Telraam

Telraam

Vind hier de beste telramen voor kinderen!

Een telraam maakt rekenen opeens heel makkelijk en ook nog eens leuk. De magische naam Abacus of rekenrek wordt ook vaak gebruikt. Het is een mechanisme dat werkt met kralen om te kunnen tellen. De kralen kunnen, afhankelijk van het soort telraam, naar boven en naar beneden of naar links en naar rechts geschoven worden. Het wordt gebruikt om sommen mee te maken of andere wiskundige berekeningen me op te lossen. Tegenwoordig wordt een telraam vooral op de lagere school nog gebruikt, maar in het verre oosten worden telramen ook nog gewoon in de winkels gebruikt. Het is eigenlijk de voorloper van de rekenmachine en de computer.

De best verkochte telramen

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze top 5 telramen

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende telramen iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

Little Dutch Pure & Nature Telraam

Een moderne uitvoering van een ouderwets hulpmiddel, omgetoverd naar een speelse manier om te leren tellen en rekenen. Het telraam van Little Dutch heeft dit regenboog telraam toegevoegd aan de Pure & Nature collectie.

Voordelen:

Geproduceerd op een veilige en duurzame

kindvriendelijke wijze

Het bijzondere ontwerp maakt rekenen een sprookjesachtige gebeurtenis

Nummer 1

Goki Telraam

Spelenderwijs leren tellen voor kinderen doe je met het Goki Telraam. Een simpele, maar stevige houten abacus met twee kleuren kralen. Er zijn 10 horizontale stangen met ieder 10 kralen in 2 verschillende kleuren, rood en blauw. De aanbevolen leeftijd is vanaf 4 jaar.

Voordelen:

Zeer compact dus makkelijk mee te nemen of op te bergen

Maar twee kleuren

waardoor het duidelijk en overzichtelijk is maar toch leuk voor kinderen

Zeer stevig waardoor het tegen een stootje kan

Nummer 2

Little Dutch Telraam Regenboog

Dit telraam van Little Dutch is niet alleen heel erg leerzaam, maar ziet er ook nog eens geweldig sprookjesachtig uit. Het past perfect in de slaap- of speelkamer van ieder prinsesje. De zachte pasteltinten en de regenboog vorm zijn een genot voor het oog en daarom hoef je dit telraam dus niet op te ruimen, maar je kan het mooi tentoonstellen.

Voordelen:

Ontzettend leuk en sprookjesachtig ontwerp

Goede kwaliteit en stevig waardoor het tegen een stootje kan

Meerdere zachte kleuren waardoor het niet alleen overzichtelijker wordt maar ook rustig is voor het oog

Nummer 3

New Classic Telraam

Voor kinderen kan het leren van tafels erg lastig zijn. Dit telraam maakt het niet alleen visueel, wat het leerproces stimuleert, maar is ook nog eens leuk dankzij de verschillende kleuren en de schattige, kleine blokjes. Je kan hiermee de tafels tot en met 12 leren.

Voordelen:

Handig formaat dus makkelijk mee te nemen en op te bergen

Kleurrijk wat het overzichtelijker en duidelijker maakt maar ook veel interessanter voor kinderen

Een heel handig middel om kinderen te helpen tafels te leren

Nummer 4

Melissa & Doug Houten Telraam

Dit houten telraam van Melissa & Doug heeft maar liefst 10 stangen om te tellen. Het is een horizontaal telraam met 5 verschillende kleuren en iedere stang heeft 10 kralen. Kinderen kunnen dus heel makkelijk alle mogelijke sommen oplossen met behulp van deze houten rekenmachine.

Voordelen:

Stevig ontwerp waardoor het tegen een stootje kan en veilig is

Kleurrijk en uitgebreid met maar liefst 10 stangen met ieder 10 kralen

Ook geschikt voor hele kleine kinderen

Nummer 5

De kralen kunnen gebruikt worden om grote getallen te berekenen. Vaak hebben de kralen verschillende kleuren om het wat overzichtelijker te houden. Een kralenrij staat dan voor een bepaalde eenheid. Honderdtallen, tientallen of eenheden. Per rij zijn er 9 kralen. Vroeger waren er nog veel meer soorten telramen. Die werden allemaal gebruikt om berekeningen te maken.

Voor kinderen is het gebruik van een telraam niet alleen leerzaam, maar het maakt het leren ook leuk. De gekleurde kralen bewegen en de berekening visueel maken, helpt kinderen bij het leren van rekenen en het gevoelsmatig inzicht krijgen in wiskunde. Ze leren kleuren en cijfers herkennen en dat leren doen ze veel sneller dan wanneer er alleen maar papier gebruikt wordt. Door iets visueel te maken, wordt het veel sneller opgenomen. In de loop van groep 3 wordt er begonnen met rekenen. Een telraam kan jouw kind daar op voorbereiden, maar ook ondersteunen tijdens deze periode. En dat allemaal op een hele leuke en speelse manier.

