Vind hier de leukste knikkerbanen voor kinderen

Wie vindt knikkeren nou niet leuk? Hoeveel generaties hebben met knikkers gespeeld en er zullen nog vele generaties volgen. Knikkeren is namelijk leuk voor iedereen. Knikkers sparen, ze ruilen en ermee spelen. Vroeger had je een putje en daar moest je het dan mee doen, maar tegenwoordig is er nog een hele dimensie aan toegevoegd. De knikkerbaan.

De best verkochte knikkerbanen van 2024!

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Met het GraviTrax Starter Set kogelbaansysteem kan je je eigen knikkerbaanwereld bouwen. 

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit

2e beste keuze

De complete set Dynamic L2 garandeert nog meer spelplezier. 

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit

3e beste keuze

Met de knutselwerken uit deze serie geef je je oude knikkerspelletjes een nieuw leven. 

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit

Op deze pagina:

Onze top 5 Knikkerbaan

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende knikkerbanen iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
GraviTrax Starter Set - Knikkerbaan

Wanneer je zelf een knikkerbaan wilt samen stellen en jouw creativiteit helemaal los wilt kunnen laten gaan, dan is de GraviTrax Starter set echt de beste knikkerbaan op de markt, als kind, maar zeker ook als ouder of grotere broer of zus, oom of tante, je kan met deze knikkerbaan alle kanten op en het is een geweldig project om samen mee bezig te zijn.

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#2
Fischertechnik Knikkerbaan Dynamic L2

Fisher maakt natuurkunde interessant! Met deze knikkerbaan heb je niet alleen heel veel speelplezier, maar leer je ook nog eens een heleboel over natuurkunde en fysica. De knikkers vliegen bijna door de baan op.

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#3
Robotime - Knikkerbaan - Marble Parkour

Wil je niet alleen maar spelen, maar vind jij verantwoord speelgoed belangrijk, dat er ook nog eens uit ziet als een kunstwerk? Dan ga je voor Robotime Marble Parkour. Volledig van hout gemaakt, ziet deze doe-het-zelf knikkerbaan er uit als een futuristisch kunstwerk in steampunk stijl. Dit maakt het geschikt voor alle leeftijden.

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#4
Quercetti Migoga Knikkerbaan met Lift - 150-delig

De veelzijdige Migoga knikkerbaan staat garant voor uren speelplezier. Een lift die je met de hand kan bedienen, zorgt ervoor dat de knikkers meteen weer naar boven kunnen. Er is een uitgebreid doolhof, opgebouwd uit allerhande tunneltjes, spiralen, trechters en allerhande andere vormen.

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

#5
Quercetti Knikkerbaan Migoga Maxi 213-delig

Zoek je een mooie, uitgebreide set voor een kind? Dan is deze knikkerbaan van Quercetti ideaal voor jou. De vele elementen die afwisselend verrassend en dynamisch zijn, zorgen voor urenlang speelplezier. Het is mogelijk om eigen combinaties te maken of de bijgeleverde voorbeelden te volgen.

 • duurzaamheid
 • Creativiteit
 • Compatibiliteit
Beste prijs op BOL.com

Een knikkerbaan is geweldig om naar te kijken. Niet alleen voor kinderen overigens, maar ook voor ouderen. Het bevordert de concentratie en de creativiteit. Het is leuk om samen te doen, en je kan eigenlijk niet verliezen. Je gooit een knikker in de baan en kijkt hoe deze het hele traject doorloopt. Verschillende bewegingen, snelheden, trucjes, en dat allemaal met fantastische kleuren die de aandacht van de kinderen nog meer vasthouden. Jouw kind leert hier heel veel van. Hoe werkt zwaartekracht bijvoorbeeld, wat is het effect van een bepaalde constructie, hoe werken vormen? Allemaal ontzettend leerzaam en hartstikke leuk om mee bezig te zijn.

Voor de meeste kinderen werkt het ook heel rustgevend om naar de gang van de knikkers te kijken. Ze raken erdoor gefascineerd en hebben opeens concentratie. Ze worden er rustiger van en het is veel beter dan weer voor de televisie zitten. Er zijn namelijk veel minder prikkels. Dit kan vooral een heel positief effect op kinderen met ADHD of autisme hebben. In de meeste gevallen kan je de baan ook anders opbouwen dan aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Soms kan je zelfs stukken toevoegen en voor de hele creatieve kinderen kan het zelfs een inspiratie zijn om zelf, van andere materialen, ook een knikkerbaan te bouwen. Al met al is een knikkerbaan dus ontzettend bevorderlijk voor de ontwikkeling van jouw kind.

