Vind hier de beste verrekijkers voor kinderen

Met een verrekijker kan je wat veraf is, dichterbij bekijken. Het leuke aan een verrekijker is onder meer dat het een echte Nederlandse uitvinding is. In 1608 werd de verrekijker in Middelburg uitgevonden. Sindsdien is een populair instrument om iets op grote afstand, vergroot weer te geven.

Voor kinderen hebben verrekijkers iets magisch. Ze worden opeens kleine ontdekkingsreizigers. Daardoor hebben steeds meer kinderen verrekijkers op hun wensenlijstje staan en als ze het instrument nog niet kennen, dan is het altijd een geweldige ontdekking om er kennis mee te maken.

De best verkochte kinder verrekijkers van 2024

Wanneer je op zoek bent naar een kinder verrekijker, dan ontdek je al snel dat er heel wat soorten te krijgen zijn. Het kan dan lastig zijn om een goede keuze te maken. Je wil iets wat binnen jouw budget past, een goede kwaliteit en waar jouw kleintje ook echt mee op ontdekkingsreis kan gaan.

De ideale verrekijker bestaat niet. Daarvoor is er te veel keuze en het ligt ook aan wat jouw kindje er precies mee zal doen. Daarnaast speelt de leeftijd ook een rol. Het moet een handzame verrekijker zijn die past bij jouw kind. Voor jongere kinderen kies je dan een ander exemplaar dan voor oudere kinderen.

Heb je gewoon een nieuwsgierig kind of een echte jonge natuurliefhebber. Voor de laatste kan je al voor een wat beter exemplaar kiezen. Zeker om vogels te bekijken, of andere vliegende beestjes, is een betere verrekijker fijner. Voor het bekijken van planeten heb je echter weer een echte telescoop nodig.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

" Bresser Junior kinderverrekijker 6x21 Dit is een leuke, handzame verrekijker voor de jonge natuurvriend. 

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld

2e beste keuze

Met deze superstoere verrekijker van Navir kan je dierenonderzoeker spelen en alle diertjes in de tuin of het bos goed bekijken.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld

3e beste keuze

Zie alles 10x dichterbij met de compacte VOLCAN 10x42 HD verrekijker. Eenvoudig in te stellen op ieder gezicht.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld

Op deze pagina:

Onze top 5

Als je begint te zoeken naar kinder verrekijkers, dan zie je al snel niets meer, in plaats van veel meer. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het bijna onmogelijk is om nog een goede keuze te maken. Het is dan ook heel persoonlijk wat de beste verrekijker voor jou en jouw kind is.

Met de Top 5 beste kinder verrekijkers kom je al een heel eind. Je krijgt dan al een goed idee wat een goede verrekijker is, en jouw kind zal zeker blij zijn met een van deze exemplaren en zal meteen veel nieuwe ervaringen beleven. Er gaat een hele nieuwe wereld open, wanneer ze de magie van een verrekijker ontdekken.

#1
Bresser Junior - Kinderverrekijker

Deze compacte verrekijker is handzaam en licht voor kleinere handen. De verrekijker is met rubber bekleed en kan tegen een stootje. Het scherpstellen is eenvoudig en kan vanaf 5 meter, en de vergroting is 6 keer. Er zit een handig tasje en een draagriem bij, die ook kan dienen om de verrekijker aan de broekriem vast te maken. Deze verrekijker is een fantastisch exemplaar voor jouw kind om kennis te maken met verrekijkers.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld
Beste prijs op BOL.com

#2
Navir Verrekijker Super 40

Deze ontzettend stoere verrekijker heeft een vergrotingsfactor 4. De verrekijker is eenvoudig scherp te stellen. De diameter lens is 35mm. Het is een handzaam formaat en wordt geleverd in een stijlvolle rode koker, waar de verrekijker goed in bewaard en meegenomen kan worden. Aan de draagkoker zit ook een fijne draagriem. Er zitten ook lenskapjes bij die aan de verrekijker vastgemaakt kunnen worden, zodat ze niet verloren raken.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld
Beste prijs op BOL.com

#3
VOLCAN Verrekijker 10x42

Deze verrekijker vergroot alles tot 10 keer. De verrekijker is eenvoudig in te stellen, dankzij handige verstelmogelijkheden en past dus op ieder gezicht. Ook is deze verrekijker erg geschikt voor brildragers. Het beeld is haarscherp, met levensechte kleuren, dankzij de multi-coated lenzen en het BAK4 prisma. De verrekijker wordt geleverd met lenskapjes, nekkoord en draagtasje. Ook geschikt voor volwassenen.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld
Beste prijs op BOL.com

