er rekening mee dat een sterrenkijker of kindertelescoop best zwaar kan zijn. Je dient ze ook te laten acclimatiseren en in te stellen. Het is dus niet iets wat je oppakt en zo mee neemt. Ook maakt het uit waar je de telescoop opstelt. Op het platteland is minder lichtvervuiling dan in de stad en dus zal je ook veel meer zien. Zorg ook dat je niet te hoge verwachtingen creëert. Het is aan te raden om goed na te gaan wat je precies kan zien voor je een telescoop aanschaft.

Hoe werkt een telescoop?

Het ligt natuurlijk aan welke soort telescoop je bedoelt, hoe deze werkt. Er zijn in principe 3 soorten telescopen.

De refractor telescoop: hierbij wordt een lens als objectief gebruikt om de binnenkomende lichtstralen te breken, waardoor het beeld gevormd wordt
De reflector telescoop: hierbij wordt een spiegel als objectief gebruikt waardoor de lichtstralen weerkaatst of gereflecteerd worden.
De catadioptische telescoop (maksutoc-cassegraintelescoop): deze gebruikt zowel lenzen als spiegels.

Waar moet je op letten bij het kopen van een telescoop?

Bij de aanschaf van een telescoop is het vooral belangrijk dat je let op de opening of de diameter van de telescoop. Dit bepaalt namelijk hoeveel licht de telescoop kan verzamelen en dus hoe goed het beeld zal zijn. Hoe groter de diameter van de buis, des te beter je alles kan zien.

Wil je alleen de maan en de planeten zien of wil je deep-sky objecten bekijken? Dat is wel belangrijk om op voorhand te bepalen, omdat je hier twee verschillende telescopen voor nodig hebt.

  1. De refractortelescoop is vooral goed voor het bekijken van planeten.
  2. De spiegeltelescoop is vooral goed om sterrenstelsels en nevels mee te bekijken.
  3. De catadioptrische telescoop combineert de twee andere telescopen en is dus geschikt voor allebei.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Verschillende soorten telescopen bestaan ook uit verschillende onderdelen. In principe bestaat een telescoop uit een oculair, een objectief en lenzen of spiegels of allebei.

Een goede beginnerstelescoop krijg je al voor rond de 100,- euro. Hoe meer je er mee wilt doen, hoe beter je alles wilt bekijken, hoe betere kwaliteit je wilt, des te duurder het allemaal wordt. Een all-round degelijke telescoop voor iemand die er al wat langer mee bezig is, ben je rond de 500,- euro kwijt.

Welke telescoop het beste is, wordt vooral bepaald door wat je er precies mee wilt bekijken. Er zijn diverse goede merken op de markt die jou precies bieden waar je naar zoekt, zonder dat je meteen kapitalen kwijt bent. Als beginner of wanneer je een telescoop voor een kind zoekt, kan je kijken in de lijst van telescopen.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de optische vergroting niet per se ook een goed beeld betekent. Dat gezegd: de uiteindelijk vergroting wordt bepaald door de brandpuntafstand van de telescoop zelf keer het brandpuntafstand van de oculair. In principe is 2 keer de diameter van de lens of spiegel van de telescoop de maximale zinvolle vergroting. Bij een hogere vergroting wordt al snel de beeldkwaliteit minder.