Slaaptrainer: Vind hier de beste slaaptrainers voor kinderen
Slaap en rust zijn erg belangrijk voor kinderen, maar slapen vinden de meeste kinderen helemaal niet leuk en ze doen er dan ook alles aan om niet te hoeven slapen. Daar routine in krijgen, kan heel lastig zijn en zelfs uitlopen op dagelijkse drama.
Of dat nu is met naar bed gaan voor de nachtrust, voor een middagdutje of dat het gaat over wanneer het tijd is om op te staan en dat op een speelse manier. Kinderen krijgen daardoor ook sneller besef van tijd.
Er zijn allerhande slaaptrainers te krijgen en jouw kleintje hoeft niet eens de klok te kunnen kijken om het te gebruiken. Kinderen vinden verantwoordelijkheid krijgen meestal geweldig.
Dan voelen ze zich ouder en trots. Een slaaptrainer helpt dus niet alleen bij het krijgen van een slaapritme, maar is ook goed voor het zelfvertrouwen en het leren dragen van verantwoordelijkheid.
Er zijn slaaptrainers met een wekhulp voor het opstaan, met een slaaphulp voor wanneer het tijd is om te gaan slapen en er zijn slaaptrainers die allebei hebben. Vaak hebben de slaaptrainers een klok, een alarm en een lampje dat kan dienen als nachtlampje of als leeslampje.
De verschillen in de slaaptrainers zitten vooral in hoe de tijd wordt aangegeven, hoe er wordt afgeteld, welke kleuren en helderheid het licht heeft en in het ontwerp of thema.
De best verkochte slaaptrainers van 2024!
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Wat is een slaaptrainer? En hoe werkt het?
Een slaaptrainer is een kinderwekker waarmee jij jouw kleintje tijdsbesef geeft. Je gebruikt een slaaptrainer om aan te geven wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om op te staan. Meestal werken deze kinderwekkers met licht, kan je de tijd instellen en hebben ze ook nog andere mogelijkheden. De slaaptrainers zijn meestal in de vorm van een leuk figuur of het display toont een leuk figuur. Er zijn ook slaaptrainers die met symbolen werken of die een klok hebben.
Je kan de tijd instellen waarop jouw kleintje op kan staan. Veelal krijgt de slaaptrainer dan een kleur. Jouw kindje weet dan aan de hand van de kleur of het al tijd is om op te staan of dat het nog slaaptijd is. Er zijn ook slaaptrainers die een half uur voor de ingestelde tijd al een andere kleur krijgen, zodat jouw kindje weet dat het bijna tijd is om op te staan. Wanneer het tijd is om te slapen, heeft de slaaptrainer een andere kleur. Hierop op zijn allerhande variaties, met nog extra functies, te krijgen.
Waarom een slaaptrainer kopen?
Een slaaptrainer is in eerste instantie bedoelt om jouw kleintje te helpen met het krijgen van een slaapritme. Daarnaast stimuleert het ook nog het tijdsbesef. De speciale kinderwekkers geven aan wanneer het tijd is om te slapen of om op te staan. Dit kan je zelf instellen. Hierdoor weet jouw kindje wat er verwacht wordt en dat vinden kinderen heel prettig. Het geeft ze ook een verantwoordelijkheidsgevoel. Ze moeten opletten welke kleur er is en dan nog even wachten, gaan slapen of opstaan.
Een gezond slaapritme is belangrijk voor de algehele ontwikkeling van jouw kleintje. Rust is nodig om mentaal alles te verwerken, alles beter op te kunnen nemen en voor het lichaam om weer energie te krijgen. Wanneer een kind op jonge leeftijd een gezond slaapritme heeft, dan werkt dit zijn of haar hele leven door en hebben ze er dus in de toekomst ook nog veel profijt van.
