Dit zijn de 5 beste houten zandbakken van 2024

Zandbakken zijn een geweldige speelplek voor kinderen. Het is goed voor de algehele ontwikkeling en stimuleert de creativiteit. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan en van alles bouwen en ermee spelen. Een houten zandbak is niet alleen leuk voor jouw kindje om in te spelen, maar het staat ook nog eens mooi in jouw tuin. Een plastic zandbak past vaak niet in de omgeving en laat ook geen water door. Dat is met een houten zandbak anders. Daar kan water doorheen lopen, wat goed is voor het schoonhouden van het zand. Regen, bijvoorbeeld, zuivert het zand op een natuurlijke wijze en dan kan je het veel langer gebruiken. Dat komt omdat er meestal geen bodem inzit, maar er wordt gebruikt gemaakt van een speciaal worteldoek. Dat laat water wel door, maar zorgt ervoor dat er geen insecten of onkruid in de zandbak terecht komen.

Houten zandbakken zijn vaak ook groter dan plastic zandbakken en daardoor kan jouw kleintje er veel fijner met andere kindjes in spelen. Dat is weer goed voor de sociale en communicatieve vaardigheden, en natuurlijk veel leuker dan alleen spelen. Veel ouders kiezen dan ook voor een houten zandbak. Het voelt ook veel natuurlijker aan. Hout is een natuurproduct, net zoals zand, en daardoor heeft jouw kindje nog meer het gevoel lekker in de natuur aan het spelen te zijn. Je brengt op die manier het strand of het bosgevoel gewoon in je achtertuin.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

De Plum Treasure Beach houten zandbak, is een zeer praktische zandbak voor uren speelplezier met vriendjes of vriendinnetjes. 

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid

2e beste keuze

De Amy Zandbak heeft een speciale opbergruimte welke eenvoudig kan worden omgetoverd tot een bankje. J

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid

3e beste keuze

Deze zandbak van grenenhout heeft twee opklapbare banken en een dak om uw kinderen tegen de zon te beschermen. 

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid

Op deze pagina:

Onze top 5 beste houten zandbakken

#1
Plum Treasure Beach houten zandbak

Deze houten zandbak heeft maar liefst acht hoeken, waardoor het meteen al speels uitziet. Langs de rand zitten vier bankjes, zodat jouw kindje er fijn met vriendjes samen in kan spelen. Als bodem is er een textiele bodem doek, waardoor onkruid en ongedierte uit de zandbak blijft, maar water wel weg kan lopen. Voor de bovenkant zit er een beschermdoek bij, zodat er geen insecten of blaadjes in terecht komen, en zodat katten de zandbak niet gebruiken als kattenbak. De afmeting is 116 centimeter bij 116 centimeter bij 16 centimeter, is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en is geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar.

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid
Beste prijs op BOL.com

#2
AXI Amy Houten Zandbak Antraciet/Bruin

Deze stijlvolle houten zandbak heeft een handige opbergruimte van 50 liter, dat ook meteen dienstdoet als bankje. Er past 250 kilo speelzand in de zandbak. Twee van de hoekbankjes hebben een gat waar een parasol in past. Zo kan jouw kindje altijd beschermd tegen de zon spelen. Het hout is FSC 100 procent Hemlock hout. Dit hout splintert niet, en ook de water gedragen beits is veilig voor kinderen. Er zit een beschermhoes bij waarmee je de zandbak kan afdekken om het te beschermen tegen insecten en blaadjes. Water loopt gewoon af, en zuivert tegelijkertijd het zand. De afmeting is 115 centimeter bij 115 centimeter bij 22 centimeter.

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Ladanas AFSLUITBARE zandbak met dak en banken

Deze stijlvolle zandbak is gemaakt van FSC 100 procent Hemlock hout. Het ziet er niet alleen stijlvol uit, maar het is ook nog een hele handige zandbak. Er zit een opbergruimte in van 50 liter, die meteen ook dienstdoet als bankje om op te zitten. Dat bankje kan 50 kilo dragen. Er is ook een mogelijkheid om een parasol vast te zetten, zodat jouw kleintje fijn in de schaduw kan spelen. Het houdt splintert niet en is weerbestendig. Er zit ook een zwarte beschermhoes bij om het zand te beschermen. De hoekplankjes waar je een parasol in vast kan zetten, kunnen ook als zitje gebruikt worden. Het geheel is behandeld met water gedragen beits, en dus heel veilig om mee te spelen. De montage is eenvoudig, onder meer dankzij de voor gemonteerde delen. Kindjes vanaf 18 maanden kunnen in deze zandbak spelen.

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid
Beste prijs op BOL.com

#4
KidKraft Zandbak met zonnedak voor buiten

Deze zandbak lijkt net op een huisje, wat het voor kinderen nog leuker maakt om erin te spelen, maar dat is niet alles. De bankjes sluiten de zandbak compleet af en beschermen het zand tegen blaadjes, insecten en andere rotzooi. Bij deze zandbak zit een afdak, wat het niet alleen gezellig maakt, maar ook nog eens goed beschermt tegen de zon. Je kan het afdakje kantelen en ook gebruiken om de zandbak volledig af te sluiten en te beschermen tegen water. Aan de onderkant wordt isoleren landbouwtextiel gebruikt. Hierdoor kan water er wel uitlopen, maar kan onkruid niet in de bak groeien.