Meer leuk speelgoed om te bouwen? Klik hier

Waar moet je op letten bij het kopen van een knikkerbaan?

Wat een knikkerbaan goed, maar vooral ook heel erg leuk maakt, is als er meerdere soorten elementen in zitten. Een knikkerbaan heeft hoogte nodig, anders valt/rolt een knikker niet, maar er zijn ook horizontale stukken nodig, anders dan gaat het allemaal weer veel te snel en saai. Hoe meer afwisseling in de elementen, des te leuker een knikkerbaan wordt. Denk dan aan spiralen, lussen, tunnels, loops, bochten, een lift en zo kan je vast nog heel veel meer bedenken. Afwisseling is dan heel belangrijk.

Je wilt ook dat een knikkerbaan stevig is. Niets zo vervelend als een baan of een gedeelte van een baan dat opeens omvalt. Je hebt gladde en ruwere stukken nodig, zodat er meer of minder wrijving ontstaat. Vaak kan je een bestaande knikkerbaan set uitbreiden met andere sets. Het is slim om daar op voorhand over na te denken. Hoe meer afwisseling en mogelijkheden jij wilt, des te belangrijker het is dat de knikkerbaan van jouw keuze compatibel is met andere set, al dan niet van hetzelfde merk.

Wat natuurlijk erg belangrijk is bij een knikkerbaan zijn de knikkers. Bijgeleverde knikkers zullen altijd geschikt zijn voor de baan, maar is de baan ook geschikt voor de knikkers die jij al gespaard hebt? Een te grote knikker past misschien niet en een te kleine knikker kan makkelijk uit de bocht vliegen.

Houten knikkerbanen.

Het mooie aan een houten knikkerbaan is toch wel dat het een natuurlijk en daardoor ook een duurzaam product is. De kans op plastic vergiftiging is ook nog eens veel kleiner. Houten knikkerbanen zien er stijlvol uit en je kan best makkelijk stukken toevoegen. Eventueel ook nog zelf maken! Het kan wel zijn dat een houten knikkerbaan bewerkelijk is. Het kan zijn dat je stukjes moet schuren of bijvijlen en vaak worden de onderdelen van deze knikkerbanen aan elkaar geplakt om meer stevigheid te krijgen.

[ Klik hier voor meer informatie over de beste houten knikkerbanen! ]

Knikkeren ook voor de allerkleinsten.

De meeste knikkerbanen zijn voor kinderen vanaf een jaar of 4. Maar nog jongere kinderen vinden het knikkeren ook machtig interessant. Er zijn speciale knikkerbanen voor de allerkleinsten, maar het is evengoed aan te raden om daar altijd bij te blijven en toezicht te houden. In plaats van knikkers worden er dan vaak ballen gebruikt. Niet alleen omdat dit veiliger is, maar ook omdat het dan handzamer is. Ook zijn de onderdelen groter en robuuster, voornamelijk zodat de kinderen deze niet zo snel in hun mond steken. Het moet immers veilig zijn en nog beter tegen een stootje kunnen.

Voor de allerkleinsten is het vooral ook heel erg leerzaam. Ze leren over vormen en kleuren, maar het bevordert ook nog eens de motoriek en de hand – oog coördinatie.

Veelgestelde vragen

Kun je zelf een knikkerbaan maken?

Ja, natuurlijk kan je ook zelf een knikkerbaan maken! Een super leuke en spannende uitdaging. Het is aan te raden om een knikkerbaan set als voorbeeld te nemen. Je kind snapt dan veel sneller en beter wat wel, maar vooral ook wat niet werkt en kan vervolgens zelf aan de slag. Je kan ook allerhande huis-, tuin-, en keukenproducten gebruiken om zelf een knikkerbaan te maken. Het stimuleert de creativiteit nog meer en je kind zal super trots zijn wanneer het allemaal net zo goed werkt als bij de bestaande knikkerbaan.

Zijn er knikkerbanen van Duplo?

Duplo heeft meerdere knikkerbanen , die vooral geschikt zijn voor de allerkleinsten. Verschillende vormen en uitvoeringen bieden veel afwisseling en deze knikkerbanen zijn ook met elkaar te combineren. Je kan kiezen voor bepaalde thema's. Natuurlijk kan je ook zelf een knikkerbaan van Duplo bouwen, maar je hebt dan kans dat het allemaal niet even soepel loopt en rolt. Je kan zelfs een hele serie van Duplo sparen en zo zorgen voor oneindig speelplezier. Later kan je de Duplo knikkerbanen ook nog eens uitbreiden met Lego constructies. 

Onze favoriet

Met het GraviTrax Starter Set kogelbaansysteem kan je je eigen knikkerbaanwereld bouwen. 

Beste prijs op BOL.com