Vind hier de leukste knikkerbanen voor kinderen
Wie vindt knikkeren nou niet leuk? Hoeveel generaties hebben met knikkers gespeeld en er zullen nog vele generaties volgen. Knikkeren is namelijk leuk voor iedereen. Knikkers sparen, ze ruilen en ermee spelen. Vroeger had je een putje en daar moest je het dan mee doen, maar tegenwoordig is er nog een hele dimensie aan toegevoegd. De knikkerbaan.
De best verkochte knikkerbanen van 2024!
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Een knikkerbaan is geweldig om naar te kijken. Niet alleen voor kinderen overigens, maar ook voor ouderen. Het bevordert de concentratie en de creativiteit. Het is leuk om samen te doen, en je kan eigenlijk niet verliezen. Je gooit een knikker in de baan en kijkt hoe deze het hele traject doorloopt. Verschillende bewegingen, snelheden, trucjes, en dat allemaal met fantastische kleuren die de aandacht van de kinderen nog meer vasthouden. Jouw kind leert hier heel veel van. Hoe werkt zwaartekracht bijvoorbeeld, wat is het effect van een bepaalde constructie, hoe werken vormen? Allemaal ontzettend leerzaam en hartstikke leuk om mee bezig te zijn.
Voor de meeste kinderen werkt het ook heel rustgevend om naar de gang van de knikkers te kijken. Ze raken erdoor gefascineerd en hebben opeens concentratie. Ze worden er rustiger van en het is veel beter dan weer voor de televisie zitten. Er zijn namelijk veel minder prikkels. Dit kan vooral een heel positief effect op kinderen met ADHD of autisme hebben. In de meeste gevallen kan je de baan ook anders opbouwen dan aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Soms kan je zelfs stukken toevoegen en voor de hele creatieve kinderen kan het zelfs een inspiratie zijn om zelf, van andere materialen, ook een knikkerbaan te bouwen. Al met al is een knikkerbaan dus ontzettend bevorderlijk voor de ontwikkeling van jouw kind.
Meer leuk speelgoed om te bouwen? Klik hier
Waar moet je op letten bij het kopen van een knikkerbaan?
Wat een knikkerbaan goed, maar vooral ook heel erg leuk maakt, is als er meerdere soorten elementen in zitten. Een knikkerbaan heeft hoogte nodig, anders valt/rolt een knikker niet, maar er zijn ook horizontale stukken nodig, anders dan gaat het allemaal weer veel te snel en saai. Hoe meer afwisseling in de elementen, des te leuker een knikkerbaan wordt. Denk dan aan spiralen, lussen, tunnels, loops, bochten, een lift en zo kan je vast nog heel veel meer bedenken. Afwisseling is dan heel belangrijk.
Je wilt ook dat een knikkerbaan stevig is. Niets zo vervelend als een baan of een gedeelte van een baan dat opeens omvalt. Je hebt gladde en ruwere stukken nodig, zodat er meer of minder wrijving ontstaat. Vaak kan je een bestaande knikkerbaan set uitbreiden met andere sets. Het is slim om daar op voorhand over na te denken. Hoe meer afwisseling en mogelijkheden jij wilt, des te belangrijker het is dat de knikkerbaan van jouw keuze compatibel is met andere set, al dan niet van hetzelfde merk.
Wat natuurlijk erg belangrijk is bij een knikkerbaan zijn de knikkers. Bijgeleverde knikkers zullen altijd geschikt zijn voor de baan, maar is de baan ook geschikt voor de knikkers die jij al gespaard hebt? Een te grote knikker past misschien niet en een te kleine knikker kan makkelijk uit de bocht vliegen.
Houten knikkerbanen.
Het mooie aan een houten knikkerbaan is toch wel dat het een natuurlijk en daardoor ook een duurzaam product is. De kans op plastic vergiftiging is ook nog eens veel kleiner. Houten knikkerbanen zien er stijlvol uit en je kan best makkelijk stukken toevoegen. Eventueel ook nog zelf maken! Het kan wel zijn dat een houten knikkerbaan bewerkelijk is. Het kan zijn dat je stukjes moet schuren of bijvijlen en vaak worden de onderdelen van deze knikkerbanen aan elkaar geplakt om meer stevigheid te krijgen.
[ Klik hier voor meer informatie over de beste houten knikkerbanen! ]
Knikkeren ook voor de allerkleinsten.
De meeste knikkerbanen zijn voor kinderen vanaf een jaar of 4. Maar nog jongere kinderen vinden het knikkeren ook machtig interessant. Er zijn speciale knikkerbanen voor de allerkleinsten, maar het is evengoed aan te raden om daar altijd bij te blijven en toezicht te houden. In plaats van knikkers worden er dan vaak ballen gebruikt. Niet alleen omdat dit veiliger is, maar ook omdat het dan handzamer is. Ook zijn de onderdelen groter en robuuster, voornamelijk zodat de kinderen deze niet zo snel in hun mond steken. Het moet immers veilig zijn en nog beter tegen een stootje kunnen.
Voor de allerkleinsten is het vooral ook heel erg leerzaam. Ze leren over vormen en kleuren, maar het bevordert ook nog eens de motoriek en de hand – oog coördinatie.