Gezelschapsspel: Vind hier de leukste gezelschapsspelletjes van 2024

Gezelschapsspellen worden al sinds eeuwen gespeeld en de laatste jaren zijn ze ook weer ontzettend populair geworden. Het kunnen allerhande spellen zijn, maar wat ze allemaal sowieso zijn, is gezellig om te spelen. Als iedereen tegen z'n verlies kan, maar gezelschapspellen spelen is ook een uitstekende manier om te leren hoe je daarmee omgaat.

Wat mensen uit alle tijden eigenlijk met elkaar gemeen hebben, is dat ze het leuk willen hebben. En een gezelschapsspel leent zich daar natuurlijk uitstekend voor. Er worden vondsten gedaan van gezelschapspellen die al duizenden jaren oud zijn, van over de hele wereld. De meest bekende gezelschapsspellen die wij tegenwoordig nog kennen, ontstonden ongeveer 500 jaar geleden.

Dat zijn spellen als schaken, dammen en backgammon. Gezelschapsspellen zijn echter al lang niet meer alleen bordspellen. Een kaartspel of zelfs een computerspel kunnen net zo goed gezelschapsspellen zijn. Er worden ook steeds meer gezelschapsspellen wereldwijd gespeeld. Zo bereikt een spel uitgevonden in Australie, Nederland tegenwoordig veel sneller en er is dan ook veel meer keuze in gezelschapsspellen.

De best verkochte gezelschapsspelletjes

Doordat er zoveel keus is, kan het juist heel erg lastig zijn om te kiezen. Je wil natuurlijk het leukste gezelschapsspel en misschien heb je ook nog wel andere eisen, dat je wil dat het een strategisch spel is, of een educatief gezelschapsspel.

Het is natuurlijk het leukste als gezelschapsspellen voor volwassenen ook door kinderen gespeeld kunnen worden. Dan kan het gezellig met het hele gezelschap gespeeld worden. Doordat een gezelschapsspel uit het buitenland heel makkelijk in Nederland terecht komt, hebben ze vaak ook buitenlandse namen. Niet alleen de makers, maar ook de gezelschapsspellen.

Met de Top 5 Leukste Gezelschapspellen krijg je een goed idee van wat er te krijgen is en wat er bij jou en jouw gezelschap past.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Ticket to Ride Europe is een bordspel dat spelers meeneemt op een treinreis door Europa.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur

2e beste keuze

Het 30 Seconds Junior bordspel is een leuk en uitdagend spel dat geschikt is voor kinderen.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur

3e beste keuze

Catan: Het snelle Kaartspel is een spannend en uitdagend kaartspel.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur

Op deze pagina:

Onze top 5

Zoek jij het leukste spel voor jou en jouw gezelschap, dan slaag jij zeker met de Top 5 Leukste Gezelschapsspellen van 2024. Elk gezelschapsspel is leuk voor kinderen en volwassen en je kan het met het hele gezin spelen. Ze zijn eenvoudig te begrijpen, maar niet saai, en je weet dan ook zeker dat het een goede koop zal zijn.

#1
Ticket to Ride Europe - Bordspel

Ticket to Ride Europe is een bordspel dat spelers meeneemt op een treinreis door Europa. Het doel van het spel is om treinroutes tussen verschillende Europese steden te voltooien en zo punten te verdienen. Spelers kunnen ook extra punten verdienen door lange routes te voltooien en hun treinnetwerk uit te breiden.

Het spel bevat een grote kaart van Europa met verschillende steden en routes die spelers kunnen gebruiken om hun treinroutes te plannen. Spelers moeten hun treinwagons strategisch plaatsen om de beste route te vinden en de meeste punten te verdienen.

Ticket to Ride Europe is geschikt voor 2-5 spelers vanaf 8 jaar oud en biedt een leuke en uitdagende spelervaring. Het is een geweldige manier om te leren over de geografie en geschiedenis van Europa terwijl je plezier hebt met vrienden en familie.

