Vliegers

Vliegers

Vind hier de beste vliegers voor kinderen

Een vlieger heeft iets betoverends. Een stukje stof of papier, wat touw en je kan spelen met de wind. Geen ingewikkelde techniek, maar wel doordachte meetkunde. Het is niet alleen heel erg leuk, maar jouw kindje kan er ook heel veel van leren. Er zijn allerhande soorten, vormen en kleuren vliegers te krijgen. De traditionele vliegers met geweldige kleuren, maar ook in de vorm van dieren of andere voorwerpen. Dit maakt het voor kinderen nog leuker om er mee te spelen. Op een winderig dag hebben ze niet meer nodig dan wat ruimte om hun energie in mee kwijt te kunnen. De wind vangen en dan rennen zodat de vlieger hoger en hoger gaat of bepaalde bewegingen maakt.

De best verkochte vliegers van dit moment

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze top 5 vliegers voor kinderen!

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende vliegers iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

Vlieger (M) Regenboog

Voor beginners en kinderen is deze vlieger ideaal. De fantastische regenboogkleuren zien er geweldig uit in de lucht en zijn een lust voor het oog van kinderen. Door de driehoekige vorm en de staart is het niet moeilijk om hier mee aan de slag te gaan.

Voordelen:

Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

De kleuren blijven mooi

De lange lijn zorgt voor nog meer vliegerplezier

Nummer 1

HQ Eco Line Eddy Rainbow

Deze vlieger is ideaal voor kleine kindjes die heel graag willen leren vliegeren. Dankzij de omwikkelaar met een vliegerlijn van 25 meter hebben ook de kleintjes het vliegeren snel onder de knie. De vlieger is gemaakt van degelijk polyester, waardoor deze ook lang meegaat. De vlieger heeft een diamantvorm en gekleurde staartjes aan de onderste punt. Daardoor ziet het er in de lucht uit als een waar feestje.

Voordelen:

Stevige kwaliteit en gaat dus lang mee

Vliegerlijn van 25 meter en dus ook handelbaar voor kleine kinderen

Vrolijk gekleurde staart waardoor het nog leuker is voor kinderen

Nummer 2

HQ Quickstep II Rainbow R2F

Voor een echte stevige vlieger is dit een topper. Deze vlieger is gemaakt van duurzaam ripstop polyester en de stokken zijn amper te breken. De eenvoudige opzet zorgt ervoor dat deze tweelijner, met een breed windbereik, zelfs door beginners makkelijk gevlogen kan worden.

Voordelen:

Zeer geschikt voor beginners

Gemaakt van ripstop polyester

Ook geschikt voor eenvoudige trucjes

Nummer 3

Vlieger (L) Regenboog

Als je een vlieger zoekt voor kleine kinderen, dan is deze regenboog vlieger uitermate geschikt. Kinderen vanaf 3 jaar, onder toezicht van een ouder persoon, kunnen al met deze vlieger vliegen. De vlieger is gemaakt van nylon en heeft een lijn van minimaal 40 meter die al handig op een winder zit.

Voordelen:

Ook geschikt voor de kleinste kindjes

Stevig materiaal

De kleuren blijven mooi

Nummer 4

2 x Regenboog Vliegers met Draagtas

Met deze twee vliegers in mooie regenboog kleuren kan je met kinderen van alle leeftijden (vanaf 3 jaar) vliegeren. Dankzij de hoogwaardige, scheurbestendige materialen gaan ze lang mee. De glasvezelstangen knappen niet snel en ook de lijn van maar liefst 80 meter is van een degelijke kwaliteit.

Voordelen:

2 vliegers en daardoor meerdere mogelijkheden

Geschikt voor alle leeftijden vanaf 3 jaar

Handige draagtas zodat je de vliegers makkelijk mee kan nemen en op kan bergen

Nummer 5

Je hebt ongeveer tussen 8 en de 40 kilometer per uur wind nodig om te kunnen vliegeren. Wanneer de wind langzamer of sneller is, dan wordt het al snel ingewikkelder om te kunnen vliegeren. Zorg dat je altijd op een open terrein bent waar geen bomen of elektriciteitspalen zijn. Je vlieger kan daar dan niet in vast komen te zitten en het is dan ook net gevaarlijk. Je kan de vlieger dan meer lijn geven, waardoor deze ook veel hoger kan gaan. Ga nooit met je vlieger spelen wanneer het regent of onweert. De vlieger werkt als een geleider door de natte lijn en dan kan je heel makkelijk een schok krijgen.

Hoe werkt vliegeren?

Je hebt een stuk stof of papier in een bepaalde vorm, hieraan zit een lijn of een touw vast. Door de wind wordt het stuk stof omhoog geduwd en dankzij het touw vliegt de vlieger niet weg. Door het touw is er weerstand en blijft de vlieger vliegeren. Zonder touw zou het stuk stof gewoon weg waaien of omlaag vallen. Hoe meer je met een vlieger oefent, des te meer gevoel je krijgt voor hoe de wind op de vlieger werkt, en des te meer trucjes kan je ook met een vlieger maken. Een gewone diamant vlieger is hiervoor het minst geschikt.

