Je hebt ongeveer tussen 8 en de 40 kilometer per uur wind nodig om te kunnen vliegeren. Wanneer de wind langzamer of sneller is, dan wordt het al snel ingewikkelder om te kunnen vliegeren. Zorg dat je altijd op een open terrein bent waar geen bomen of elektriciteitspalen zijn. Je vlieger kan daar dan niet in vast komen te zitten en het is dan ook net gevaarlijk. Je kan de vlieger dan meer lijn geven, waardoor deze ook veel hoger kan gaan. Ga nooit met je vlieger spelen wanneer het regent of onweert. De vlieger werkt als een geleider door de natte lijn en dan kan je heel makkelijk een schok krijgen.

Hoe werkt vliegeren?

Je hebt een stuk stof of papier in een bepaalde vorm, hieraan zit een lijn of een touw vast. Door de wind wordt het stuk stof omhoog geduwd en dankzij het touw vliegt de vlieger niet weg. Door het touw is er weerstand en blijft de vlieger vliegeren. Zonder touw zou het stuk stof gewoon weg waaien of omlaag vallen. Hoe meer je met een vlieger oefent, des te meer gevoel je krijgt voor hoe de wind op de vlieger werkt, en des te meer trucjes kan je ook met een vlieger maken. Een gewone diamant vlieger is hiervoor het minst geschikt.

Vliegers voor kinderen

Voor kinderen is het aan te raden om het simpel te houden. Een eenlijnsvlieger is dan ook het meest geschikt en zeker in het begin is een diamantvormige of een delta vlieger aan te raden. Met een korte lijn houden kinderen beter controle over de vlieger. Wanneer ze het vliegeren onder de knie hebben, dan kan je overgaan op andere vormen vliegers of tweelijnsvliegers. Druk je kinderen op het hart om nooit met regen of onweer te gaan vliegeren. De natte lijn werkt dan als een geleider en het kan een schok veroorzaken.

Deltavliegers

Een deltavlieger heeft de vorm van een driehoek. Deze vliegers worden zo genoemd omdat de Griekse letter Delta ook een driehoekvorm is. Deze vlieger is makkelijk op te laten en vangt snel wind en is dus uitermate geschikt voor kinderen en beginners. De spitse top of neus snijdt makkelijk door de lucht en daardoor is dit type vlieger ook makkelijk te besturen. Een deltavlieger met een staart heeft meer stabiliteit, maar je kan er ook minder kunstjes mee uithalen.

Stuntvliegers

Stuntvliegers worden ook wel stokvliegers genoemd. Deze vliegers zijn snel en wendbaar, ze draaien namelijk zowel om de x-as als de y-as. Hierdoor kan je er geweldige trucs mee doen. Er zijn zelfs hele sterke stuntvliegers die zonder wind kunnen vliegen. Er zijn maar liefst 6 soorten stuntvliegers. En deze kunnen afzonderlijk ook weer onderverdeeld worden in aparte vliegers, met allemaal hele specifieke eigenschappen. Dit type vliegers zijn echt voor de gevorderden en er is vaak jaren oefening voor nodig om ze onder de knie te krijgen.

Doosvlieger

Een doosvlieger heeft een driedimensionale vorm en is een eenlijnsvlieger. Hierdoor krijgt dit type vlieger diepte. Het is een formatie van stukken doeken die vlakken vormen, met een gecompliceerd geraamte, meestal gemaakt van glasfiber. Door de driedimensionale vorm vangt een doosvlieger veel meer wind. Dit type vlieger is dus echt bedoeld voor de gevorderde vlieger. Het wordt namelijk een serieuze strijd met de wind en het kan lastig zijn om deze vlieger onder controle te houden. Dit maakt het voor gevorderde vliegeraars natuurlijk heel aantrekkelijk.

Parafoil vliegers

Dit type vlieger maakt gebruik van luchtkamers en daardoor wordt er een flinke trekkracht gegenereerd. Dankzij extra staarten worden ze stabieler gemaakt. De parafoil vlieger is bijna niet kapot te krijgen. Het wordt ook wel een matrasvlieger genoemd. Dit komt omdat er geen stokken gebruikt worden. Er is een bovenvlak en een ondervlak, met daartussen schotten die de vorm hebben van een vliegtuigvleugel. Aan de voorkant komt de wind door de kanalen waaien en daardoor wordt de vlieger opgeblazen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vlieger?

Er zijn verschillende soorten vliegers en welke het beste is voor jou of jouw kindje is heel persoonlijk. Als beginner kan je het beste een eenlijnsvlieger kopen. Ook de leeftijd speelt een rol. Voor kindjes van 3 tot 6 jaar is ook een eenlijnsvlieger het beste. Vanaf een jaar of 7 kan je kiezen voor een model waarbij een kindje kan leren om te sturen. Voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of 12 is een tweelijnsvlieger leuker, daarmee kan je snelheid en precisie krijgen.

