Vind hier de beste brushpennen van 2024

Met brushpennen kan je schilderen met een stift. Er zijn allerhande soorten brushpennen te krijgen. De meest bekende zijn de ecoline brushpennen, waarmee je misschien ook wel de mooiste resultaten kan behalen, maar er zijn ook andere brushpennen op de markt. Er zijn andere brushpennen op waterbasis, maar ook op basis van alcohol en gewone stiften die je kan gebruiken als brushpennen.

Er is ook een categorie brushpennen genaamd de paintmarkers. Deze hebben meestal een scherpe of een brede punt. Ook deze brushpennen zijn te krijgen met acrylverf. Al deze brushpennen zijn te krijgen in allerhande kleuren en van diverse merken. Er zijn ook brushpennen te krijgen die alleen maar in het zwart verven.

Brushpennen worden veelal gebruikt voor een bullet journal, maar dit is niet de enige toepassing waarbij je brush pennen kan gebruiken. Je kan er hele kunstwerken mee maken, en dat hoeft zeker niet beperkt te worden tot een bullet journal.

De best verkochte brushpennen van dit moment

Er zijn allerhande verschillende brushpennen te krijgen en er is dus een hoop keuze. Je kan kiezen voor verschillende merken, maar ook voor een diversiteit aan brushpunten. Die bepalen, net als bij een kwast, hoe jij de brushpen kan gebruiken. Een brushpen is geschikt voor een bepaald werkje, voor dunne precieze lijnen gebruik je een andere brushpen dan voor dikke lijnen.

Kijk dus vooral eerst goed naar wat je wil maken. Het is aan te raden om verschillende brushpennen te nemen, als je echt vrij wil zijn met wat je allemaal kan maken. Kies voor verschillende kleuren en natuurlijk ook voor zwarte brushpennen. Je kan ook eerst uitproberen waar jij liever mee werkt, met waterbasis brush pennen, alcoholbasis brush pennen of de brush pennen die eigenlijk meer gewone stiften zijn.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Ecoline Brush Pen set met 10 kleuren die typisch voor handlettering gebruikt worden.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel

2e beste keuze

De gepigmenteerde Oost-indische inkt is op waterbasis, sneldrogend en daarna permanent. 

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel

3e beste keuze

 Met deze stiften kun je alle kanten op! Met maar liefst 36 kleuren twinmarkers.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel

Op deze pagina:

Onze top 5

De meest populaire brushpennen gebruiken ecoline, maar dat maakt niet dat je alleen voor een ecoline brushpen kan kiezen. Je kan het beste eerst uitproberen waar jij graag mee werkt. Het is ook aan te raden om altijd voor een goed merk brushpennen te kiezen, zoals bijvoorbeeld Talens of Edding en te kiezen voor het juiste papier.

Hoe de inkt van de brushpennen reageert op het papier, hangt af van de kwaliteit van de penseelpunt, de inkt en het papier dat je gebruikt. Probeer dus op voorhand goed uit of je het gewenste effect kan bereiken met de materialen die je gekozen hebt.

Ook het blenden van mooie kleuren is een techniek die je onder de knie moet krijgen. Dat is een kwestie van uitproberen en oefenen. Daarnaast zijn er nog andere technieken met brushpennen die jouw creatie de kwaliteit geven die je zoekt. Met brushpennen werken is toch anders dan met een marker of potloden iets maken.

De Top 5 beste brushpennen zijn uitermate geschikt om mee te beginnen, maar zijn ook geweldig om mee te werken voor gevorderden.

