Vind hier de beste zandbakken van 2024

Welk kind vindt het nou niet leuk om met een zandbak te spelen? Alle kinderen genieten hiervan en een zandbak gaat dan ook niet snel vervelen. Dat is met ander speelgoed vaak wel het geval. Het is dan ook een goed idee om een zandbak voor jouw kleintje te halen. Het is niet alleen heel erg leuk, maar ook erg leerzaam. Het is namelijk heel goed voor de grove en de fijne motoriek. Het glijdt door hun vingers en ze kunnen ermee bouwen. Ze leren hoe ze het zand moeten manipuleren, bijvoorbeeld door er water aan toe te voegen of het door het heel goed aan te drukken.

Ze gebruiken ook allerhande spieren. Ze graven in het zand en maken een zandberg, ze kunnen er mee gooien en strooien, en daarvoor hebben ze kracht nodig en dienen ze allerhande spieren te gebruiken, die ze anders misschien helemaal niet trainen. In de zandbak spelen ze meestal ook met andere kindjes en het is dus heel goed voor hun sociale vaardigheden. Ze leren communiceren en delen, om samen iets te maken of juist te vergelijken wat de ander maakt en hoe ze dat ook voor elkaar kunnen krijgen.

Het is dus ook heel goed voor de creativiteit. Zand op zich stelt eigenlijk niks voor, maar met vormpjes en schepjes en water en hun fantasie, kunnen ze er allerhande vormen mee maken, kasteeltjes mee bouwen en zo hun creativiteit de vrije loop laten gaan.

De beste verkochte zandbakken van dit moment

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Deze Step2 Play & Store Sandbox met deksel is leuk met een eigentijds ontwerp en veel ruimte voor meerdere kinderen om te spelen. 

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage

2e beste keuze

Deze vierkante, grenenhouten zandbak heeft twee opklapbare banken en een dak om uw kinderen tegen de zon te beschermen. 

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage

3e beste keuze

De Amy Zandbak met opbergruimte Antraciet/bruin van AXI heeft een speciale opbergruimte.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage

Op deze pagina:

Onze top 5 beste zandbakken

#1
Step2 Play & Store Zandbak

Met deze zandbak kan jouw kindje heerlijk spelen met maar liefst 3 vriendjes. Er zijn namelijk 4 zitjes op de hoeken gemaakt, zodat ze gemakkelijk kunnen zitten terwijl ze met het zand spelen. De bruin gekleurde zandbak past in iedere tuin en dankzij het deksel komen er geen diertjes, insecten of bijvoorbeeld katten in de zandbak. Er past 90,7 kilo zand in de zandbak en dankzij het deksel blijft dit ook lang goed. Je dient het zand wel apart aan te schaffen.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage
Beste prijs op BOL.com

#2
Ladanas AFSLUITBARE zandbak met dak en banken

Deze houten zandbak is een aanvulling voor iedere tuin waar kindjes in spelen. Er zitten inklapbare bankjes in en het dak dient ook meteen als deksel. Het ziet er dus ontzettend gezellig uit wanneer de kleintjes erin aan het spelen zijn met aan twee zijdes de houten bankjes en het houten afdak dat ook nog eens voor schaduw zorgt wanneer het erg warm is, deze kan je ook kantelen. De bankjes sluiten de zandbak volledig af, en door het dak te laten zakken, zorg je voor extra bescherming. De grenenhouten planken zijn afgerond en er is een ecologische verf gebruikt om het af te werken, zodat het allemaal heel veilig is voor kindjes om erin te spelen. Deze zandbak dien je zelf in elkaar te zetten, wat extra makkelijk is gemaakt met de voorgeboorde gaten. Er zit een beschermend dekzeil bij en isolerend landbouwtextiel. Dit houdt ook weer wormen, onkruid en ander ongedierte tegen. Het beschermende dekzeil is waterdicht en je kan het dus in ieder weertype buiten laten staan. De afmeting is 120 centimeter bij 120 centimeter en er past 200 kilo zand in.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage
Beste prijs op BOL.com