#4
NAPI Verrekijker voor Kinderen

Deze stijlvolle verrekijker is ideaal voor kinderen die graag nieuwe dingen ontdekken. De vergroting is 8 keer en de diameter lens is 21mm. Scherpstellen is eenvoudig, dankzij het unieke ontwerp. De verrekijker is afgewerkt met rubber en kan tegen een stootje en tegen spatwater. Dankzij de rubbers rondom de oculairs, is deze verrekijker ook geschikt voor kinderen met een bril. Verschil in oogsterkte kan worden bijgesteld.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld
Beste prijs op BOL.com

#5
Celestis 12x42 verrekijker vogelsspotten

Deze verrekijker is ideaal voor vogels kijken. Je kan er zelfs je telefoon aan bevestigen, zodat je geweldige foto's kan maken. Er kan ook een statief aan bevestigd worden. Het beeld is haarscherp en foto's krijgen geen blur. Deze verrekijker functioneert ook goed bij zwak licht en kan zowel overdag, als in de avond gebruikt worden. De verrekijker is waterstraalbestendig en heeft een robuuste stofdichte behuizing.

 • Maximale vergroting
 • Valbestigheid
 • Kwaliteit beeld
Beste prijs op BOL.com

Verrekijker uitgelegd

De moderne verrekijker is binoculair, heeft 2 kijkers, bestaande uit twee gelijke telescopen met een kleine vergroting. De telescopen bevatten elk een objectief en een oculair. Deze zijn weer voorzien van een stelsel van prisma's, die ervoor zorgen dat het beeld rechtop komt te staan.

Deze prisma's zorgen er ook voor dat de stralengang samengevouwen wordt, waardoor er een verkorting van de verrekijker mogelijk is. Zo'n compacte verrekijker wordt dan ook wel een prismakijker genoemd.

De eigenschappen van een verrekijker

Bij een verrekijker zie je meestal 2 getallen staan. Bijvoorbeeld 10 x 50. De 10 geeft dan de sterkte aan, of de vergroting, en het tweede getal, 50, geeft dan de diameter in mm van het objectief aan. Deze diameter geeft het lichtverzamelend vermogen van de verrekijker aan.

De kwaliteit van de lenzen en de grootte van het beeldveld spelen ook een rol. Hoe makkelijk het zal zijn om een bewegend beeld te volgen. Bij een kinder verrekijker moet het echter allemaal niet te moeilijk worden. Het gaat vooral om de eerste ontdekking en het kennismaken met zo'n verrekijker.

Een verrekijker kopen voor je zoon of dochter? Houd hier rekening mee

Een verrekijker voor kinderen hoort natuurlijk aan andere eisen te voldoen als een verrekijker voor volwassenen. Dat begint al met het formaat en het gewicht. Je wil een handzame verrekijker, een compacte verrekijker, een robuuste verrekijker, een kleurrijke verrekijker, een echte kinder verrekijker dus.

Een lichten en compacte verrekijker die evengoed robuust is, werkt dan het beste. Een verrekijker met rubber bekleed zorgt ervoor dat het minder snel beschadigd of kapot gaat. Je wil natuurlijk ook een helder beeld krijgen. Anders zal de interesse snel ver te zoeken zijn.

De ideale vergroting hangt af van wat jouw kind ermee zal doen. Om vogels te bekijken is een vergrotingsfactor 8 wenselijk. Maar om er thuis en in de tuin mee te spelen, is minder ook al voldoende. Een hogere vergroting kan het lastig maken om de verrekijker stabiel te krijgen, waardoor er trillingen ontstaan.

Hoewel een robuuste verrekijker voor kinderen wenselijk is, wil je ook dat jouw kind er op een fatsoenlijke manier mee omgaat. Dan kan een betere verrekijker voor kinderen ook fijn zijn. Ze voelen zich dan verantwoordelijk en zullen veel meer plezier beleven aan het gebruik. Dit geldt vooral voor iets oudere kinderen.