Kortom, als je op zoek bent naar een leuk en uitdagend bordspel dat geschikt is voor het hele gezin, dan is Ticket to Ride Europe een geweldige keuze. Het biedt een meeslepende en educatieve spelervaring die zowel leuk als leerzaam is.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur
Beste prijs op BOL.com

#2
30 Seconds ® Junior Bordspel

Het 30 Seconds Junior bordspel is een leuk en uitdagend spel dat geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar oud. Het is een versie van het populaire 30 Seconds spel, maar dan met woorden en begrippen die speciaal zijn afgestemd op kinderen.

Het doel van het spel is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden of begrippen te raden die op een kaartje staan afgebeeld. Het spel wordt gespeeld in teams van minimaal twee personen, waarbij één speler een kaartje leest en de andere speler(s) proberen te raden wat er op het kaartje staat.

Het 30 Seconds Junior bordspel is leuk en educatief tegelijkertijd. Het helpt kinderen om hun woordenschat te vergroten en hun algemene kennis te verbeteren. Het is ook een geweldige manier om kinderen te stimuleren om samen te werken en te communiceren met anderen.

Kortom, als je op zoek bent naar een leuk en educatief bordspel voor kinderen, dan is het 30 Seconds Junior bordspel een geweldige keuze. Het biedt kinderen de mogelijkheid om te leren en plezier te hebben met vrienden en familie.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur
Beste prijs op BOL.com

#3
Catan: Het snelle Kaartspel

Catan: Het snelle Kaartspel is een spannend en uitdagend kaartspel gebaseerd op het populaire bordspel Catan. Het doel van het spel is om als eerste 10 overwinningspunten te behalen door middel van het bouwen van nederzettingen, steden en wegen.

Elke speler begint met een handvol kaarten en moet deze kaarten gebruiken om grondstoffen te verzamelen, te handelen met andere spelers en gebouwen te bouwen. Spelers kunnen ook actiekaarten gebruiken om hun strategie te veranderen of om andere spelers te hinderen.

Catan: Het snelle Kaartspel is geschikt voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar oud en biedt een snelle en leuke spelervaring. Het is gemakkelijk te leren en ideaal voor zowel ervaren als beginnende spelers.

Het spel bevat hoogwaardige kaarten en heeft een compact formaat, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is op reis of naar feestjes. Het is een geweldige manier om tijd door te brengen met vrienden en familie en om je strategische denkvaardigheden te verbeteren.

Kortom, als je op zoek bent naar een leuk en uitdagend kaartspel dat geschikt is voor het hele gezin, dan is Catan: Het snelle Kaartspel een geweldige keuze. Het biedt een snelle en leuke spelervaring die zowel vermakelijk als uitdagend is.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur
Beste prijs op BOL.com

#4
Carcassonne 20 Jaar Jubileumeditie

De Carcassonne 20 Jaar Jubileumeditie is een speciale editie van het populaire bordspel Carcassonne, ter ere van het 20-jarig bestaan van het spel. Het is een strategisch spel waarbij spelers land en wegen bouwen en steden en kathedralen veroveren om punten te scoren.

Deze jubileumeditie bevat het originele basisspel, evenals 11 uitbreidingen, waaronder De Rivier, De Abt, De Graaf van Carcassonne en De Draak. Het spel is verpakt in een prachtige metalen doos en bevat ook een exclusieve Carcassonne-figuur.

Carcassonne 20 Jaar Jubileumeditie is geschikt voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar oud en biedt een unieke en uitdagende spelervaring. Het is een geweldige manier om je strategische denkvaardigheden te verbeteren en te genieten van een leuke tijd met vrienden en familie.

De kwaliteit van het spel is uitstekend en het bevat hoogwaardige speelstukken en kaarten. De uitbreidingen bieden spelers een breed scala aan opties en zorgen voor veel variatie in het spel.

Kortom, als je op zoek bent naar een unieke en uitdagende bordspelervaring, dan is de Carcassonne 20 Jaar Jubileumeditie een geweldige keuze. Het biedt veel variatie en uitdagingen en is ideaal voor zowel ervaren als beginnende spelers.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur
Beste prijs op BOL.com

#5
Monopoly Junior

Monopoly Junior is een bordspel dat speciaal is ontworpen voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Het is gebaseerd op het klassieke Monopoly-spel, maar dan met eenvoudigere regels en aangepaste speelstukken.

