De beste babygym speelkleden van 2024

Een speelmat is ontzettend goed voor de ontwikkeling van jouw baby. Het is meer dan een zacht kleed om veilig en fijn op te liggen. Het nodigt uit tot ontdekken, leren en bewegen. Het is goed voor de motoriek, de hand oog coördinatie, maar ook voor het zelfvertrouwen. Met een goed speelkleed kan een baby op een veilige manier meer leren over de wereld. Daar kunnen dan bogen bij zitten, met speeltjes en een spiegel, om het nog interessanter te maken of een activiteiten bord wat voor nog meer interactie zorgt.

Er zijn ontzettend veel soorten speelmatten te krijgen. Van verschillende materialen, met diverse kleuren en in allerhande thema's. Een speelkleed is vooral ook handig als je al een babygym hebt of voor in de box. Een gewoon dekentje ligt lekker zacht, maar zal snel gaan vervelen, en zeker na een paar maanden heeft een kindje behoefte aan stimulansen die de zintuigen prikkelen, uitnodigen tot aanraken, vastpakken en zelfs bijten. Ondertussen beweegt jouw baby allemaal spieren en groeit het zelfvertrouwen. Het spelenderwijs leren is dus goed voor zowel de fysieke als de mentale ontwikkeling.

Hoewel een speelmat onmisbaar is bij de ontwikkeling van jouw kindje, wil je ook niet over stimuleren. Begin dus met een paar minuutjes en bouw dit op. Als je merkt dat jouw kindje te veel prikkels krijgt, dan geef je wat minder tijd op de speelmat, maar heeft jouw kleintje veel plezier en blijft het allemaal interessant, dan kan je het iedere dag wat langer toelaten. Geef jouw kleintje na het spelen ook wat tijd om alles te verwerken. Wat rust is dan wenselijk. Je wil jouw kindje nooit langer dan een half uur achter elkaar laten spelen.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Activity center met extra grote speelmat die in de wasmachine kan worden gewassen en die later dienst kan doen als autospeelmat voor peuters.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid

2e beste keuze

De allerkleinsten kunnen spelen met de drie diertjes en het spiegeltje van de boog, oudere baby’s kunnen liggend op de buik of zittend spelen met het activiteitenpaneel.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid

3e beste keuze

De Play Gym is ontworpen door deskundigen op het gebied van kinderontwikkeling, ter ondersteuning van de belangrijke ontwikkelingsfases die baby’s doormaken. 

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid

Op deze pagina:

De 5 beste babygym speelkleden

#1
Fisher-Price City Activity Center met Jumbo Speelmat

Deze speelmat van Fisher Price kan gebruikt worden in combinatie met de speelboog, maar ook zonder. Er zitten maar liefst 7 verschillende speeltjes bij de mat. Jouw kindje kan zichzelf bekijken in het spiegeltje en de stoere ijscowagen speelt muziekjes af en geeft licht, zodra jouw baby ertegen duwt of deze aantikt. Op de mat zie je niet alleen straatjes, maar ook allemaal dieren, bergen, een tentje, een keukentje en allerlei andere situaties en voorwerpen waarvan jouw baby kan leren. De mat is extra groot en jouw kleintje kan deze zelfs gebruiken als peuter. Bijvoorbeeld om met autootjes op te rijden. De mat kan ook in de wasmachine gewassen worden. De mat is kleurrijk, maar niet te druk en het trekt de aandacht van jouw kindje, zonder dat het geheel te druk wordt.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#2
VTech Baby Dierenvriendjes Speelmat

Met dierenvriendjes spelenderwijs leren op deze zachte speelmat van VTech is niet alleen leuk voor de allerkleinste baby's, maar blijft ook interessant en uitdagend als ze ouder worden. Dit komt onder meer door het interactieve activiteiten bord. De boom zit vol met dieren en laat jouw kleintje kennismaken met dierengeluiden, andere geluidjes, verschillende kleuren en vormen en met muziek. De boog heeft drie verschillende dieren die allemaal anders aanvoelen en diverse geluidjes maken. Er is ook een spiegeltje waarin jouw kleintje zichzelf kan bekijken. Het volume is regelbaar en de speelmat kan makkelijk verwijderd en gewassen worden.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Lovevery Play Gym

Deze unieke speelmat heeft vijf verschillende ontwikkelingszones die jouw baby helpen bij fixeren, geluiden ontdekken en leren kennen, kennismaken met kleuren en texturen, en voorwerpen verstoppen en vinden. De verschillende zones kan je dichtvouwen, waardoor jouw baby niet snel te veel prikkels zal krijgen. Bij de speelmat zit ook een speelgids met 24 manieren om jouw baby te helpen en te ondersteunen, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De gebruikte materialen zijn duurzaam, biologisch, babyveilig en niet giftig.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#4
WonderOne - BabyGym

Deze vrolijke 3-in-1 speelmat biedt jouw baby speelplezier op drie manieren. De zachte mat staat vol met interessante dieren, cijfers en kleuren en het interactieve activiteitenbord heeft grote knoppen om op te drukken. De speelboog heeft verschillende speeltjes, die je ook makkelijk kan losmaken en mee kan nemen. Het geheel is extra stevig en makkelijk schoon te houden. De piano kan ook makkelijk ergens anders aan bevestigd worden, bijvoorbeeld in de box of in het bedje. Jouw kleintje zal zich zeker niet vervelen met deze 3-in-1 speelmat.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Tiny Love Babygym Sunny Day

De Tiny Love Babygym is extra stevig dankzij de gekruiste bogen. Daaraan hangen verschillende speeltjes, die heel makkelijk te verplaatsen zijn. De speelmat heeft ook spiegeltjes, zodat jouw kleintje zichzelf kan zien en ontdekken. Er zijn bijtspeeltjes en knuffeltjes die verschillende geluidjes maken, zodat jouw baby kleuren, geluiden en voorwerpen leert onderscheiden. Je kan de bogen makkelijk wegklappen en de speelmat ook als verschoonkleed gebruiken. Het geheel is makkelijk mee te nemen, zodat jouw kleintje zich nooit hoeft te vervelen.

