Vind hier het beste kinetisch zand van 2024

Binnenshuis met zand spelen is in de meeste gevallen uit den boze. Je krijgt er een ongelofelijke rotzooi van en je komt het nog dagenlang tegen, zelfs als je echt alles gepoetst hebt. Gelukkig is dat allemaal voorbij. Je kan nu overal en altijd met zand spelen, zonder er een rotzooitje van te maken. Kinetisch zand is samengesteld uit zand en een bindmiddel. Dat zorgt ervoor dat je geen korrels hebt, maar meer losse draadjes die aan elkaar vastplakken.  Hierdoor lijkt het meer een mix van zand, klei en deeg. Hoe dan ook, er is geen geknoei of rommel meer. Het leukste is misschien nog wel dat je kinetisch zand in allerhande kleuren kan krijgen. Dat maakt spelen met zand nog interessanter.

Het best verkochte speelzand voor kinderen

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Meng, kneed en creeer wat je maar kunt bedenken met Kinetic Sand Speelzand Bruin 1 kg. Kinetic Sand is het originele magische, kneedbare en betoverende zand. 

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen

2e beste keuze

Meng, kneed en creeer wat je maar kunt bedenken met Kinetic Sand 5 kg Speelzand Bruin. Kinetic Sand is het originele magische, kneedbare en betoverende zand.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen

3e beste keuze

Voor de eerste keer kun je nu drie verschillende glinsterende pasteltinten van het magische vormbare zand verzamelen die je niet kunt neerleggen. 

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen

Op deze pagina:

Onze top 5

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende kinetisch zand iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
Kinetic Sand - 1kg

Zand dat je kan gebruiken als klei. Geen rotzooi of rommel. Alleen maar fijn spelen en dan snel opruimen. Het kinetische zand plakt aan elkaar en het veegt zich dus makkelijk op. Het plakt niet aan je handen of meubels. Je kan er dus overal mee spelen. Wanneer je het in een vorm drukt, dan behoudt het deze vorm.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen
Beste prijs op BOL.com

#2
Kinetic Sand - 5kg

Met dit hele speciale kinetische zand kan je gewoon binnenspelen. Het knoeit niet en plakt aan elkaar waardoor je het heel makkelijk bij elkaar kan vegen en het niet overal terecht komt. Met 5 kilo kinetisch zand dat op strandzand lijkt, kan je de mooiste constructies en vormen maken, of het gewoon lekker door je vingers laten glijden.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen
Beste prijs op BOL.com

#3
Kinetic Sand Shimmer

In deze set vind je 3 kleuren kinetisch glitterzand, namelijk paars, roze en blauw. De zachte kleuren worden elk apart in een paars kasteeltje bewaard. Zo kan je de kleuren makkelijk uit elkaar houden en meerdere kasteeltjes tegelijk bouwen. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen met dit kinetisch zand spelen.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen
Beste prijs op BOL.com

#4
Kinetic Sand - Regenboog

Kinetic Sand - Speelzand - Regenboog is een geweldig sensorisch speelgoed voor kinderen. Deze set bevat drie kleuren van speelzand, namelijk roze, blauw en groen, en heeft een totaal gewicht van 383g.

Het speelzand heeft een unieke textuur en structuur, waardoor het gemakkelijk vormbaar is en kinderen er hun eigen creaties mee kunnen maken. Het is een geweldige manier om de fijne motoriek van kinderen te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren.

Kinetic Sand is gemaakt van 100% natuurlijke materialen en is niet giftig, waardoor het veilig is voor kinderen om mee te spelen. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en laat geen residu achter.

De regenboogkleuren van het speelzand zijn aantrekkelijk en levendig, waardoor kinderen er urenlang mee kunnen spelen en hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken. De set is ideaal voor gebruik thuis, op school of in de kinderopvang.

Kortom, als u op zoek bent naar een leuk en creatief speelgoed voor kinderen, dan is Kinetic Sand - Speelzand - Regenboog de perfecte keuze. Met zijn unieke textuur, heldere kleuren en veilige materialen, biedt deze set veel speelplezier en stimuleert het de creativiteit en de fijne motoriek van kinderen.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen
Beste prijs op BOL.com

#5
Kinetic Sand - Roze

Kinetic Sand Shimmer - Speelzand in de kleur roze is een geweldig sensorisch speelgoed voor kinderen. Deze set bevat 907g aan glinsterend en sprankelend speelzand, waardoor kinderen hun eigen creatieve ideeën tot leven kunnen brengen.