#3
AXI Amy Houten Zandbak Antraciet/Bruin

Deze stijlvolle zandbak is gemaakt van FSC 100 procent Hemlock hout. Het ziet er niet alleen stijlvol uit, maar het is ook nog een hele handige zandbak. Er zit een opbergruimte in van 50 liter, die meteen ook dienstdoet als bankje om op te zitten. Dat bankje kan 50 kilo dragen. Er is ook een mogelijkheid om een parasol vast te zetten, zodat jouw kleintje fijn in de schaduw kan spelen. Het houdt splintert niet en is weerbestendig. Er zit ook een zwarte beschermhoes bij om het zand te beschermen. De hoekplankjes waar je een parasol in vast kan zetten, kunnen ook als zitje gebruikt worden. Het geheel is behandeld met water gedragen beits, en dus heel veilig om mee te spelen. De montage is eenvoudig, onder meer dankzij de voor gemonteerde delen. Kindjes vanaf 18 maanden kunnen in deze zandbak spelen.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage
Beste prijs op BOL.com

#4
Paradiso Toys zandbak Freddy de Kikker

Wie wil er nou niet met zand spelen in Freddy de Kikker. Deze vrolijke zandbak ziet er niet alleen heel erg leuk uit, maar kan ook nog eens als zwembad gebruikt worden. Er zitten twee zitjes in de kikker, waar jouw kleintje lekker op kan zitten tijdens het spelen. De bovenkant van Freddy de Kikker is het deksel, waardoor je het zand kan beschermen tegen weersinvloeden en ongedierte. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat katten de zandbak als kattenbak gebruiken. De zandbak is gemaakt van plastic en is dus ook heel makkelijk schoon te maken. De afmeting is 84 centimeter bij 92 centimeter bij 38 centimeter, en kindjes vanaf 18 maanden kunnen er veilig in spelen.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage
Beste prijs op BOL.com

#5
Plum Treasure Beach houten zandbak

Deze stijlvolle achthoekige zandbak doet meteen denken aan het strand. Heerlijk in het zand spelen, terwijl jouw kleintje een lekker bankje heeft om op te zitten. De zandbak is gemaakt van hoogwaardig FSC- gekeurd hout en er zit een beschermhoes bij die het zand en het hout beschermt tegen allerhande weersinvloeden, insecten en andere diertjes. Als bodem zit er een textiel bodem doek bij, waardoor er ook geen wortels of ander onkruid doorheen kunnen groeien. Water kan wel makkelijk wegstromen, dus je hoeft je niet druk te maken als het regent en jouw kleintje kan gewoon met water in de zandbak spelen. Er kan 75 kilo zand in de zandbak. De zandbak is ook heel eenvoudig te monteren en de afmeting is 116 centimeter bij 116 centimeter bij 16 centimeter. Kindjes vanaf 2 jaar kunnen veilig in deze zandbak spelen.

 • Speeloppervlak
 • Deksel
 • Montage
Beste prijs op BOL.com

Je kan allerhande vormpjes aanschaffen om mee in de zandbak te spelen, maar gewone huis en tuin spulletjes helpen jouw kleintje ook al een heel eind op weg. Met een oud bakje of kommetje kan er al heel veel gemaakt worden. En in plaats van een schepje is het voor kinderen heerlijk om gewoon hun handjes te gebruiken. Ze kunnen natuurlijk ook in het zand schrijven of erin tekenen. In de zandbak kan je ook heel leuk verstoppertje spelen. Bijvoorbeeld als er nieuw speelgoed is, dan verstop je het in de zandbak en de kleintjes kunnen dan een zoektocht beginnen. Denk dan bijvoorbeeld aan knikkers, plastic dieren of vormpjes voor in het zand. Met Pasen kan je er zelf eieren in verstoppen.

Zoals je ziet kan jouw kleintje met een zandbak alle kanten op en zorgt het voor oneindig speelplezier. Je kan een vaste zandbak in jouw tuin maken, maar daar zit meestal geen deksel bij en er kunnen allerhande diertjes in terecht komen als je deze niet helemaal goed afsluit. Het is een veel beter idee om een complete zandbak te gebruiken. Die kan je dan ook makkelijk wegruimen in de schuur met slecht weer. En voor de hele dappere ouders, kan je deze zelfs binnen gebruiken in de koude winterdagen. Hieronder vind je de top 5 beste zandbakken om jou te helpen met het maken van een keuze, want er zijn ontzettend veel zandbakken te krijgen en jij wil natuurlijk wel waar voor jouw geld krijgen.

Vanaf welke leeftijd een zandbak?