Vliegers voor kinderen

Voor kinderen is het aan te raden om het simpel te houden. Een eenlijnsvlieger is dan ook het meest geschikt en zeker in het begin is een diamantvormige of een delta vlieger aan te raden. Met een korte lijn houden kinderen beter controle over de vlieger. Wanneer ze het vliegeren onder de knie hebben, dan kan je overgaan op andere vormen vliegers of tweelijnsvliegers. Druk je kinderen op het hart om nooit met regen of onweer te gaan vliegeren. De natte lijn werkt dan als een geleider en het kan een schok veroorzaken.

Deltavliegers

Een deltavlieger heeft de vorm van een driehoek. Deze vliegers worden zo genoemd omdat de Griekse letter Delta ook een driehoekvorm is. Deze vlieger is makkelijk op te laten en vangt snel wind en is dus uitermate geschikt voor kinderen en beginners. De spitse top of neus snijdt makkelijk door de lucht en daardoor is dit type vlieger ook makkelijk te besturen. Een deltavlieger met een staart heeft meer stabiliteit, maar je kan er ook minder kunstjes mee uithalen.

Stuntvliegers

Stuntvliegers worden ook wel stokvliegers genoemd. Deze vliegers zijn snel en wendbaar, ze draaien namelijk zowel om de x-as als de y-as. Hierdoor kan je er geweldige trucs mee doen. Er zijn zelfs hele sterke stuntvliegers die zonder wind kunnen vliegen. Er zijn maar liefst 6 soorten stuntvliegers. En deze kunnen afzonderlijk ook weer onderverdeeld worden in aparte vliegers, met allemaal hele specifieke eigenschappen. Dit type vliegers zijn echt voor de gevorderden en er is vaak jaren oefening voor nodig om ze onder de knie te krijgen.

Doosvlieger

Een doosvlieger heeft een driedimensionale vorm en is een eenlijnsvlieger. Hierdoor krijgt dit type vlieger diepte. Het is een formatie van stukken doeken die vlakken vormen, met een gecompliceerd geraamte, meestal gemaakt van glasfiber. Door de driedimensionale vorm vangt een doosvlieger veel meer wind. Dit type vlieger is dus echt bedoeld voor de gevorderde vlieger. Het wordt namelijk een serieuze strijd met de wind en het kan lastig zijn om deze vlieger onder controle te houden. Dit maakt het voor gevorderde vliegeraars natuurlijk heel aantrekkelijk.

Parafoil vliegers

Dit type vlieger maakt gebruik van luchtkamers en daardoor wordt er een flinke trekkracht gegenereerd. Dankzij extra staarten worden ze stabieler gemaakt. De parafoil vlieger is bijna niet kapot te krijgen. Het wordt ook wel een matrasvlieger genoemd. Dit komt omdat er geen stokken gebruikt worden. Er is een bovenvlak en een ondervlak, met daartussen schotten die de vorm hebben van een vliegtuigvleugel. Aan de voorkant komt de wind door de kanalen waaien en daardoor wordt de vlieger opgeblazen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vlieger?

Er zijn verschillende soorten vliegers en welke het beste is voor jou of jouw kindje is heel persoonlijk. Als beginner kan je het beste een eenlijnsvlieger kopen. Ook de leeftijd speelt een rol. Voor kindjes van 3 tot 6 jaar is ook een eenlijnsvlieger het beste. Vanaf een jaar of 7 kan je kiezen voor een model waarbij een kindje kan leren om te sturen. Voor volwassenen en kinderen vanaf een jaar of 12 is een tweelijnsvlieger leuker, daarmee kan je snelheid en precisie krijgen.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Zoek een open terrein zoals het strand of een open veld, zodat je geen last hebt van obstakels. Maak de vliegerlijn vast aan de vlieger en ga met je rug in de wind staan. Houd de vlieger zo dicht mogelijk bij de onderkant vast. Als je vlieger een staart heeft, dan ligt deze tegen de wind in op de grond. Zodra de wind op komt zetten, laat je de vliegerlijn door je handen glijden. Als het goed gaat, dan gaat de vlieger de lucht in zonder wild te slingeren. Als de vlieger trekt, dan laat je de lijn wat vieren en als de vlieger daalt, dan haal je de lijn wat in.

Eigenlijk kan je op alle stranden vliegeren. Aan zee staat er namelijk vaak veel wind. Stranden waar de wind vrij rustig is, en die dus zeker voor beginners geschikt zijn, zijn onder meer IJmuiden, Renesse en Oostvoorne. De meest populaire stranden, waar ook kitesurfers komen, zijn Noordwijk, Scheveningen, Zandvoort, Brouwersdam en Strand Horst aan het Veluwemeer.

Vliegeren kan heel gevaarlijk zijn. Houd je daarom altijd aan de wettelijke regeltjes. Zo mag je vlieger niet hoger dan 100 meter gaan en mag je niet bij een vliegveld in de buurt vliegen. In een woonwijk met auto's en huizen is het ook niet verstandig. Vliegers trekken onweer aan en daarom is het nooit slim om te vliegeren met regen of onweer.

Normaal staat een vlieger loodrecht op de wind, maar wanneer je de vlieger wilt laten landen, dan zorg je dat de vlieger in een hoek staat ten opzichte van de wind. Je loopt dan langzaam naar de vlieger toe, terwijl je de lijn in haalt, houd de lijn strak, met een klein beetje speling, om je vlieger zo te laten landen.

Een vlieger kan vier keer zo hard gaan als de wind. Dit komt doordat een vlieger niet alleen een voorwaartse kracht heeft, maar ook een opwaartse kracht.