Vliegers: Vind hier de beste vliegers voor kinderen

Een vlieger heeft iets betoverends. Een stukje stof of papier, wat touw en je kan spelen met de wind. Geen ingewikkelde techniek, maar wel doordachte meetkunde. Het is niet alleen heel erg leuk, maar jouw kindje kan er ook heel veel van leren. Er zijn allerhande soorten, vormen en kleuren vliegers te krijgen. De traditionele vliegers met geweldige kleuren, maar ook in de vorm van dieren of andere voorwerpen. Dit maakt het voor kinderen nog leuker om er mee te spelen. Op een winderig dag hebben ze niet meer nodig dan wat ruimte om hun energie in mee kwijt te kunnen. De wind vangen en dan rennen zodat de vlieger hoger en hoger gaat of bepaalde bewegingen maakt.

De best verkochte vliegers van dit moment

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

De Invento Eddy Rainbow Patchwork is een kleurrijke eenlijnskindervlieger.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen

2e beste keuze

De Tickle Bee Regenboog Matrasvlieger XXL is een kleurrijke en indrukwekkende vlieger.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen

3e beste keuze

De Dragon Fly Vlieger - Octopus is een kleurrijke vlieger met een octopus ontwerp.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen

Op deze pagina:

Onze top 5 vliegers voor kinderen!

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende vliegers iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
Invento Eddy Rainbow Patchwork

De Invento Eddy Rainbow Patchwork is een kleurrijke eenlijnskindervlieger met een afmeting van 58 x 70 cm. Deze vlieger is gemakkelijk te gebruiken en perfect voor kinderen van alle leeftijden.

De Eddy Rainbow Patchwork vlieger is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft een stevige constructie die bestand is tegen windvlagen. De vlieger is voorzien van een enkele lijn die gemakkelijk vast te houden en te beheren is. Het is ontworpen om stabiel in de lucht te blijven en de kinderen te helpen bij het leren en ervaren van de wind.

De kleurrijke patchworkprint van de vlieger is een lust voor het oog en zal zeker de aandacht trekken van iedereen in de buurt. Het is een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de fascinerende wereld van het vliegeren en om ze buiten te laten spelen en genieten van de natuur.

De Invento Eddy Rainbow Patchwork vlieger is een geweldig cadeau voor kinderen en zal hen urenlang plezier bezorgen. Het is een betaalbare en leuke manier om kinderen te betrekken bij de activiteit en hen te helpen leren over wind en luchtstromen. Kortom, deze kleurrijke vlieger is een perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een leuke en opwindende manier om kinderen buiten te laten spelen.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#2
Tickle Bee Regenboog Matrasvlieger XXL

De Tickle Bee Regenboog Matrasvlieger XXL is een kleurrijke en indrukwekkende vlieger met een breedte van 1,40 meter en een hoogte van 60 cm. De vlieger is ontworpen om zowel te stunten als om rustig mee te vliegeren, en is zeer eenvoudig in gebruik.

De Tickle Bee Regenboog Matrasvlieger is gemaakt van extra sterk 210T polyester materiaal en wordt geleverd met een 30 meter lange lijn, waardoor het gemakkelijk is om de vlieger te besturen en te manoeuvreren. De vlieger is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en biedt een geweldige manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht.

Met zijn kleurrijke regenboogontwerp zal deze vlieger zeker de aandacht trekken van iedereen in de buurt en is het een geweldige manier om kinderen te introduceren in de wereld van het vliegeren. Het biedt een leuke en opwindende activiteit voor kinderen om samen te doen en kan hen helpen bij het ontwikkelen van hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden.

Kortom, de Tickle Bee Regenboog Matrasvlieger XXL is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een leuke en opwindende manier om kinderen buiten te laten spelen en te genieten van de frisse lucht. Het biedt een geweldige activiteit voor kinderen van alle leeftijden en is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#3
Dragon Fly Vlieger - Octopus

De Dragon Fly Vlieger - Octopus is een kleurrijke en indrukwekkende vlieger met een octopus ontwerp in de kleuren oranje en geel. Deze vlieger is ontworpen voor zowel beginners als gevorderden en biedt een geweldige manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht.

De Dragon Fly Vlieger - Octopus is gemaakt van hoogwaardige materialen en is duurzaam en stevig genoeg om de wind te weerstaan. Het is gemakkelijk te monteren en wordt geleverd met een handige opbergtas om het gemakkelijk te transporteren.

Deze vlieger is perfect voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden en biedt een geweldige manier om te leren over wind en luchtstromen. Het biedt een leuke en opwindende activiteit om samen met vrienden en familie te doen en kan helpen bij het ontwikkelen van hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden.