Het speelzand heeft een unieke textuur en structuur, waardoor het gemakkelijk vormbaar is en kinderen er hun eigen creaties mee kunnen maken. Het is een geweldige manier om de fijne motoriek van kinderen te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren.

Kinetic Sand is gemaakt van 100% natuurlijke materialen en is niet giftig, waardoor het veilig is voor kinderen om mee te spelen. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en laat geen residu achter.

Het glinsterende en sprankelende roze speelzand van deze set is aantrekkelijk en levendig, waardoor kinderen er urenlang mee kunnen spelen en hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken. De set is ideaal voor gebruik thuis, op school of in de kinderopvang.

 • Speelplezier
 • Afsluitbare verpakking
 • Makkelijk op te ruimen
Beste prijs op BOL.com

Kinetisch zand lijkt op zand, maar het is wel degelijk anders. Je kan er mee kleien. Het behoudt de vorm die je het geeft. Pas als je er goed in knijpt, dan komt de zandstructuur weer terug. Je kan er dus alle mogelijke vormen mee maken, zonder water toe te hoeven voegen en opeens kan je een zandkasteel in de woonkamer maken. Jong en oud vinden het dan ook geweldig om met kinetisch zand te spelen. Het heeft een heel rustgevend effect. Het is zacht en kneedbaar en dus een heerlijke manier om even te ontstressen na een hectische dag. Voor kinderen stimuleert het de creativiteit en verbetert het de fijne motoriek. Of kinderen er nu iets mee bouwen of het gewoon lekker door hun handen laten lopen, het heeft een positieve uitwerking op ze.

Het zand plakt alleen aan zichzelf. Geen vieze kindjes, geen rotzooi door het hele huis, maar wel rustig spelende kinderen die zich opperbest vermaken, ook als het regent buiten. Kinetisch zand is ook altijd een succes op feestjes. Kinderen kunnen samen allerhande creaties maken en de vrolijke kleuren geven nog meer festiviteit aan het geheel. Met kindercocktails erbij hebben ze het gevoel dat ze aan het strand zitten. Kinetisch zand is ook niet giftig. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als jouw kindje er eens een hapje van neemt.

Wil je meer weten over kinetisch zand en weten welk kinetisch zand het beste uit de tests komt? Lees dan snel verder.

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is zand waaraan bindmiddel is toegevoegd. Het goedje bestaat uit ongeveer 98 procent zand en 2 procent bindmiddel. Hierdoor heb je geen korrels, maar zit het zand als een soort van draadjes aan elkaar. Het ziet uit als zand en voelt aan als zand wanneer je het door je vingers laat glijden, maar wanneer je het samendrukt, bijvoorbeeld in een vormpje, dan behoudt het wel die vorm zoals klei bijvoorbeeld doet. Knijp er vervolgens een paar keer goed in en het heeft weer de zandstructuur. Het kinetisch zand plakt alleen aan elkaar. Je krijgt er dus geen vieze handen van, kan alles makkelijk bij elkaar vegen en je vindt dus niet overal zand, zoals wel gebeurt wanneer kinderen in een zandbak of aan het strand spelen. Aan het zand worden ook vaak vrolijke kleuren en glitters toegevoegd. Dat geeft nog meer magie en betovering aan het speciale kinetische zand.

Waarom spelen met kinetisch zand goed is voor kinderen

Spelen met zand bevordert de creativiteit van kinderen en is goed voor hun fijne motoriek. Ze leren er ook van samen spelen met andere kindjes en ook niet onbelangrijk, om te delen. Speelzand is echt zoiets wat leuk is voor kinderen om samen te doen. Net zoals dat je op het strand of in de zandbak ook al snel met iemand samen speelt. Vriendjes uit de straat, neefjes en nichtjes of broertjes en zusjes willen allemaal meespelen. Ze kunnen er allerhande constructies mee bouwen of vormpjes mee maken. Wanneer je siliconen vormpjes hebt, bijvoorbeeld voor koekjes, dan kunnen deze ook gebruikt worden om mee te spelen.

Waar kan je het kopen?

Er is een tijd geweest dat je overal kinetisch zand kon kopen, maar tegenwoordig heb je online de meeste keuze. Er zijn zoveel soorten en mogelijkheden dat het voor winkels bijna onmogelijk is om een goede voorraad bij te houden. Online kan je eigenlijk alles vinden wat er op de markt is.

