Gezelschapsspel

Gezelschapsspel

Vind hier de leukste gezelschapsspelletjes van 2022

Gezelschapsspellen worden al sinds eeuwen gespeeld en de laatste jaren zijn ze ook weer ontzettend populair geworden. Het kunnen allerhande spellen zijn, maar wat ze allemaal sowieso zijn, is gezellig om te spelen. Als iedereen tegen z'n verlies kan, maar gezelschapspellen spelen is ook een uitstekende manier om te leren hoe je daarmee omgaat.

Wat mensen uit alle tijden eigenlijk met elkaar gemeen hebben, is dat ze het leuk willen hebben. En een gezelschapsspel leent zich daar natuurlijk uitstekend voor. Er worden vondsten gedaan van gezelschapspellen die al duizenden jaren oud zijn, van over de hele wereld. De meest bekende gezelschapsspellen die wij tegenwoordig nog kennen, ontstonden ongeveer 500 jaar geleden.

Dat zijn spellen als schaken, dammen en backgammon. Gezelschapsspellen zijn echter al lang niet meer alleen bordspellen. Een kaartspel of zelfs een computerspel kunnen net zo goed gezelschapsspellen zijn. Er worden ook steeds meer gezelschapsspellen wereldwijd gespeeld. Zo bereikt een spel uitgevonden in Australie, Nederland tegenwoordig veel sneller en er is dan ook veel meer keuze in gezelschapsspellen.

De best verkochte gezelschapsspelletjes

Doordat er zoveel keus is, kan het juist heel erg lastig zijn om te kiezen. Je wil natuurlijk het leukste gezelschapsspel en misschien heb je ook nog wel andere eisen, dat je wil dat het een strategisch spel is, of een educatief gezelschapsspel.

Het is natuurlijk het leukste als gezelschapsspellen voor volwassenen ook door kinderen gespeeld kunnen worden. Dan kan het gezellig met het hele gezelschap gespeeld worden. Doordat een gezelschapsspel uit het buitenland heel makkelijk in Nederland terecht komt, hebben ze vaak ook buitenlandse namen. Niet alleen de makers, maar ook de gezelschapsspellen.

Met de Top 10 Leukste Gezelschapspellen krijg je een goed idee van wat er te krijgen is en wat er bij jou en jouw gezelschap past.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze top 5

Zoek jij het leukste spel voor jou en jouw gezelschap, dan slaag jij zeker met de Top 5 Leukste Gezelschapsspellen van 2022. Elk gezelschapsspel is leuk voor kinderen en volwassen en je kan het met het hele gezin spelen. Ze zijn eenvoudig te begrijpen, maar niet saai, en je weet dan ook zeker dat het een goede koop zal zijn.

Uno Junior Mattel Games Engelstalig Kaartspel

Deze versie van het bekende en populaire Uno spel groeit met jouw kindje mee. Het gewone Uno spel kan voor kleine kindjes net iets te ingewikkeld zijn, en Uno Junior is een stuk eenvoudiger en kan in 3 fases moeilijker gemaakt worden. Zo staat er op een cijferkaart ook een dier, zodat het makkelijker te herkennen is. Uno Junior is geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers. Het eerste spelniveau speel je bijpassende kaarten, het tweede spelniveau doen de actiekaarten mee en bij het derde spelniveau kunnen ook de strafkaarten mee gebruikt worden. De schattige dierenopdrukken maken het gezelschapsspel nog aantrekkelijker.

Voordelen:

Moeilijkheidsgraad groeit met jouw kindje mee

Leuk voor het hele gezin

Herkenbare kaarten voor kleine kinderen

De nummer 1 gezelschapspel van 2022!

Halli Galli Actiespel

Hoe snel is jouw reactievermogen? Dit spannende actiespel is voor iedereen die tot 5 kan tellen. Op de kaarten staan een x-aantal vruchten. Je draait je kaart om en legt die voor je op tafel. Als er in totaal 5 van dezelfde vruchten op tafel liggen, dan sla je op de bel en heb je alle open kaarten gewonnen. Als je kaarten op zijn, dan mag je niet meer mee doen. Dit spel is geschikt voor kindjes vanaf 6 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Gemiddeld duurt een spelletje 15 minuten. Halli Galli is niet alleen heel leerzaam, maar ook spannend, en je moet je goed kunnen concentreren om te winnen.

Voordelen:

Leuk voor het hele gezin

Inclusief bel om op te slaan

56 speelkaarten

De Nummer 2 gezelschapspel!

Dobble Classic Kaartspel

Kan jij dezelfde symbolen het snelste zien? Voor dit snelle kaartspel heb je een goed observatievermogen en een snelle reactie nodig. Er zijn 5 verschillende mini-spellen die met Dobble Classic gespeeld kunnen worden. Je kan het dus steeds een beetje moeilijker maken en het zo interessant houden. Het is ontzettend goed voor de concentratie, het reactievermogen en de motoriek. Op de ronde kaarten staan de verschillende symbolen. Kies een van de 5 spellen en neem samen de regels door. Dit gezelschapsspel is geschikt voor kindjes vanaf 6 jaar en kan met 2 tot 8 spelers gespeeld worden. Het duurt ongeveer 15 minuten.

Voordelen:

Geschikt voor het hele gezin

Tussen de 2 en de 8 spelers

5 verschillende uitdagende gezelschapsspellen

Nummer 3

Regenwormen Dobbelspel

Dit spel kan je overal en altijd spelen. Het bestaat uit dobbelstenen met wormen en getallen, en stenen met cijfers en een x-aantal wormen. Je hebt dus maar heel weinig ruimte nodig om het te kunnen spelen en als je tot 36 kan tellen, dan kan je al meedoen. Je gooit met 8 dobbelstenen en legt daarvan de wormen en dezelfde getallen aan de kant. Je mag dan nog een keer gooien. Na de tweede gooi en het apart leggen van de dobbelstenen, dien je een totaal te hebben dat hoger is dan 20. Je mag dan een steen met het getal dat je in totaal hebt pakken. Van de tafel, maar ook van een andere speler. Dit dobbelspel is geschikt voor kindjes vanaf 8 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 7 spelers.

Voordelen:

Leren tellen en spanning

8 dobbelstenen en 16 stenen

Duurt ongeveer 20 minuten per spel

Nummer 4

Beverbende Kaartspel

Met het Beverbende gezelschapsspel kan jij goed het geheugen trainen en leren om tactieken te bedenken. Voor iedereen liggen 4 kaarten met strafpunten. Die liggen gedekt en je mag er 2 bekijken. Als het jouw beurt is, dan trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Het kan zijn dat je die getrokken kaart ruilt voor een van jouw kaarten en je kan invloed uitoefenen op de kaarten van jouw tegenspelers. Het doel is om aan het einde van de ronde de minste strafpunten te hebben. Dan heb je gewonnen. Op de kaarten staan punten en schattige en grappige bevers. Dat maakt het spel heel aantrekkelijk om te spelen. Dit gezelschapsspel is geschikt voor kindjes vanaf 6 jaar en er kunnen 2 tot 6 spelers meedoen.

Voordelen:

Leuk voor het hele gezin

Eenvoudige spelregels maar blijft een uitdaging

Voor 2 tot 6 spelers

Nummer 5

Wat zijn Gezelschapspellen?

Gezelschapsspellen kunnen allerhande soorten spellen zijn, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je ze samen met anderen speelt, en dat dit meestal heel gezellig is om te doen. Gezelschapsspellen worden al eeuwen lang gespeeld en komen in allerhande vormen voor.

Je hebt dobbelspellen, kaartspellen, bordspellen, party games, kinderspellen en gezelschapsspellen voor volwassenen. Gezelschapsspellen zijn niet alleen heel erg leuk en gezellig om te spelen, maar vaak ook nog educatief. Voor kinderen om bij te leren en voor kinderen en volwassenen om de hersenen te trainen.

Vroeger had je de keuze uit een paar bekende gezelschapsspellen, maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel gezelschapsspellen te krijgen. Er worden niet alleen niet steeds nieuwe spellen bedacht om te spelen, maar de gezelschapsspellen vinden ook sneller internationaal hun weg, dankzij het internet.

Een gezelschapsspel uitgevonden in Amerika, vindt nu veel sneller een weg naar Nederland. Het komt dan ook vaak voor dat gezelschapsspellen een Engelse naam hebben, of dat ze gemaakt worden door een Engelstalig bedrijf. Kijk dan onder meer eens naar de volgende spellen en spellenmakers.

 • Fantasy flight games

 • White goblin games

 • Z-man games

 • Czech Games edition

 • Final frontier games

 • Escape room spel

 • Alley cat games

 • Golden age games

 • Daily magic games

 • Lucky duck games

 • Red raven games

 • Geek attitude games

 • Oink games

 • Ticket to ride

 • Space cowboys

 • Professor puzzle

 • Mayfair games

 • Brain games

 • North star games

Waarom een Gezelschapspel kopen?

 Een gezelschapsspel spelen, is eigenlijk altijd leuk tijdverdrijf. Het draagt ook bij aan de band die je samen hebt. Die wordt sterker van samen spelen. Je hebt de volledige aandacht voor elkaar en spelenderwijs kan je ook nog eens van alles leren.

Een gezelschapsspel spelen kan je niet alleen kennis opbrengen, maar ondersteunt ook nog eens de mentale, emotionele, sociale en communicatieve ontwikkeling. Je leert er bijvoorbeeld probleemoplossend door denken en je leert omgaan met winnen en verliezen.

Kindjes kunnen heel ongeduldig zijn, maar bij een gezelschapsspel moeten ze leren om op hun beurt te wachten. Zo leren ze ook omgaan met verliezen, en net zo goed met winnen. Om je dan niet alleen op de juiste manier te gedragen, maar ook om met de bijkomende gevoelens om te gaan.

Gezelschapsspellen kunnen een kindje ook leren om vooruit te denken, en na te denken over actie/gevolg. Bij een strategisch spel bijvoorbeeld, waarbij je alleen kan winnen als je ook vooruit denkt en stappen maakt, om het doel te bereiken. Daardoor leren kindjes ook om probleemoplossend te denken.

Niet alleen voor kindjes, maar ook voor ouderen, is het een geweldige manier om de hersenactiviteit te trainen en gaande te houden. Dat kan met gezelschapsspellen zijn waarbij je moet rekenen, of waarbij je een goed geheugen dient te hebben, maar ook bij spellen waarbij je bijvoorbeeld woorden moet bedenken.

Keuzes maken is voor veel mensen en ook kindjes erg lastig. Maar bij een gezelschapsspel moet je wel keuzes maken. Bijvoorbeeld of je een bepaalde actie doet of overslaat, of je de ene kaart speelt, of toch een andere. Door spelenderwijs keuzes te moeten maken, is het veel makkelijker om doorgaans sneller keuzes te maken.

Kindjes kunnen heel goed in gezelschapsspellen zijn en iedereen is gelijkwaardig. Deze combinatie is ontzettend goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Ze kijken altijd tegen de ouderen op, maar als ze dan winnen met memorie, dan zien ze dat ze ook heel erg goed, zelfs beter, kunnen zijn dan diegene waar ze tegenop kijken.

Er komt een andere kant van mensen naar boven wanneer ze spelletjes spelen. Iemand die doorgaans heel rustig is, kan opeens ontzettend fanatiek worden en het spel leiden. Iemand die normaal heel druk is, kan opeens veel focus hebben en heel kalm het spel spelen. Dit is ontzettend goed voor kinderen. Zo leren ze alle kanten van zichzelf ontdekken, in een veilige omgeving.

Tijdens het spelen van een gezelschapsspel communiceer je met elkaar, soms dien je met elkaar te handelen of te overleggen of iemand erop te wijzen dat iets gedaan moet worden. Dit is dus heel goed voor de sociale en communicatieve vaardigheden, alsook voor de emotionele ontwikkeling.

Een Gezelschapspel kopen? Houd hier rekening mee

Een gezelschapsspel is in de meeste gevallen echt wel leuk om te spelen en je doet er dan ook niet snel een miskoop mee, maar het is wel fijn als je een spel kiest dat perfect bij jou en jouw gezelschap past. Er zijn dan wel een paar punten waarmee jij rekening kan houden, als je een gezelschapsspel gaat kopen.

Met hoeveel mensen wil je het spel gaan spelen? Je hebt spellen voor 2 personen en spellen 8 personen, en alles daartussen in. Als jij veel met 5 personen speelt, dan is het niet zo leuk als je een spel voor maximaal 4 personen kiest. Dan is er altijd iemand die niet mee kan doen, of je kan het spel niet vaak spelen.

Jullie hebben vast al spellen die je graag speelt of liever speelt dan andere spellen. Je kan dan voor een spel kijken dat daar op lijkt. Is dat een strategisch spel, dan kijk je welke andere strategische spellen leuk lijken voor jullie. Spelen jullie een spel zoals Ticket To Ride, dan zoek je een ander spel wat daarop lijkt. Je kan natuurlijk ook eens iets compleet anders proberen.

Welke leeftijd speelt er mee met jullie gezelschap. Bijna alle spellen hebben een vanaf leeftijd. Wanneer een spel te moeilijk is voor een kindje, dan kan het heel frustrerend worden, als het spel niet begrepen wordt. Het kan ook zijn dat er kleine onderdelen bij het spel zitten, die gevaarlijk zijn voor te jonge kinderen. Je kan eigenlijk nooit te oud zijn om een bepaald spel te spelen.

Je zal niet snel een miskoop doen wanneer je een gezelschapsspel kiest, kijk dus vooral ook gewoon naar wat jou en jouw gezelschap leuk lijkt om te spelen. Zolang het niet te ingewikkeld wordt, valt er plezier uit te halen.