Het doel van het spel is om als eerste al het geld van de andere spelers te verzamelen door eigendommen te kopen en huur te innen wanneer andere spelers op je eigendommen landen. Het spel is gemakkelijk te leren en bevat leuke spelelementen zoals kanskaarten en geluksdobbelstenen.

Monopoly Junior is geschikt voor 2-4 spelers en biedt een leuke en educatieve spelervaring. Het kan kinderen helpen hun rekenvaardigheden te verbeteren en hun strategisch denken te ontwikkelen.

Het spel bevat hoogwaardige speelstukken en kaarten die gemakkelijk te hanteren zijn voor kinderen. Het heeft ook een kleurrijk en aantrekkelijk ontwerp dat kinderen zal aanspreken.

Kortom, als je op zoek bent naar een leuk en educatief bordspel voor kinderen, dan is Monopoly Junior een geweldige keuze. Het biedt kinderen de mogelijkheid om te leren en plezier te hebben met vrienden en familie, terwijl ze hun reken- en strategische denkvaardigheden verbeteren.

 • Leeftijdsgeschiktheid
 • Aantal spelers
 • Spelduur
Beste prijs op BOL.com

Wat zijn Gezelschapspellen?

Gezelschapsspellen kunnen allerhande soorten spellen zijn, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je ze samen met anderen speelt, en dat dit meestal heel gezellig is om te doen. Gezelschapsspellen worden al eeuwen lang gespeeld en komen in allerhande vormen voor.

Je hebt dobbelspellen, kaartspellen, bordspellen, party games, kinderspellen en gezelschapsspellen voor volwassenen. Gezelschapsspellen zijn niet alleen heel erg leuk en gezellig om te spelen, maar vaak ook nog educatief. Voor kinderen om bij te leren en voor kinderen en volwassenen om de hersenen te trainen.

Vroeger had je de keuze uit een paar bekende gezelschapsspellen, maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel gezelschapsspellen te krijgen. Er worden niet alleen niet steeds nieuwe spellen bedacht om te spelen, maar de gezelschapsspellen vinden ook sneller internationaal hun weg, dankzij het internet.

Een gezelschapsspel uitgevonden in Amerika, vindt nu veel sneller een weg naar Nederland. Het komt dan ook vaak voor dat gezelschapsspellen een Engelse naam hebben, of dat ze gemaakt worden door een Engelstalig bedrijf. Kijk dan onder meer eens naar de volgende spellen en spellenmakers.

 • Fantasy flight games

 • White goblin games

 • Z-man games

 • Czech Games edition

 • Final frontier games

 • Escape room spel

 • Alley cat games

 • Golden age games

 • Daily magic games

 • Lucky duck games

 • Red raven games

 • Geek attitude games

 • Oink games

 • Ticket to ride

 • Space cowboys

 • Professor puzzle

 • Mayfair games

 • Brain games

 • North star games

Waarom een Gezelschapspel kopen?

 Een gezelschapsspel spelen, is eigenlijk altijd leuk tijdverdrijf. Het draagt ook bij aan de band die je samen hebt. Die wordt sterker van samen spelen. Je hebt de volledige aandacht voor elkaar en spelenderwijs kan je ook nog eens van alles leren.

Een gezelschapsspel spelen kan je niet alleen kennis opbrengen, maar ondersteunt ook nog eens de mentale, emotionele, sociale en communicatieve ontwikkeling. Je leert er bijvoorbeeld probleemoplossend door denken en je leert omgaan met winnen en verliezen.

Kindjes kunnen heel ongeduldig zijn, maar bij een gezelschapsspel moeten ze leren om op hun beurt te wachten. Zo leren ze ook omgaan met verliezen, en net zo goed met winnen. Om je dan niet alleen op de juiste manier te gedragen, maar ook om met de bijkomende gevoelens om te gaan.