#1
Brushpen Talens Ecoline Handlettering

De ecoline brush pen van Talens met een fijne punt is perfect wanneer je gaat schrijven met brushpennen. In deze set van 10 brushpennen zitten 8 kleuren, zwart en een blender, waarmee je de kleuren lichter kan maken en dit kan voor mooie overgangen en schaduweffecten zorgen. Deze Talens brush pennen zijn ook ideaal voor het digitaliseren van jouw kunstwerken.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel
Beste prijs op BOL.com

#2
Faber Castell tekenstift

Deze 4 tekenstiften in de kleur sanguine komt is 4 verschillende diktes. Van heel erg fijn tot een mooie dikke lijn. De gepigmenteerde tekeninkt heeft een maximale lichtechtheid, is waterbestendig, permanent, geurvrij, zuurvrij en pH-neutraal. De stiften zitten in een etui. De punten zijn een brush punt, een 1,5 mm bullet punt, een kalligrafiepunt en een 0,3 mm punt. Deze tekenstiften zijn ideaal voor op donker papier.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel
Beste prijs op BOL.com

#3
Dual Brush Pen - 36 Kleuren

Deze set van dual brush pennen bevat maar liefst 36 kleuren. Aan de ene kant van de brush pen zit een fijne punt en aan de andere kant van de brush pen een dikke punt. Je hebt dus eigenlijk 72 brush pennen om mee te werken. Met deze Woodley Brush pennen kan je mooie overgangen maken met de brede kant en dunne precieze lijnen tekenen met de fijne punt.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel
Beste prijs op BOL.com

#4
Faber Castell tekenstift

Met de Faber Castell Pitt Artist Pen brush set heb je alle tools in handen om de mooiste tekeningen en illustraties te maken. De set bevat 60 verschillende pennen met een flexibele brush punt waarmee je dikke en dunne lijnen kunt tekenen en schrijven. De pennen zijn waterbestendig, lichtecht en hebben een hoge pigmentatie waardoor je tekeningen lang mooi blijven. De pennen zijn geschikt voor verschillende oppervlakken zoals papier, karton, hout en textiel. De set wordt geleverd in een handige studiobox waarmee je de pennen gemakkelijk kunt opbergen en vervoeren. Ideaal voor zowel professionele kunstenaars als hobbyisten.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel
Beste prijs op BOL.com

#5
Sakura Koi Coloring Brush Pen set 6 - Portrait

De Sakura Koi Coloring Brush Pen set 6 - Portrait bevat 6 verschillende penseelstiften in portretkleuren. De penselen hebben een flexibele nylon punt waardoor je zowel dunne als dikke lijnen kunt maken en verschillende technieken kunt toepassen, zoals brush lettering, schaduw- en kleurtechnieken. De inkt is op waterbasis, geurloos en niet-giftig. De set bevat de volgende kleuren: Burnt Sienna, Pale Orange, Light Flesh, Salmon Pink, Raw Umber en Sepia. De pennen zijn ideaal voor het inkleuren van tekeningen, handlettering, kaarten maken en nog veel meer creatieve toepassingen.

 • Kwaliteit
 • Flexibele tip
 • Multifunctioneel
Beste prijs op BOL.com

Ecoline brushpennen

Met ecoline worden de mooiste creaties gemaakt. Hele schilderijen, maar ook kaarten of flash vellen. Het is een aquarelverf, maar dan een beetje anders. Het is eigenlijk meer een inkt dan een verf. Moest je vroeger met een potje inkt en een verfkwast aan de slag, waarvoor je moest leren hoe je de ecoline en de kwasten diende te gebruiken om de mooie effecten voor elkaar te krijgen, zijn er tegenwoordig de brushpennen met ecoline.

Deze brushpennen maken het gebruik van ecoline een heel stuk eenvoudiger en daardoor ook toegankelijker. Ecoline wordt al jaren gebruikt om kunst mee te maken, maar nu kan jij thuis ook gebruik maken van deze bijzondere aquarelinkt.

Doordat het op waterbasis is, kan je met ecoline veel meer dan met andere verfsoorten. De overgangen van kleuren en schaduwen kunnen heel precies en vrij eenvoudig bereikt worden. Wat natuurlijk voor prachtige resultaten zorgt. Het is niet voor niks dat ecoline al veel in de kunst gebruikt werd en ook op scholen bij de kunstvakken populair is.

Er zijn verschillende soorten papier geschikt voor deze brushpennen en wanneer je er kopietjes van maakt, dan blijft de kleur mooi en van een hoge kwaliteit. Afhankelijk van de kwaliteit kan je het papier drukken en zo meerdere kopien van een werk maken.