Telramen voor het leren van rekenen

Er is een verschil tussen een telramen en een rekenrek. Bij een telraam leert een kind tellen, maar bij een telraam blijven ze tellen en leren de som niet uit het hoofd. Een telraam met verschillende kleuren kan echter wel ook dienen als rekenrek. Kinderen leren dan de aantallen zien, in plaats van te tellen. Het begint natuurlijk wel met tellen. Ze leren dan de getallen in een keer te zien en daardoor onthouden ze de som veel beter. Telramen zijn geschikt voor alle leeftijden en je kan er ook mee leren rekenen. Een rekenraam is toch echt voor oudere kinderen.

Er is een verschil tussen een telramen en een rekenrek. Bij een telraam leert een kind tellen, maar bij een telraam blijven ze tellen en leren de som niet uit het hoofd. Een telraam met verschillende kleuren kan echter wel ook dienen als rekenrek. Kinderen leren dan de aantallen zien, in plaats van te tellen. Het begint natuurlijk wel met tellen. Ze leren dan de getallen in een keer te zien en daardoor onthouden ze de som veel beter. Telramen zijn geschikt voor alle leeftijden en je kan er ook mee leren rekenen. Een rekenraam is toch echt voor oudere kinderen.

Telramen met kralen

Bij de veruit meeste telramen worden kralen gebruikt. Dit wordt al eeuwen zo gedaan en met goede redenen. Telramen met kralen zijn handzaam en makkelijk, en door de kralen verschillende kleuren te geven, blijft het allemaal overzichtelijk en duidelijk. Zeker voor kleine kinderen helpen de kralen ook de fijne motoriek en de hand – oog coördinatie. Let er op dat het formaat van de kralen bij de leeftijd van het kind passen en dat alles gemaakt is van kindvriendelijk materiaal. Vaak komen de kralen in verschillende kleuren wat het geheel een stuk vrolijker, maar vooral ook duidelijker maakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een telraam?

Een telraam bestaat uit kleine onderdelen, de kralen. Hierdoor is het wel belangrijk dat het een stevig en degelijk ontwerp is. Je wilt niet dat de kralen loskomen en dat jouw kind de kralen dan in de mond stopt. Het is ook belangrijk dat het niet gemaakt is van schadelijke materialen, maar dat het is vervaardigd volgens Europese veiligheidsnormen. Dat betekent onder meer dat er kindvriendelijke verf gebruikt wordt. Ook dient het stevig en robuust te zijn. Het moet tegen een stootje kunnen en niet bij het minste of geringste omvallen. Dat kan erg frustrerend zijn als het net gebeurt tijdens het oplossen van een som.

Hoe leuker en kleurrijker een telraam uitziet, des te meer het jouw kind stimuleert om te leren, maar als jouw kind heel erg gevoelig is voor allerlei indrukken, dan wil je misschien niet voor schreeuwerige of heel veel kleuren kiezen. Gelukkig zijn er ook simpele telramen op de markt met zachte of juist heel weinig kleuren. Er zijn telramen voor verschillende sommen en diverse leeftijden.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Je kan rekenen met een telraam dankzij het getal 5. Dat is makkelijk in een keer te zien voor kinderen. Hierdoor leren ze de som te maken, in plaats van te tellen. Ze dienen dan in een keer alle kralen te schuiven, in tegenstelling tot het telraam waarbij ze de afzonderlijke getallen aan kralen schuiven en deze dan allemaal tellen. Een telraam met verschillende kleuren, het liefst per vijf, is het makkelijkste voor een kind om te leren rekenen.

Er zijn al telramen te koop die speciaal gemaakt zijn voor kinderen vanaf 1 jaar. Je kan dus al heel vroeg beginnen met een gevoel te ontwikkelen voor rekenen. Let er op dat het geheel stevig is en dat de kralen en stangen niet snel loslaten. Ook is het voor de fijne motoriek en hand – oog coördinatie voor hele kleine kinderen fijn als de kralen wat groter zijn.

Een telraam helpt op heel veel manieren de hersenen. De visualisatie van de som stimuleert het fotografisch geheugen. Het bevordert de concentratie. Is goed voor luistervaardigheden. Het stimuleert het geheugen. De hersenen worden sneller geactiveerd en denken veel nauwkeuriger. Het bevordert de creativiteit en het verhoogt het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid.