Rolschaatsen: Vind hier de beste rolschaatsen van 2024!
Rolschaatsen heeft iets geweldigs voor kinderen. Je kan er eigenlijk mee schaatsen zonder dat je ijs nodig hebt en natuurlijk zitten er wieltjes onder. De beweging is echter hetzelfde als bij schaatsen. Het wordt gebruikt om te sporten, om te dansen of gewoon omdat het leuk is. Er zijn zelfs hele rolschaats clubs die op speciale banen bij elkaar komen of een specifieke route volgen. Rolschaatsen zijn al heel erg oud. Zo zouden er in 1790 al rolschaatsen bestaan. Je hebt de gewone traditionele rolschaatsen met 4 wieltjes, 2 voor en 2 achter, per schoen, maar ook de skeeler of de in-line skates, waarbij de wieltjes allemaal achter elkaar geplaatst zijn.
Om te kunnen rolschaatsen heb je een goede ondergrond nodig. Je kan het niet overal zomaar doen. Het fijnste buiten is toch wel asfalt. Dat is lekker glad en hard en heeft weinig oneffenheden.
De best verkochte rolschaatsen van dit moment
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Voor kinderen zijn de traditionele rolschaatsen ook het fijnste om mee te beginnen. Deze zijn namelijk het meest stabiel en het makkelijkste onder de knie te krijgen. In het begin is het even flink oefenen om een goed evenwicht te behouden en om de juiste schaatsbeweging te maken. Ook het remmen is erg belangrijk. Bij rolschaatsen zit de rem aan de voorkant en je moet dus eigenlijk op je tenen gaan staan om af te remmen. Wanneer je dat allemaal onder de knie hebt en meer wilt dan alleen maar rolschaatsen, dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden om met je rolschaatsen te doen. Zo kan je fitnessen op rolschaatsen, zijn er clubs waar je kan dansen op rolschaatsen en zijn er zelfs roller derby’s.
Om te beginnen voldoen gewone rolschaatsen en je kan er zelfs een hele lange tijd mee doen. Wil je er echter meer uit halen, dan komt er behoorlijk wat bij kijken. Denk dan onder meer aan de soorten wieltjes, de verschillende lagers, harde of zachte schoenen, hoog of laag, specifieke remmen, trucks, platen en cushions en de prijs natuurlijk. Er zijn dan ook behoorlijk wat merken die duurzame en op sport gerichte rolschaatsen verkopen. Dat is wel wat overdreven voor een kind om mee te beginnen. Rolschaatsen is ook best zwaar en misschien vindt jouw kind het helemaal niet zo leuk dat ze er zo vaak mogelijk op willen staan. Dan voldoet een basic rolschaats gewoon voor het plezier!
Als jij wilt weten welke rolschaatsen het beste zijn voor jouw kind, dan lees je hieronder verder.
Rolschaatsen voor je kind kopen? Hier moet je op letten
Voor kinderen zijn rolschaatsen geweldig. Je kan er best wel veel geld aan uitgeven of juist te weinig en dan niet lekker zittende, of niet goed werkende rolschaatsen kopen. Het is dus wel aan te raden om enkele punten in het oog te houden zodat je geen miskoop doet. Voor de eerste rolschaatsen is het sowieso niet aan te raden om meteen voor een heel duur paar te gaan. Kinderen groeien er redelijk snel uit en als ze er vervolgens niet veel mee doen, dan is het echt zonde van je geld.
De maat
De maat van de rolschaatsen is heel belangrijk. Als ze niet goed zitten dan kan jouw kindje om de haverklap vallen en hebben ze er niet echt controle over. Eigenlijk moeten ze niet knellen aan de tenen en niet te los zitten. Vaak wordt een maatje te groot aangeraden zodat je bijvoorbeeld een extra paar sokken erin aan kan doen. Je hebt ook verstelbare rolschaatsen. Die groeien dan mee. Je kan die heel makkelijk met een drukknop een maat groter maken. Wanneer je rolschaatsen online besteld, kijk dan dat je ze ook makkelijk kan retourneren. Mochten ze dan niet goed zitten, dan kan je altijd een groter paar aanschaffen.
Het merk
Er zijn aardig wat merken die rolschaatsen maken. Vaak zijn dit prijzige rolschaatsen. Dat zie je ook terug in de kwaliteit en ze zijn het zeker waard, maar het is zonde als je er zoveel aan uit geeft en ze worden dan niet of amper gebruikt. Je kan dus beter eerst een middenmoot aanschaffen. Van Nijdam is een heel goed merk, tegen een schappelijke prijs. Je weet dan zeker dat je kwaliteit in huis haalt.