Leren kijken door een verrekijker kost even tijd. Het is dan prettig als een verrekijker eenvoudig scherp te stellen is. Neem de tijd om uit te leggen hoe dat werkt en laat jouw kindje ermee oefenen. Dan hebben ze het snel genoeg onder de knie en dan is het ook echt leuk om de verrekijker te gebruiken. Eenvoudige mogelijkheden voor het scherpstellen zijn dus wenselijk.

Een goede verrekijker kan ook gebruikt worden met een bril. Een verrekijker voor kinderen met een bril zal veel makkelijker zijn om mee om te gaan dan de verrekijker moeten afstellen zonder bril. Rubber om de oculairs kan dan al genoeg zijn.

Kinderen spelen graag overal met een verrekijker. Kies dan voor een spatwaterdichte verrekijker en met een stofdichte behuizing. Dan zullen er minder snel beschadigingen ontstaan en zal jouw kindje vrijer en langer de verrekijker gebruiken.

Voordelen van een kinder verrekijker

Met een verrekijker zal er een hele nieuwe wereld voor kinderen opengaan. De hele wereld opeens van dichtbij beleven en allemaal nieuwe gewaarwordingen ervaren. Een kinder verrekijker wordt vaak gezien als iets magisch en dat is ook de reden dat kinderen verrekijkers geweldig vinden.

Het prikkelt de nieuwsgierigheid wanneer een kind eenmaal door een verrekijker gekeken heeft. Wat is er nog meer te ontdekken in de wereld? Als ze bijvoorbeeld een vogel zien, dan willen ze opeens alles over die vogel weten.

Een verrekijker voor kinderen is dan wel voor kinderen, maar er dient evengoed met beleid mee omgegaan te worden. Hierdoor krijgen kinderen verantwoordelijkheid over iets, en dat geeft ze meer zelfvertrouwen.

Een verrekijker is niet erg groot en kan dus makkelijk overal mee naartoe genomen worden. Jouw kind kan dus overal door de kijker kijken en ontdekken wat er om zich heen allemaal gebeurt. Daardoor worden zelfs de saaiste plekken, opeens heel erg interessant voor een kind.

Kinderen gaan de natuur ook meer waarderen, dankzij een verrekijker. Ze zien er veel meer van en kunnen op afstand kijken. Zo zien ze wat er hoog in de boom zit of wat er verderop in de heide staat. Opeens is jouw kleintje een jonge natuurvriend.

Welke vergrotingsfactor kies je bij een verrekijker kind

Normaal zou je zeggen dat hoe groter de vergrotingsfactor, des te beter de verrekijker, maar voor kinderen gaat dat niet helemaal op. Een te grote vergroting maakt het voor kinderen veel moeilijker om de verrekijker te gebruiken. Bij een te lage vergroting heeft het eigenlijk niet veel nut om de verrekijker te gebruiken.

Om te beginnen kan je wel met een lagere vergroting beginnen. Dit kan al heel leuk in huis zijn, op een korte afstand. Je kan jouw kind dan op een goedkope manier leren omgaan met de verrekijker en eerst eens zien of er wel ook interesse voor is. Een goede verrekijker kan best prijzig zijn en het is zonde als jouw kind er dan geen gebruik van maakt.

De ideale vergrotingsfactor voor kinderen is 8. Jouw kind kan dan makkelijk scherpstellen en alles zien. Een grotere factor is te lastig en te onduidelijk voor een kind. Het kan dan wel schelen als je de verrekijker op een statief kan zetten. Dan is het stabieler en makkelijker om erdoor te kijken.

Onderhoud van een verrekijker

Wanneer je goed met een verrekijker omgaat en deze goed onderhoudt, dan kan deze jaren meegaan. Het is ook goed om jouw kind meteen te leren hoe een verrekijker onderhouden dient te worden.

Wanneer er vuil of zand op de verrekijker zit, dan kan je dit het beste verwijderen met een zachte kwast. Je kan ook een blaaskwast gebruiken. Blaas eerst zelf over het vuil en verwijder de rest met de kwast. Sommige verrekijkers zijn waterdicht.

Als dit het geval is, dan kan je de verrekijker ook onder de kraan even afspoelen. Dep de verrekijker dan goed droog en laat deze verder opdrogen. Doe dat niet op de verwarming of in de felle zon.

De lenskapjes beschermen niet alleen de lenzen, maar zorgen ook dat er geen regen of stof inkomt en beschermt de verrekijker wanneer deze per ongeluk valt. Maak er dus een gewoonte van om de kapjes erop te houden.