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Rijoka Houten Zandbak Met 4 Bankjes

Deze achthoekige zandbak heeft fijne bankjes op de randen, waardoor jouw kindje er fijn met vriendjes in kan spelen. Er zit een handige deksel op de zandbak en het grondzeil zorgt ervoor dat water er wel uit kan lopen, wat goed is voor het zuiveren van het zand, maar dat insecten en onkruid niet in de zandbak terecht komen. De zandbak is gemaakt van FSC-gecertificeerd dennenhout en is waterbestendig. Er past 250 kilo speelzand in de zandbak. De afmeting is 130,5 centimeter bij 130,5 centimeter bij 19,5 centimeter. Kindjes vanaf 6 jaar kunnen veilig in deze zandbak spelen.

 • Afwerking
 • Duurzaamheid
 • weerbestendigheid
Beste prijs op BOL.com

Voordelen van een houten zandbak

Het hoeft niet gezegd te worden dat een houten zandbak beter bij een tuin past dan een plastic zandbak. Maar dat is niet de enige reden om te kiezen voor een houten zandbak. Een houten zandbak gaat doorgaans ook langer mee, zeker als je kiest voor een zandbak met veilig bewerkt FSC-gecertificeerd hout. Dat is veel beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden dan een kunststof zandbak. Bij een houten zandbak is het ook een voordeel dat het waterdoorlatend is. Water zorgt voor een natuurlijke zuivering van zand en in een houten zandbak kan het water gewoon weglopen. De kans dat jouw zand gaat schimmelen is dan ook veel kleiner, terwijl het zand juist langer meegaat. Een houten zandbak kan net zo goed worden afgesloten met een deksel of afdekzeil, om zo toch ongedierte, blaadjes, andere rotzooi en katten uit de zandbak te houden. Houten zandbakken zijn meestal ook veel groter dan de kunststof exemplaren. Dat biedt niet alleen meer speelruimte, maar jouw kindje kan er ook veel makkelijker met vriendjes in spelen.

Van welk hout worden zandbakken gemaakt?

Er zijn houten zandbakken van allerhande soorten hout. Denk dan bijvoorbeeld aan grenenhout, Lariks hout, geïmpregneerd hout, cederhout, vurenhout of Hemlock hout. Het is belangrijk om erop te letten dat het hout FSC-gecertificeerd is en dat het materiaal gebruikt voor de afwerking ook kindvriendelijk is. Denk dan bijvoorbeeld aan beits op waterbasis of kindvriendelijke verf. Vaak zijn de planken ook afgerond zodat jouw kleintje zich geen pijn kan doen en er zijn ook zandbakken gemaakt van splintervrij hout.

Houten zandbak kopen? Houd hier mee rekening mee

Een houten zandbak kan best een aantal jaren meegaan en het is dan ook handig om na te denken over wat jij en jouw kleintje precies willen. Een grote zandbak kan wat overweldigend zijn voor hele kleine kindjes, maar als ze wat ouder zijn dan is een grote zandbak juist veel leuker om in te spelen, en dan kunnen er makkelijk ook vriendjes meespelen. Let ook op de ruimte die je hebt om de zandbak te plaatsen. Je wilt dat niet op een donkere en vochtige plek doen, maar wat schaduw is wel zo prettig. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een zandbak met een zonnedak of een zandbak waar je makkelijk een parasol bij kan zetten.

Een deksel of een afdekzeil is ook wel prettig. Zo komen er geen blaadjes of andere rotzooitjes in de zandbak en voorkom je dat katten de zandbak als kattenbak gebruiken. Kijk ook of je de houten zandbak zelf moet monteren en of dit dan makkelijk te doen is. Niet iedereen is even handig met klussen. Er zijn zandbakken waarbij alle gaatjes al voorgeboord zijn of die voor gemonteerde stukken hebben.

Een houten zandbak heeft meestal geen bodem, maar je wil ook niet dat er onkruid in groeit of dat er wormen of andere beestje inkomen. Een goed worteldoek of ander zeil onder de zandbak is dan wel zo prettig. Je wil wel dat dit doek water doorlaat. Dan kan regenwater of ander water makkelijk weglopen. Dit water zuivert het zand op een natuurlijke manier en je hoeft het zand dan minder vaak te vervangen. Let er ook op dat het hout dat gebruikt wordt veilig is voor kinderen en dat het bewerkt is met een kinderveilige verf of beits. Dan gaat jouw zandbak jaren mee en hoef jij je niet druk te maken dat het onveilig voor jouw kleintje is.

Onze favoriet

De Plum Treasure Beach houten zandbak, is een zeer praktische zandbak voor uren speelplezier met vriendjes of vriendinnetjes. 

Beste prijs op BOL.com