Gezelschapsspellen kunnen een kindje ook leren om vooruit te denken, en na te denken over actie/gevolg. Bij een strategisch spel bijvoorbeeld, waarbij je alleen kan winnen als je ook vooruit denkt en stappen maakt, om het doel te bereiken. Daardoor leren kindjes ook om probleemoplossend te denken.

Niet alleen voor kindjes, maar ook voor ouderen, is het een geweldige manier om de hersenactiviteit te trainen en gaande te houden. Dat kan met gezelschapsspellen zijn waarbij je moet rekenen, of waarbij je een goed geheugen dient te hebben, maar ook bij spellen waarbij je bijvoorbeeld woorden moet bedenken.

Keuzes maken is voor veel mensen en ook kindjes erg lastig. Maar bij een gezelschapsspel moet je wel keuzes maken. Bijvoorbeeld of je een bepaalde actie doet of overslaat, of je de ene kaart speelt, of toch een andere. Door spelenderwijs keuzes te moeten maken, is het veel makkelijker om doorgaans sneller keuzes te maken.

Kindjes kunnen heel goed in gezelschapsspellen zijn en iedereen is gelijkwaardig. Deze combinatie is ontzettend goed voor het zelfvertrouwen van kinderen. Ze kijken altijd tegen de ouderen op, maar als ze dan winnen met memorie, dan zien ze dat ze ook heel erg goed, zelfs beter, kunnen zijn dan diegene waar ze tegenop kijken.

Er komt een andere kant van mensen naar boven wanneer ze spelletjes spelen. Iemand die doorgaans heel rustig is, kan opeens ontzettend fanatiek worden en het spel leiden. Iemand die normaal heel druk is, kan opeens veel focus hebben en heel kalm het spel spelen. Dit is ontzettend goed voor kinderen. Zo leren ze alle kanten van zichzelf ontdekken, in een veilige omgeving.

Tijdens het spelen van een gezelschapsspel communiceer je met elkaar, soms dien je met elkaar te handelen of te overleggen of iemand erop te wijzen dat iets gedaan moet worden. Dit is dus heel goed voor de sociale en communicatieve vaardigheden, alsook voor de emotionele ontwikkeling.

Een Gezelschapspel kopen? Houd hier rekening mee

Een gezelschapsspel is in de meeste gevallen echt wel leuk om te spelen en je doet er dan ook niet snel een miskoop mee, maar het is wel fijn als je een spel kiest dat perfect bij jou en jouw gezelschap past. Er zijn dan wel een paar punten waarmee jij rekening kan houden, als je een gezelschapsspel gaat kopen.

Met hoeveel mensen wil je het spel gaan spelen? Je hebt spellen voor 2 personen en spellen 8 personen, en alles daartussen in. Als jij veel met 5 personen speelt, dan is het niet zo leuk als je een spel voor maximaal 4 personen kiest. Dan is er altijd iemand die niet mee kan doen, of je kan het spel niet vaak spelen.

Jullie hebben vast al spellen die je graag speelt of liever speelt dan andere spellen. Je kan dan voor een spel kijken dat daar op lijkt. Is dat een strategisch spel, dan kijk je welke andere strategische spellen leuk lijken voor jullie. Spelen jullie een spel zoals Ticket To Ride, dan zoek je een ander spel wat daarop lijkt. Je kan natuurlijk ook eens iets compleet anders proberen.

Welke leeftijd speelt er mee met jullie gezelschap. Bijna alle spellen hebben een vanaf leeftijd. Wanneer een spel te moeilijk is voor een kindje, dan kan het heel frustrerend worden, als het spel niet begrepen wordt. Het kan ook zijn dat er kleine onderdelen bij het spel zitten, die gevaarlijk zijn voor te jonge kinderen. Je kan eigenlijk nooit te oud zijn om een bepaald spel te spelen.

Je zal niet snel een miskoop doen wanneer je een gezelschapsspel kiest, kijk dus vooral ook gewoon naar wat jou en jouw gezelschap leuk lijkt om te spelen. Zolang het niet te ingewikkeld wordt, valt er plezier uit te halen.

Onze favoriet

Ticket to Ride Europe is een bordspel dat spelers meeneemt op een treinreis door Europa.

Beste prijs op BOL.com