 • Duurzaamheid
 • Speelplezier
 • Wasbaarheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een babygym speelmat voor baby's?

Een speelmat voor baby's is een lekker zacht speelkleed met vrolijke kleuren en interessante onderwerpen, waarop jouw baby veilig kan liggen, zitten en spelen. Vanaf een maand of 3 wordt een kindje nieuwsgierig en wil meer van de wereld ontdekken. Een speelmat helpt jouw kleintje om spelenderwijs meer van de wereld te leren kennen. Daarbij kan er gegrepen worden naar hangers, kleuren kunnen onderscheiden worden en er zit vaak een spiegeltje bij zodat ze zichzelf leren herkennen.

Een speelmat is heel veel meer dan alleen maar entertainment. Jouw kleintje maakt op een veilige en eenvoudige manier met de grote wereld om zich heen. Denk dan bijvoorbeeld aan dieren, geluidjes, verschillende texturen en dat allemaal terwijl het lichaam diverse bewegingen maakt om de speeltjes aan te raken en vast te pakken. Dit is ook ontzettend goed voor het zelfvertrouwen. Lukt het vastpakken van een hanger in het begin niet zo goed, en lukt het dan op een gegeven moment, dan wordt jouw baby daar meer zelfverzekerd door.

Vaak zit er bij een speelmat ook een of meerdere bogen met daaraan hangers die het spelen en leren nog leuker maken. Bij veel speelmatten zit ook een interactief activiteitenbord. Bijvoorbeeld met een piano of andere grote knoppen waaruit allemaal geluidjes komen. Muziekjes, melodietjes of dierengeluiden, helpen jouw kleintje allemaal om de wereld nog beter te leren begrijpen en helpt bij de fysieke en mentale ontwikkeling van jouw baby.

Je kan een speelmat op verschillende manieren gebruiken. Een veilige speelplek op de grond, als extra entertainment in de box of om jouw baby op te verschonen.

Waarom een babygym speelmat voor baby's kopen?

Een speelmat is natuurlijk hartstikke leuk en biedt veel speelplezier, maar het is vooral heel erg goed voor de algehele ontwikkeling van jouw baby. Het stimuleert de oog hand coördinatie. Jouw kleintje ziet een speeltje en wil het pakken of aanraken met de voetjes. Hoe vaker ze dit proberen, des te beter het gaat. Het is dus goed voor de ontwikkeling van de motoriek. En als het dan eindelijk lukt, dan geeft dat ook nog eens heel veel zelfvertrouwen.

Een baby maakt zo ook kennis met kleuren, cijfers, letters en voorwerpen of dieren. Leert hoe verschillende materialen anders aanvoelen en leert geluidjes koppelen, bijvoorbeeld aan dieren. Ze leren om objecten te herkennen en verbanden te leggen en de zintuigen worden geprikkeld. De juiste speelmat zorgt ervoor dat jouw kleintje spelenderwijs de wereld beter leert kennen. Geef jouw baby daarom na het spelen ook de tijd om alles te verwerken.

Waar moet je opletten bij het kopen van een speelmat voor baby's?

Welke speelmat het beste bij jou en jouw baby past, is onder meer afhankelijk van jouw budget, jullie interesses en natuurlijk ook de ruimte die je hebt om de speelmat te gebruiken. In een kleine ruimte wil je de speelmat makkelijk kunnen opruimen en dat deze niet te groot is. Er zijn allerhande thema's en je kiest voor een thema dat past bij jouw kleintje en waarover jij graag wil dat jouw baby meer leert. Als er een boog of een activiteitenbord bij zit, dan wil je dat het geheel stevig is en niet te makkelijk inklapt.

Het is ook wel zo handig als je de speelmat makkelijk kan schoonmaken. Sommige speelmatten kan je gewoon in de wasmachine gooien. Let er ook op dat als er speeltjes bijzitten dat die niet te klein zijn of scherpe randjes hebben. Sommige speelmatten kan je alleen gebruiken als jouw baby nog heel klein is, maar andere speelmatten zijn interessant tot jouw kleintje een peuter is. Die zijn misschien wat duurder, maar jouw baby heeft er ook veel langer plezier van

Als er een boog bij jouw speelmat zit, kijk dan ook of deze verstelbaar is. Je kan deze dan ook langer gebruiken. Tussen jouw baby en de hangers hoort ongeveer 20 centimeter te zitten, dan blijft het een uitdaging voor jouw baby om er mee te spelen.

Er zijn ontzettend veel speelmatten, in allerhande prijsklassen en uitvoeringen te krijgen. Kijk bij de reviews om makkelijker een keuze te maken.

Onze favoriet

Activity center met extra grote speelmat die in de wasmachine kan worden gewassen en die later dienst kan doen als autospeelmat voor peuters.

Beste prijs op BOL.com