Kinderen kunnen al heel jong in de zandbak spelen. Eigenlijk vanaf dat ze rechtop kunnen zitten. Ze kunnen dan ook al dingen vastpakken en met het zand spelen. Je dient dan evengoed nog een oogje in het zeil te houden, want ze hebben dan ook nog steeds de neiging om van alles in hun mond te steken. Dit is tussen de 6 en de 9 maanden. Het is ook aan te raden om dan nog een kleine zandbak te gebruiken. Ze spelen op die leeftijd meestal nog niet zo vaak met vriendjes samen, en ze houden zo meer overzicht, waardoor ze zich zekerder voelen. Vanaf een jaar of 3 kan een kindje in een grotere zandbak spelen. Dan gebeurt dat ook vaker met andere kindjes samen. Je kan dan ook al uitleggen dat zand niet in de mond hoort, maar dan is het evengoed aan te raden om het nog in de gaten te houden. Wanneer je goed kan communiceren met jouw kindje en het duidelijk is wat wel en niet mag, of veilig is, dan kan een kindje alleen in de zandbak spelen. Dit is meestal als ze ongeveer 5 jaar zijn.

Waar let je op bij het kopen van een zandbak?

Er komt toch wel wat kijken bij het kopen van een zandbak. Zo wil je nadenken over het formaat. Voor hele kleine kindjes kan een grote zandbak overweldigend zijn en voor oudere kindjes is een kleine zandbak saai en ze kunnen er dan niet zo makkelijk met vriendjes in spelen. De zandbak moet ook in jouw tuin passen.

Je kan kiezen tussen een houten zandbak of een plastic zandbak. Beiden hebben zo hun voordelen. Een plastic zandbak kan je meestal ook vullen met water, of de deksel daarvoor gebruiken. Het is ook makkelijker te verplaatsen dan een houten zandbak. Een houten zandbak is vaak groter en gaan vaak langer mee. Het past vaker ook mooier in een tuin dan een plastic zandbak.

Welk zand heb je nodig?

Voor zandbakken is er speciaal speelzand te krijgen. Het is aan te raden om voor dit zand te kiezen. Het is helemaal schoongemaakt en heel erg fijn, waardoor het veilig is voor jouw kleintje om ermee te spelen. Dit zand plakt ook beter, waardoor het makkelijker is om er mee te bouwen. Voor het bouwen van een zandkasteel heb je dan geen water nodig. Speelzand moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen en is daarom altijd aan te raden wanneer jij zandbakzand voor jouw kleintje zoekt.

Waar zet je je zandbak neer?

De plaatsing van een zandbak is best belangrijk. Je wilt deze niet op een donkere en vochtige plek zetten. Dit is niet alleen vervelend voor jouw kleintje, maar het zand kan dan ook gaan schimmelen. Vol in de zon is ook niet verstandig, want je wil niet dat jouw kindje verbrandt. Gebruik daarom een parasol of een afdakje wanneer je de zandbak in de zon zet. Een open plekje, met veel licht, maar toch ook schaduw is het beste. Let er ook op dat eventueel water makkelijk uit de zandbak weg kan lopen. En zet de zandbak ook niet te dicht bij bomen of struiken, zodat er geen blaadjes of diertjes invallen.

Onderhoud van een zandbak

Een zandbak is leuk om te hebben en om in te spelen, maar het vergt ook wel enig onderhoud. Het zand blijft langer goed als je de zandbak afdekt als er niet gespeeld wordt. Die afdekking hoeft niet waterdicht te zijn, als het water wel afgevoerd kan worden. Water zuivert het zand namelijk op een natuurlijke manier. Laat jouw kindje ook niet eten of drinken in de zandbak. Een kruimeltje of druppelt kan al meteen insecten aantrekken. Vervang het zandbakzand 1 of 2 keer per jaar, afhankelijk van hoeveel het gebruikt wordt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zakken speelzand in zandbak?

Het aantal zakken speelzand dat je nodig hebt voor een zandbak hangt echt af van hoe groot jouw zandbak is, hoeveel zand je erin wil hebben, en van het gewicht van de zakken speelzand. Bij de meeste zandbakken staat aangegeven hoeveel kilo zand je nodig hebt.

Waar koop je zand voor zandbak?

De meeste doe-het-zelf zaken hebben speelzand voor in de zandbak. Je kan ook altijd even online kijken. Je kan het bijvoorbeeld ook bij Bol.com bestellen. Dan hoef je er zelf maar minimaal mee te slepen. Let er wel altijd op dat je echt speelzand voor zandbakken aanschaft, of dat nu in de winkel of online is. Je wil dat jouw kindje veilig in het zand kan spelen en alleen speelzand is daarvoor geschikt.

Onze favoriet

Deze Step2 Play & Store Sandbox met deksel is leuk met een eigentijds ontwerp en veel ruimte voor meerdere kinderen om te spelen. 

Beste prijs op BOL.com