Je kan brushpennen in verschillende lijndiktes krijgen. Je kan kiezen voor dunne precieze lijnen, dikke lijnen en zelfs voor een flexibele punt. Je kan er hele vlakken mee inkleuren juist handlettering mee maken. Je kan er mee gaan oefenen en ontdekken hoeveel mogelijkheden brushpennen allemaal hebben. Van de mooiste schilderingen tot handlettering en grote letters.

Wat is een Brushpen? En wat kan je er mee?

Een brushpen is een pen met een penseelpunt. Er zijn allerhande soorten brushpennen, in alle mogelijke kleuren, in zwart en er zijn blender brush pennen. Een brushpen heeft een penseelpunt waarmee je verschillende effecten kan bereiken. De inkt of verf in de pen kan ook verschillen.

Je kan je vast voorstellen dat je met een flexibele penseelpunt een heel ander effect krijgt dan met een brede punt, een vilten punt of een harde punt. De meeste mensen hebben brush pennen met verschillende punten om zo vrijheid in hun creaties te hebben.

Voor sommige kunstwerkjes wil je strakke lijnen kunnen maken, terwijl je voor andere mooie kunstwerken juist een lossere overgang zoekt. Brush pennen zijn te krijgen in alle mogelijke kleuren en tinten. Hierdoor kan je er bijna mee schilderen. Dit werkt vooral goed met de brushpennen die ecoline als inkt gebruiken.

Met inkt op waterbasis is het veel makkelijker om de kleuren te blenden. Vaak is daarvoor een speciale brush pen te krijgen om te blenden, welke dan een blender wordt genoemd. Je kan brush pennen gebruiken voor kunstwerkjes, voor jouw bullet journal, voor mooie handlettering, voor brushlettering, voor letters, en voor hele schilderingen.

Een groot voordeel van brush pennen ten opzichte van verven met een penseel is dat je ze overal kan gebruiken, zonder er een rotzooitje van te maken. Je knoeit er niet mee. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat er een druppel inkt of verf op jouw kunstwerkje knoeit wanneer je ermee bezig bent. Dus wacht niet te lang laat je kindje lekker creatief zijn

Welke soorten brushpennen zijn er?

Er zijn verschillende soorten brushpennen die je voor allerhande doelen kan gebruiken. Brush pennen worden voornamelijk gebruikt voor een bullet journal, maar dat is zeker niet de enige toepassing waar ze uitermate geschikt voor zijn. Je kan er hele kunstwerken mee maken.

Brushtip of penseelpunt

Bij een brush pen is de punt of de penseelpunt heel erg belangrijk. Het bepaalt namelijk hoe jouw werkje eruit komt te zien. Een flexibele penseelpunt kan je gebruiken om verschillende diktes lijnen te maken, en zelfs om hele vlakken in te kleuren. Je kan harder drukken, waardoor je een dikkere lijn of een oppervlakte kan invullen, of juist heel los een lijn trekken, waardoor je een dunne lijn krijgt.

Er zijn ook brush pennen met een vilten punt. Deze zijn steviger en geven je meer controle over de dikte van de lijn die je maakt. Vaak zijn vilten punten ook harder, waardoor het vooral in het begin makkelijker is om mee te werken.

De grote van de brushtip is ook belangrijk. Met een hele fijne punt kan je hele fijne lijnen maken, met een brede punt kan je dikkere lijnen maken en vlakken inkleuren. Het is aan te raden om de verschillende brushtips uit te proberen en ermee te oefenen. Je ontdekt dan heel snel welke punten jij voor welke kunstwerkjes wil gebruiken.

De inkt in brushpennen

De meeste brushpennen gebruiken inkt op waterbasis. Dit maakt het veel makkelijker om kleuren te blenden of in elkaar over te laten gaan. Je kan hiervoor een brushpen blender gebruiken, maar je kan het ook met een natte penseel voor elkaar krijgen.