Om de lenzen schoon te maken, kan je het beste een brillendoekje gebruiken. Als je die altijd bij je hebt, dan kan je de lenzen meteen schoonmaken wanneer ze vies worden. Het is ook fijn om vingerafdrukken te verwijderen.

Leg de verrekijker nooit in de volle zon. Meestal zit er wel een tasje, een etui of een koker bij de verrekijker. Ook als je deze maar voor een korte tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld om even wat te drinken of een stukje te lopen, dan is het toch aan te raden om deze op te bergen. Er kan dan veel minder verkeerd of kapot gaan, en het voorkomt beschadigingen.

Als je de verrekijker stofvrij wil maken, bijvoorbeeld omdat deze een tijdje op de kast gelegen heeft, gebruik dan een kwast en een vochtig doekje. Dep voorzichtig met het doekje over de verrekijker en zorg ervoor dat deze niet te nat wordt. Berg de verrekijker altijd droog op.

Gebruik nooit gewoon papier of keukenrol om de verrekijker schoon te maken. Dit kan namelijk schurend werken en dan beschadig je de verrekijker. Dat is wel heel erg zonde, want daar kan je dan niks meer aan doen.

Ben verder gewoon voorzichtig met de verrekijker. Een verrekijker voor een kind kan wel afgewerkt zijn met rubber, zodat de verrekijker minder snel kan beschadigen. Het is vooral in het begin wel aan te raden om voor zo'n verrekijker te kijken. Dan is er nog meer bescherming en zal de verrekijker minder snel beschadigd raken.

Een verrekijker kan heel lang meegaan als jullie de verrekijker goed onderhouden en goed behandelen. Leer jouw kind met de verrekijker omgaan en leg de verantwoordelijkheid uit. De meeste kinderen voelen zich dan groots en dit is ook weer goed voor het zelfvertrouwen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste sterkte voor een verrekijker?

De sterkte van de verrekijker wordt aangeduid met de vergroting van de verrekijker. Dat is echter niet het enige dat van belang is. De diameter van de lens is dan ook belangrijk. Je zou dan misschien denken dat 10x42 beter is dan 8x42, maar dat is zeker voor kinderen niet het geval. Een 8x42 verrekijker is veel rustiger om door te kijken en geeft ook een beter overzicht. Het beeld is ook veel helderder dan bij 10x42. Wanneer de lichtomstandigheden ideaal zijn en je kan de verrekijker op een statief plaatsen, dan kan 10x42 ook heel goed zijn om te gebruiken.

Hoe ver kan je met een verrekijker kijken?

Je kan met een verrekijker net zo ver kijken als dat je met jouw ogen kan doen. Je kan niet verder weg kijken dankzij een verrekijker. Een verrekijker vergroot alleen wat je op een afstand door de verrekijker ziet. En hoe veel groter jij dat dan kan zien, hangt af van de vergroting die de verrekijker heeft. Dit kan bijvoorbeeld 8 keer of 10 keer zijn, maar ook 20 of 40 keer. Je kijkt dan ver met je ogen, maar je ziet alleen maar een stipje. Wanneer je door de verrekijker kijkt, dan zie je het stipje uitvergroot en kan je zien wat het is. De benaming verrekijker is wat dat betreft dus niet helemaal correct, en wordt dan ook vaak een kijker genoemd.

Wat is het verschil tussen een verrekijker en Veldkijker?

Een veldkijker wordt vooral gebruikt om dieren in hun natuurlijke omgeving, van een afstand te kunnen bekijken. De vergroting is dan ook veel groter dan bij een verrekijker. Vaak kan je die vergroting ook makkelijk aanpassen, dankzij een zoomoculair. Heeft een veldkijker geen zoomoculair, dan kan de oculair meestal eenvoudig vervangen worden. Het grootste verschil tussen een verrekijker en een veldkijker is toch wel dat een veldkijker een monoculair is. Er is dus maar een kijker om door te kijker. Een verrekijker heeft er twee. Een veldkijker lijkt dus meer op de verrekijkers die piraten hebben, al worden ze daar niet voor gebruikt.

Onze favoriet

" Bresser Junior kinderverrekijker 6x21 Dit is een leuke, handzame verrekijker voor de jonge natuurvriend. 

Beste prijs op BOL.com