Vind hier de beste zandbakken van 2023
Welk kind vindt het nou niet leuk om met een zandbak te spelen? Alle kinderen genieten hiervan en een zandbak gaat dan ook niet snel vervelen. Dat is met ander speelgoed vaak wel het geval. Het is dan ook een goed idee om een zandbak voor jouw kleintje te halen. Het is niet alleen heel erg leuk, maar ook erg leerzaam. Het is namelijk heel goed voor de grove en de fijne motoriek. Het glijdt door hun vingers en ze kunnen ermee bouwen. Ze leren hoe ze het zand moeten manipuleren, bijvoorbeeld door er water aan toe te voegen of het door het heel goed aan te drukken.
Ze gebruiken ook allerhande spieren. Ze graven in het zand en maken een zandberg, ze kunnen er mee gooien en strooien, en daarvoor hebben ze kracht nodig en dienen ze allerhande spieren te gebruiken, die ze anders misschien helemaal niet trainen. In de zandbak spelen ze meestal ook met andere kindjes en het is dus heel goed voor hun sociale vaardigheden. Ze leren communiceren en delen, om samen iets te maken of juist te vergelijken wat de ander maakt en hoe ze dat ook voor elkaar kunnen krijgen.
Het is dus ook heel goed voor de creativiteit. Zand op zich stelt eigenlijk niks voor, maar met vormpjes en schepjes en water en hun fantasie, kunnen ze er allerhande vormen mee maken, kasteeltjes mee bouwen en zo hun creativiteit de vrije loop laten gaan.
De beste verkochte zandbakken van dit moment
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Je kan allerhande vormpjes aanschaffen om mee in de zandbak te spelen, maar gewone huis en tuin spulletjes helpen jouw kleintje ook al een heel eind op weg. Met een oud bakje of kommetje kan er al heel veel gemaakt worden. En in plaats van een schepje is het voor kinderen heerlijk om gewoon hun handjes te gebruiken. Ze kunnen natuurlijk ook in het zand schrijven of erin tekenen. In de zandbak kan je ook heel leuk verstoppertje spelen. Bijvoorbeeld als er nieuw speelgoed is, dan verstop je het in de zandbak en de kleintjes kunnen dan een zoektocht beginnen. Denk dan bijvoorbeeld aan knikkers, plastic dieren of vormpjes voor in het zand. Met Pasen kan je er zelf eieren in verstoppen.
Zoals je ziet kan jouw kleintje met een zandbak alle kanten op en zorgt het voor oneindig speelplezier. Je kan een vaste zandbak in jouw tuin maken, maar daar zit meestal geen deksel bij en er kunnen allerhande diertjes in terecht komen als je deze niet helemaal goed afsluit. Het is een veel beter idee om een complete zandbak te gebruiken. Die kan je dan ook makkelijk wegruimen in de schuur met slecht weer. En voor de hele dappere ouders, kan je deze zelfs binnen gebruiken in de koude winterdagen. Hieronder vind je de top 5 beste zandbakken om jou te helpen met het maken van een keuze, want er zijn ontzettend veel zandbakken te krijgen en jij wil natuurlijk wel waar voor jouw geld krijgen.
Vanaf welke leeftijd een zandbak?
Kinderen kunnen al heel jong in de zandbak spelen. Eigenlijk vanaf dat ze rechtop kunnen zitten. Ze kunnen dan ook al dingen vastpakken en met het zand spelen. Je dient dan evengoed nog een oogje in het zeil te houden, want ze hebben dan ook nog steeds de neiging om van alles in hun mond te steken. Dit is tussen de 6 en de 9 maanden. Het is ook aan te raden om dan nog een kleine zandbak te gebruiken. Ze spelen op die leeftijd meestal nog niet zo vaak met vriendjes samen, en ze houden zo meer overzicht, waardoor ze zich zekerder voelen. Vanaf een jaar of 3 kan een kindje in een grotere zandbak spelen. Dan gebeurt dat ook vaker met andere kindjes samen. Je kan dan ook al uitleggen dat zand niet in de mond hoort, maar dan is het evengoed aan te raden om het nog in de gaten te houden. Wanneer je goed kan communiceren met jouw kindje en het duidelijk is wat wel en niet mag, of veilig is, dan kan een kindje alleen in de zandbak spelen. Dit is meestal als ze ongeveer 5 jaar zijn.
Waar let je op bij het kopen van een zandbak?
Er komt toch wel wat kijken bij het kopen van een zandbak. Zo wil je nadenken over het formaat. Voor hele kleine kindjes kan een grote zandbak overweldigend zijn en voor oudere kindjes is een kleine zandbak saai en ze kunnen er dan niet zo makkelijk met vriendjes in spelen. De zandbak moet ook in jouw tuin passen.
Je kan kiezen tussen een houten zandbak of een plastic zandbak. Beiden hebben zo hun voordelen. Een plastic zandbak kan je meestal ook vullen met water, of de deksel daarvoor gebruiken. Het is ook makkelijker te verplaatsen dan een houten zandbak. Een houten zandbak is vaak groter en gaan vaak langer mee. Het past vaker ook mooier in een tuin dan een plastic zandbak.
Welk zand heb je nodig?
Voor zandbakken is er speciaal speelzand te krijgen. Het is aan te raden om voor dit zand te kiezen. Het is helemaal schoongemaakt en heel erg fijn, waardoor het veilig is voor jouw kleintje om ermee te spelen. Dit zand plakt ook beter, waardoor het makkelijker is om er mee te bouwen. Voor het bouwen van een zandkasteel heb je dan geen water nodig. Speelzand moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en is daarom altijd aan te raden wanneer jij zandbakzand voor jouw kleintje zoekt.
Waar zet je je zandbak neer?
De plaatsing van een zandbak is best belangrijk. Je wilt deze niet op een donkere en vochtige plek zetten. Dit is niet alleen vervelend voor jouw kleintje, maar het zand kan dan ook gaan schimmelen. Vol in de zon is ook niet verstandig, want je wil niet dat jouw kindje verbrandt. Gebruik daarom een parasol of een afdakje wanneer je de zandbak in de zon zet. Een open plekje, met veel licht, maar toch ook schaduw is het beste. Let er ook op dat eventueel water makkelijk uit de zandbak weg kan lopen. En zet de zandbak ook niet te dicht bij bomen of struiken, zodat er geen blaadjes of diertjes invallen.
Onderhoud van een zandbak
Een zandbak is leuk om te hebben en om in te spelen, maar het vergt ook wel enig onderhoud. Het zand blijft langer goed als je de zandbak afdekt als er niet gespeeld wordt. Die afdekking hoeft niet waterdicht te zijn, als het water wel afgevoerd kan worden. Water zuivert het zand namelijk op een natuurlijke manier. Laat jouw kindje ook niet eten of drinken in de zandbak. Een kruimeltje of druppelt kan al meteen insecten aantrekken. Vervang het zandbakzand 1 of 2 keer per jaar, afhankelijk van hoeveel het gebruikt wordt.