Er zijn ook brushpennen te krijgen die gevuld zijn met inkt op basis van alcohol. Hiervoor heb je speciaal papier nodig, anders drukt het door het papier heen. Deze brushpennen zijn minder geschikt om te blenden, maar je kan met verschillende tinten van dezelfde kleur evengoed hele mooie effecten krijgen.

Dual brush pen

Een gewone brushpen heeft 1 penseelpunt in een bepaalde dikte. Daardoor zijn je mogelijkheden beperkt. Je kan vaak wel dezelfde kleur in diverse diktes punten krijgen. Met een dual brushpen is dat niet nodig. Je hebt dan aan de ene kant van de pen een dunne punt en aan de andere kant van de dual brushpen een dikkere punt.

Je kan dan de dunne kant bijvoorbeeld gebruiken voor de lijnen en de dikkere kant voor het invullen. Hiermee zijn natuurlijk ook nog vele andere effecten mogelijk. Het voordeel van een dual brushpen is toch vooral dat je niet meerdere pennen van dezelfde kleur hoeft aan te schaffen, maar met 1 brushpen verschillende effecten kan krijgen.

Water brushpen

De water brushpen is iets anders dan een brushpen op waterbasis. De water brushpen bevat een waterreservoir. Je vult dit reservoir zelf en je kan erin knijpen om meer water aan jouw inkt toe te voegen. Je bepaalt dus zelf hoe dun of dik jouw inkt dan is. Hiermee kan je nog meer overgangseffecten en schaduweffecten maken. Deze water brushpennen zijn gemaakt van een mooie kwaliteit nylon.

Kleuren, grijstinten of zwart

Je kan brushpennen in allerhande soorten kleuren krijgen. Die kleuren zijn dan ook weer te krijgen in verschillende tinten. Hiermee kan je dan nog meer mooie overgangen en andere effecten creeren. Zeker wanneer je nog niet geoefend bent in het toevoegen van water, is het aan te raden om van een kleur meerdere tinten te kiezen.

Zeker wanneer je meerdere schaduweffecten wil maken, is het aan te raden om ook meerdere tinten grijs te nemen. Je kan deze dan mooi in elkaar laten overlopen en zo een mooie schaduwovergang creeren.

Zwart wordt vooral gebruikt om lijnen te maken, maar je kan er ook hele mooie schaduwen mee maken. Er zijn verschillende soorten zwart en het is aan te raden om voor een diepe zwart te kiezen. Dit werkt mooier met de lijnen, maar ook met de schaduweffecten. Je krijgt schaduweffecten door bijvoorbeeld met een penseel water toe te voegen.

Blender brushpennen

De brushpen blender gebruik je om de inkt dunner te maken. Dit doe je dus met brushpennen op waterbasis. Je kan kleuren ermee mengen of vervagen. Daardoor kan je mooie overgangen of schaduweffecten maken. Dit geeft meer diepte aan jouw tekeningen, letters of andere kunstwerkjes. Een blender pen is makkelijker om mee te beginnen dan dat je zelf met een penseel en water aan de slag gaat.

Brushpen kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer je een brushpen wil kopen, dan zijn er enkele punten om rekening mee te houden. Als eerste wil je goed nadenken over waarvoor je de brushpennen gaat gebruiken. Wil jij alleen letters in jouw bullet journal maken, wil je ook echt voor het brushlettering gaan, of wil je ook tekeningen en andere kunstwerkjes kunnen maken.

Voor welke leeftijd is de brushpen? Als jij brushpennen voor jouw kindje wil kopen, dan wil je dat jouw wil je niet dat het te moeilijk is allemaal. Een flexibele penseelpunt kan dan te moeilijk zijn en een harde vilten punt kan dan te zeer op een stift lijken. Kijk bij de brush pennen van jouw keuze dus ook naar de aangegeven leeftijd. Als het te moeilijk is voor jouw kindje, dan werkt dat alleen maar frustrerend en zullen de pennen niet veel gebruikt worden.