Kortom, de Dragon Fly Vlieger - Octopus is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een leuke en opwindende manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht. Het biedt een geweldige activiteit voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden en is gemakkelijk te gebruiken.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#4
Vlieger (M) Regenboog

Deze vlieger (M) Regenboog is een mooie en kleurrijke vlieger met een afmeting van 100x50x100cm. Het is een geweldige keuze voor zowel kinderen als volwassenen en biedt een leuke manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht.

De vlieger (M) Regenboog is gemaakt van hoogwaardige materialen en is duurzaam en stevig genoeg om de wind te weerstaan. Het is gemakkelijk te monteren en te gebruiken, zelfs voor beginners. Het wordt geleverd met een handige opbergtas zodat je de vlieger gemakkelijk kunt meenemen en opbergen.

Met zijn kleurrijke regenboogontwerp is deze vlieger een geweldige manier om kinderen te introduceren in de wereld van het vliegeren. Het biedt een leuke en opwindende activiteit voor kinderen om samen te doen en kan hen helpen bij het ontwikkelen van hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden.

Kortom, de vlieger (M) Regenboog is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een leuke en opwindende manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht. Het biedt een geweldige activiteit voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden en is gemakkelijk te gebruiken.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

#5
Delta Vlieger met draagtas

De Delta Vlieger is een klassieke vlieger die geschikt is voor kinderen en wordt geleverd met een handige draagtas. Het is een geweldige manier om kinderen te introduceren in de wereld van het vliegeren en biedt een leuke en opwindende activiteit om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht.

De Delta Vlieger is gemaakt van hoogwaardige materialen en is duurzaam en stevig genoeg om de wind te weerstaan. Het is gemakkelijk te monteren en te gebruiken, zelfs voor beginners. Het wordt geleverd met een handige draagtas zodat je de vlieger gemakkelijk kunt meenemen en opbergen.

Met zijn delta-ontwerp biedt deze vlieger een uitstekende stabiliteit en wendbaarheid, waardoor het perfect is voor kinderen om te leren vliegeren. Het biedt ook een geweldige manier om hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Kortom, de Delta Vlieger is een geweldige keuze voor kinderen die op zoek zijn naar een leuke en opwindende manier om buiten te spelen en te genieten van de frisse lucht. Het biedt een geweldige activiteit voor kinderen van alle leeftijden en is gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren.

 • Type vlieger
 • Grootte
 • Materialen
Beste prijs op BOL.com

Veelgestelde vragen

Hoe laat ik een vlieger op?

Zoek een open terrein zoals het strand of een open veld, zodat je geen last hebt van obstakels. Maak de vliegerlijn vast aan de vlieger en ga met je rug in de wind staan. Houd de vlieger zo dicht mogelijk bij de onderkant vast. Als je vlieger een staart heeft, dan ligt deze tegen de wind in op de grond. Zodra de wind op komt zetten, laat je de vliegerlijn door je handen glijden. Als het goed gaat, dan gaat de vlieger de lucht in zonder wild te slingeren. Als de vlieger trekt, dan laat je de lijn wat vieren en als de vlieger daalt, dan haal je de lijn wat in.

Welk strand is goed om te vliegeren?

Eigenlijk kan je op alle stranden vliegeren. Aan zee staat er namelijk vaak veel wind. Stranden waar de wind vrij rustig is, en die dus zeker voor beginners geschikt zijn, zijn onder meer IJmuiden, Renesse en Oostvoorne. De meest populaire stranden, waar ook kitesurfers komen, zijn Noordwijk, Scheveningen, Zandvoort, Brouwersdam en Strand Horst aan het Veluwemeer.

Is vliegeren gevaarlijk?

Vliegeren kan heel gevaarlijk zijn. Houd je daarom altijd aan de wettelijke regeltjes. Zo mag je vlieger niet hoger dan 100 meter gaan en mag je niet bij een vliegveld in de buurt vliegen. In een woonwijk met auto's en huizen is het ook niet verstandig. Vliegers trekken onweer aan en daarom is het nooit slim om te vliegeren met regen of onweer.

Hoe laat je een vlieger landen?

Normaal staat een vlieger loodrecht op de wind, maar wanneer je de vlieger wilt laten landen, dan zorg je dat de vlieger in een hoek staat ten opzichte van de wind. Je loopt dan langzaam naar de vlieger toe, terwijl je de lijn in haalt, houd de lijn strak, met een klein beetje speling, om je vlieger zo te laten landen.

Hoe snel gaat een vlieger?

Een vlieger kan vier keer zo hard gaan als de wind. Dit komt doordat een vlieger niet alleen een voorwaartse kracht heeft, maar ook een opwaartse kracht.

Onze favoriet

De Invento Eddy Rainbow Patchwork is een kleurrijke eenlijnskindervlieger.

Beste prijs op BOL.com