Rolschaatsen of toch skeelers
Voor kinderen zijn rolschaatsen veel stabieler en ook makkelijker onder de knie te krijgen dan skeelers. Op skeelers kan je veel sneller gaan, maar op rolschaatsen kan je makkelijker sturen en manoeuvreren. De vraag is dus eigenlijk hoe wil je ze gebruiken. Skeelers zijn meer voor de lange afstanden en voor snelheden, terwijl rolschaatsen juist meer voor het dansen en de korte stukjes zijn.
De wielen
Het formaat van de wielen heeft best wel wat invloed op wat je er allemaal mee kan doen. Grote wielen gaan sneller en kleine wielen geven een snelle versnelling en remmen makkelijker. Voor grotere afstanden kies je dus ook voor grotere wielen. Voor trics en korte afstanden kies je kleinere wielen.
Ook de hardheid van de wielen is belangrijk. Harde wielen gaan langer mee, maar zachtere wielen hebben een betere schokabsorptie en grip. Voor buiten rolschaatsen is het aan te raden om wielen tussen 78A en 85A te kiezen. Zachte wielen zijn eigenlijk alleen op oneffen terrein aan te raden.
Leeftijd van het kind
Voor jonge kinderen is het eigenlijk zonde om hele dure rolschaatsen aan te schaffen. Ze groeien er snel uit en je weet nog niet eens of ze er wel echt regelmatig gebruik van zullen maken. Kinderen kunnen al leren rolschaatsen vanaf een jaar of 5. Er zijn wel rolschaatsen te krijgen voor jongere kinderen, maar dan moet je er toch steeds bij blijven omdat de motoriek nog amper ontwikkeld is en de balans vaak moeilijk voor ze is. Er zijn natuurlijk altijd natuurtalentjes.
Sluitingen (veters, klittenbank of een snelsluiting)
Er zijn 3 soorten sluitingen voor rolschaatsen. De ouderwetse veters. Die zien er vaak stoer of juist heel leuk uit, maar gaan ook makkelijk los en dan kunnen kinderen erover vallen. Klittenband is dan een stuk beter, maar dit slijt vaak met de tijd en sluit dan minder goed. De snelsluiting of de kliksluiting is voor kinderen het beste. Dit slijt het minste en kan niet losgaan tijdens het rolschaatsen.
Hoe leer je het snelste rolschaatsen?
Om te beginnen zorg je dat je goede bescherming hebt. Een helm en ellenboog- en kniebescherming, eventueel ook polsbeschermers. Dan voel jij je, of jouw kindje eigenlijk, een stuk zekerder en zal je al minder snel vallen.
Zet je voeten iets uit elkaar, op dezelfde breedte als je schouders. Buig je knieën en neem een hurkhouding aan. Je hebt op in deze houding meer controle over je evenwicht en zal dus veel minder snel vallen. Neem een paar normale stappen. Alsof je aan het lopen bent. Laat je niet ontmoedigen als je valt, dit hoort bij het leerproces.
Steek je tenen naar buiten en houd je hakken bij elkaar. Blijf in de hurkhouding. Je wilt je lichaam boven je hielen houden. Zet nu een voet recht en zet je zachtjes met de andere voet af. Zo begin je met rollen. Wissel dit af en oefen dit tot je het onder de knie hebt en je er zeker bij voelt.
Je kan nu iedere slag steeds langer maken en langer doorrollen. Je zet je af met de ene voet en rijdt met de andere voet. Houdt de voet waarmee jij je afzet dan in de lucht. Je kan draaien door je lichaam naar links of rechts te leunen. Je gaat dan de kant op die je leunt.
Als je dit allemaal onder de knie hebt, je kan nog steeds wel eens vallen, maar door de regel blijf je staan, kan je beginnen met snelheid te maken. Je doet dit door je benen sneller te bewegen en meer druk op de wieltjes te zetten. Je duwt jezelf dan vooruit. Houd je lichaamsgewicht naar voren. Je krijgt ook meer snelheid door je armen dan mee te bewegen, net zoals wanneer je rent.
Het remmen is ook niet onbelangrijk. Aan de voorkant van je rolschaatsen zitten stopdoppen. Zorg dat je rolschaatsen parallel aan elkaar staan, blijf gehurkt en leun naar voren. Zet vervolgens de ene rolschaats iets voor de andere, til de neus van die rolschaats op en duw met je tenen hard op de dop. Duw niet meteen met volle kracht, want hoe harder je duwt, hoe sneller je remt. Twijfel ook niet bij het stoppen, je kan dan heel makkelijk je evenwicht kwijtraken en vallen. Om je daar een beetje bij te helpen, kan je jouw handen op de knie zetten van de voet waar je mee wilt remmen en dan duw je op je knie zodat je zeker genoeg kracht zegt om te kunnen stoppen.
Als je deze basis onder de knie hebt, dan kan je natuurlijk nog heel veel meer leren. Zo kan je achteruit leren rollen, maar ook allerhande trics leren te doen. Zo kan je er bijvoorbeeld hele dansen mee uitvoeren.