Bol.com

Bij Bol.com vind je bijvoorbeeld meer dan 30 verschillende sets en soorten zand. Van kinetisch zand dat net echt zandstrand is, gekleurd zand om ijsjes of andere vormpjes mee te maken. Zandbakken, met en zonder glitters. Je kan er eigenlijk mee bouwen wat je wilt en er zijn dan ook sets met allerhande hulpmiddelen te krijgen, die je helpen om nog preciezer te bouwen. Èr is ook kinetisch zand met een lekker geurtje. Denk dan bijvoorbeeld aan geel zand dat naar banaan ruikt of paars zand dat naar watermeloen ruikt. Zo worden nog meer zintuigen van jouw kindje getriggerd waardoor kinderen nog creatiever worden.

Bart Smit / Intertoys

Bij Intertoys krijg je niet alleen heel veel kinetisch zand, maar daar vind je ook nog heel veel aparte accessoires. Denk dan onder meer aan een stempelroller waarmee je mooie figuurtjes in het zand kan maken. Maar ook allerhande vormpjes zoals kastelen, dieren, zeevormen en nog heel veel meer. Je kan de meeste spulletjes gewoon los van elkaar krijgen en er zijn ook enkele sets te krijgen.

Hema

Hema heeft speelzand niet standaard in het assortiment zitten. Geregeld zijn er wel acties of aanbiedingen met kinetisch zand. Meestal zijn het sets met vormpjes of handige materialen om met het kinetische zand te spelen. Houd de website of het krantje van de Hema in de gaten. De prijs/kwaliteit verhouding is bij de Hema erg goed. Ook als je al zand en vormpjes hebt, dan kan het nog de moeite zijn om een uitbreiding te pakken wanneer Hema het kinetische zand in het assortiment heeft zitten.

Hoe maak je zelf kinetisch zand?

Het is natuurlijk handig dat je kinetisch zand al kant en klaar kan kopen. Zeker omdat het vaak gekleurd is en je er dan ook nog allerhande vormpjes bij krijgt. Het is echter ook heel erg leuk om zelf kinetisch zand te maken. Iets wat heel leuk voor kinderen is om te doen. Je hebt 125 gram speelzand nodig. Dit kan je meestal bij een speelgoedwinkel krijgen. Een halve theelepel Maizena, een theelepel afwasmiddel en een hoeveelheid water, het hangt ervan af hoe het zand aanvoelt of je meer water toevoegt.

Je mengt vervolgens het speelzand en de halve theelepel Maizena. Meng het net zo lang tot je het wit van de Maizena niet meer ziet. Het moet echt goed gemengd worden. Meng vervolgens in een andere kom het afwasmiddel met een beetje water. Zorg dat het water gaat schuimen en dat je genoeg bubbels maakt. Dit mengsel voeg je daarna lepeltje voor lepeltje toe aan je zand met Maizena mengsel. Voeg op deze manier water toe tot je de substantie hebt bereikt die je wilt hebben voor je kinetisch zand.

Veelgestelde vragen

Waarom droogt kinetisch zand nooit uit?

Kinetisch zand kan wel enigszins uitdrogen. Je kan dat voorkomen door het te luchtdicht te bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan een afsluitbare plastic doos of een zip lock zak. Mocht het toch een beetje uitdrogen, dan kan je gewoon een klein beetje water toevoegen. Bewaar je het echter op de juiste manier, dan droogt het niet uit. Er zijn verschillende conserveringswijze voor kinetisch zand, lees dus altijd de gebruiksaanwijzing zodat je het op de beste manier doet.

Waaruit bestaat kinetisch zand?

Kinetisch zand bestaat in de meeste gevallen voor 98 procent uit zand en voor 2 procent uit bindmiddel. Dit kan in het geval dat je het zelf maakt bijvoorbeeld het afwasmiddel en de Maizena zijn. Wil je precies weten welk bindmiddel voor het kinetische zand van jouw keuze is gebruikt? Kijk dan op de verpakking. Over het algemeen wordt en naast het zand een plak- en bindmiddel gebruikt, zijnde polyisobuteen en wax en een middel om het zand zacht te maken en te houden, zijnde glycerol en dimethicone. Er kan ook nog kleurstof, meestal geschikt voor levensmiddelen, zijn toegevoegd.

Is kinetisch zand veilig?

Ja, kinetisch zand is veilig. Het moet namelijk aan de Europese veiligheidseisen voor speelgoed voldoen. Uit onderzoek en testresultaten is gebleken dat er geen reden is om meer marktonderzoek te doen, daar alle geteste monster kinetisch zand heel goed scoorde. De gevonden stoffen zijn niet giftig.

Onze favoriet

Kinetic Sand is het originele magische, kneedbare en betoverende zand. Het glijdt door je handen en droogt nooit uit, zodat je er steeds opnieuw mee kunt spelen. 

Beste prijs op BOL.com