Voor jezelf is het ook wel lekker als jouw kleintje een gezond slaapritme heeft en zelf kan uitvogelen of het al tijd is om op te staan. Het komt dan niet meer voor dat jouw kindje midden in de nacht opeens naast je staat of dat je 's morgens veel te vroeg uit bed gehaald wordt.
Slaaptrainer kopen? Houd hier rekening mee
De slaaptrainers zijn er in veel verschillende uitvoeringen en met allerhande functies. Het is dus als eerste belangrijk om te bedenken welke functies jij wil. Wil je bijvoorbeeld een geluidsalarm in kunnen stellen? Of wil je de slaaptrainer ook als nachtlamp kunnen gebruiken? Is het alleen bedoeld als wekhulp of ook als slaaphulp? Is het belangrijk dat je meerdere tijden in kan stellen? Bijvoorbeeld voor door de week en in het weekend. Kijk ook hoe makkelijk de slaaphulp in te stellen is en of er een kinderslot op zit, zodat jouw kleintje de tijd niet zomaar zelf kan aanpassen. Moet de slaaptrainer de hele nacht aanstaan, bijvoorbeeld als nachtlampje of wil je dat deze na een bepaalde tijd automatisch uitgaat. Hoe oud is jouw kindje? Begrijpt hij of zij de klok en cijfers al? En past het design wel bij de leeftijd van jouw kleintje? Een kindje van 2 vindt Nijntje leuk, maar een kindje van 6 vindt dat kinderachtig.
Tips voor het gebruiken van een slaaptrainer
De meeste hele jonge kinderen kunnen nog geen klokkijken. Het is dan belangrijk dat ze wel al begrijpen wat er precies verwacht wordt. Anders kan het heel frustrerend werken. Begrijpt jouw kleintje wat de kleuren betekenen? De meeste kinderen begrijpen rond het tweede levensjaar wat jij bedoelt als je uitlegt dat een bepaalde kleur betekent dat de oogjes dicht moeten en dat dit gelijk staat aan slapen. Merk je dat jouw kleintje het nog niet helemaal begrijpt, wacht dan gewoon nog even met de slaaptrainer en probeer het na een tijdje nog een keer.
Wees evengoed consequent en geef niet meteen op. Het hoeft niet meteen de eerste dag te werken, maar je blijft de wekker wel iedere dag gebruiken. Geef iedere keer duidelijk aan dat de wekker ook nog slaapt, dus dat het nog geen tijd is om op te staan.
Als het jouw kleintje niet lukt om in bed te blijven, dan kan je de tijd wat inkorten. Je bouwt dan gewoon iets langzamer de slaaptijd op. Wanneer je de tijd korter instelt en het lukt jouw kleintje wel om in bed te blijven, dan geeft dat heel veel zelfvertrouwen.
Stel steeds na een paar dagen de tijd ietsje later in. Denk dan aan 5 of 10 minuten. Doe dit tot jij jouw ideale tijd bereikt hebt. Het is heel moeilijk voor een kindje om opeens een half uur langer in bed te blijven, maar 5 minuutjes zijn heel snel om. Vraag niet te veel ineens van jouw kleintje.
Wanneer jouw kindje voor het tijd is opstaat, maak het dan zo ongezellig mogelijk. Laat het licht uit, begin niet te kletsen of te praten, praat zachtjes en leg jouw kleintje weer terug in bed. Net zo vaak als nodig is tot hij of zij weer in slaap valt of dat de slaaptrainer aangeeft dat het tijd is om op te staan. Wijs hier dan ook duidelijk en enthousiast op. Als je boos wordt, zal jouw kindje wakkerder worden. Dat werkt dus averechts.
Het werkt altijd om kinderen te belonen. Wanneer alles naar wens verloopt, beloon jouw kleintje dan en laat merken dat je trots bent. Dat geeft nog meer zelfvertrouwen en zal jouw kleintje motiveren om nog beter op de kinderwekker te letten.
Blijf in het begin iedere verandering van de slaaptrainer benadrukken, zodat het duidelijk is wat er verwacht wordt.