De kwaliteit van de brushpen is ook niet onbelangrijk. Het is vervelend als de penseelpunt makkelijk kapot gaat of uitloopt. Dan is het veel moeilijker om ermee te werken. Dit geldt ook voor de gebruikte inkt. Hoe beter de kwaliteit van de inkt, des te meer je ermee kan. Het is bijvoorbeel wel zo leuk als de kleur mooi blijft of als je jouw kunstwerkje makkelijk kan digitaliseren.

Het is aan te raden om verschillende brushpennen uit te proberen voor je besluit met welke brushpennen jij verder wil werken. Je kan er dan altijd nog voor kiezen om een uitgebreide set te nemen met verschillende kleuren of verschillende penseelpunten.

Welke papier is het beste voor een Brushpen?

Het papier dat je kiest om met jouw brushpen op te werken, is net zo belangrijk als de keuze voor de brushpennen. Het papier bepaalt namelijk hoe goed jouw streken, lijnen en vlakken precies uitpakken. Het is daarom ook belangrijk dat je weet wat je precies wil maken.

Als je handlettering wil maken met een brushpen, dan kies je voor glad papier. Dit wordt ook wel Bristolpapier genoemd. Het heeft een gesatineerd, glad oppervlak, het is ook robuuster, waardoor het ook nog eens geschikt is voor wanneer je een langere periode ergens aan wil werken.

De naam komt natuurlijk van de stad Bristol. Vroeger stuurden papierfabrieken de beste papiersoorten naar deze stad om ze te laten lijmen. Er wordt dus een bepaalde kwaliteit mee aangeduid.

Glad papier is ook om andere redenen belangrijk. Het voorkomt namelijk dat jouw penseelpunt gaat rafelen en je kan er vloeiende lijnen op trekken. De druk waarmee jij de pen gebruikt, bepaalt hoe dik of dun de lijnen worden, doordat het minder snel uitloopt op smooth papier.

Veel brush pennen zijn op waterbasis en aquarelpapier is dan ook heel erg geschikt voor mooie kunstwerkjes. Dit kan handlettering zijn, maar ook schilderingen of brushlettering. Het oppervlak van aquarelpapier heeft meer textuur en absorbeert water meer. Je kan aquarelpapier ook nat maken voor je er met de brushpen overheen gaat. Dit geeft weer een heel ander effect dan wanneer je de kleuren naderhand wil blenden.

Wat je niet wil gebruiken, is gewoon printerpapier. Dat werkt gewoon niet. Je kan het eens uitproberen, maar het drukt door, loopt uit en je krijgt er zelden de effecten mee die je zoekt. Het soort papier dat je neemt, is dus heel erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.

Net zoals dat het aan te raden om verschillende brush pennen uit te proberen, is het ook aan te raden om verschillende papiersoorten te proberen. Die zijn namelijk ook in diverse diktes, soorten en texturen te krijgen. Het is maar net wat jij prettig vindt werken en of je er de effecten mee kan creeren die jij zoekt.

Brush pennen zijn geweldig voor brushlettering, letters, doodles, energieke streken, zowel dunne als dikke lijnen, je kan kiezen voor twee punten, er nieuwe fonts mee verzinnen, verschillende kleuren gebruiken, de mooiste kalligrafie letters mee maken en je kan kiezen voor een flexibele punt, een vaste punt, harder en fijnere punten. Met andere woorden, je kan met brush pennen alle kanten op.

Haal om te beginnen diverse, losse brushpennen, zodat je kan uitproberen wat voor jou werkt. Neem bijvoorbeeld twee verschillende kleuren of brush pennen met twee punten. Haal ook een paar verschillende soorten papier. Je kan dan kijken of jouw werkjes mooi uitzien en dan op een serieuze manier verdergaan door brush pennen sets aan te schaffen met een diversiteit aan kleuren en tinten. Het is dan het geld ook meer dan waard, want je zal genieten van de letters en andere kunstwerkjes die je maakt.

Onze favoriet

Ecoline Brush Pen set met 10 kleuren die typisch voor handlettering gebruikt worden.

Beste prijs op BOL.com