Vind hier de beste schommels voor kinderen van 2024!

Welk kind vind het nou niet geweldig om te schommelen. Zelfs volwassenen kunnen er nog van genieten. Voor kinderen is het dan ook ontzettend leuk om een schommel in de tuin te hebben. Daar kunnen ze samen met vriendjes en vriendinnetjes op spelen.

Je kan allerhande schommels krijgen. Een houten schommel, een metalen schommel, een stalen schommel, een dubbele schommel, een vrijstaande schommel, een babyschommel, en nog heel veel meer soorten schommels.

Het type schommel dat je kiest, hangt af van jouw kind, jouw tuin en wat je er allemaal mee wil kunnen doen. Wil je de schommel bevestigen aan een ander speeltoestel of zoek je een vrijstaande schommel? Is het voor jouw baby en wil je dat later aan kunnen passen? Zoek je een schommel met schommel accessoires?

De vele mogelijkheden bij het aanschaffen van schommels, kan het lastig maken om er eentje te vinden die bij jou, jouw kind en jouw tuin past. En dan moet het ook nog binnen jouw budget passen. Er is voor elk budget wel een passende schommel te vinden. En dan wil je ook nog dat het veilig is.

De verschillende varianten uit de 10 beste en de Top 5 beste schommels geven jou een goede indruk van de vele mogelijkheden en helpen jou om de beste keuze te maken.

De beste verkochte schommels van dit moment

Je kan ervan uitgaan dat de meeste schommels veilig zijn. Dat is heel belangrijk. Of dat het nou voor openbaar gebruik of voor particulier gebruik is. Als je een schommel in de tuin hebt staan, dan is de kans groot dat de vriendjes en vriendinnetjes van jouw kindje vaker komen spelen. Veilig schommelplezier is dan nog belangrijker.

Er zijn allerhande soorten buitenspeelgoed en als jij bijvoorbeeld al een speelhuisje of andere speeltoestellen in de tuin hebt staan, dan is het handig als je de schommel daar makkelijk aan toe kan voegen. Je moet het dan wel makkelijk kunnen monteren, bijvoorbeeld aan een speeltoren of aan speelhuisjes, zeker als je geen grote tuin hebt.

Schommelzitjes zijn dan ook belangrijk. Voor een babyschommel zoek je een ander schommelzitje dan voor een hoge schommel. Wat het belangrijkste is, is dat kinderen veilig en lekker schommelen en dat ze er veel plezier aan beleven. Het is dan fijn als oudere kinderen en volwassenen ook nog op de schommel kunnen zitten.

De 5 beste schommels van 2024 biedt keuze voor iedereen en alle wensen.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Met de stabiele rechthoekige kinderschommel Wickey Smart Move beleven uw kinderen spannende avonturen. 

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid

2e beste keuze

De AXI Baby Schommel Set is perfect voor baby's en peuters om kennis te maken met het buiten spelen. 

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid

3e beste keuze

Deze schommel van Outdoor Play is een mat schommel van maar liefst 100 cm en is een supercoole schommel.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid

Op deze pagina:

Wat vinden wij de beste schommels voor in de tuin?

Schommelen is gewoon heerlijk. Het is spannend en leuk spelen. Of kinderen het nou samen doen met vriendjes of dat ze er alleen op zitten. Er zijn weinig kinderen die het niet leuk vinden. Veel ouders denken er dan ook over om een schommel voor in de tuin te halen.

Als je een kleine tuin hebt, dan ben je wat beperkter in jouw keuze, maar dan is er nog voor bijna ieder plekje wel een schommel te vinden. In een grote tuin heb je natuurlijk veel meer keuze. Welke keuze jij ook maakt, jouw kind zal er altijd plezier van beleven.

In de Top 5 Beste Schommels vind je verschillende schommels. Daar zit vast ook een schommel bij die past in jouw tuin, bij jouw wensen, en bij jouw kind. Het is geweldig speelgoed, waar jouw kind zeker veel speel plezier aan zal beleven, en dan maakt het echt niet uit of het een grote schommel of een kleiner exemplaar is.

#1
WICKEY kinderschommel schommel Smart Move

Deze houten schommel heeft een flexibele X-cross verbinding, waardoor plastic- en metaalverbindingen niet nodig zijn. Hierdoor kan de schommel makkelijk worden omgebouwd van een dubbele schommel, naar een enkele schommel met een uitstekend stukje, voor bijvoorbeeld een klimtouw. Het eenvoudige en stabiele frame past ook in een kleine tuin. De schommel is 240 bij 260 bij 210 cm. Er zitten 2 schommelzitjes met verstelbare touwen en 4 kunststof schommelhaken in de set.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#2
AXI Baby Schommel in Grijs/Wit met Zitje in Blauw/Geel

Deze babyschommel is perfect om te leren schommelen en kennis te maken met speeltoestellen. Het frame heeft een uniek design en is gemaakt van duurzaam Hemlock hout. De schoren zorgen voor extra stabiliteit. Het luxe schommelzitje heeft een hoge rug voor extra veiligheid en comfort en een T-bar met 3 steunpunten en een extra veiligheidsriem. Het schommelzitje is geschikt voor baby's van 9 tot 36 maanden.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Outdoor Play Schommel

Een mat schommel waar je niet alleen veel schommelplezier van hebt, maar waarop je ook lekker kan relaxen. Met een doorsnede van 100 cm heb je ruimte zat op de PE zitmat. Zitten, liggen of samen met een vriendje of vriendinnetje. Het kan allemaal. De touwen zijn in hoogte verstelbaar tot 160 cm. Dit is een leuke extra schommel voor wanneer je al een frame hebt en meer speelplezier en afwisseling zoekt. De maximale belasting is 100 kilo.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Horby Bruk - Cancan Metalen Schommel

Met deze metalen schommel haal je al het mogelijke speelplezier zo in huis, of de tuin. Er zitten een dubbele schommel en een dubbelzitter bij. Het Zweedse metaal is stevig en robuust en de schommel wordt geleverd met ankerijzers. De schommel is weerbestendig en het kunststof is UV-bestendig behandeld. De metalen balken en palen zijn rond afgewerkt en daardoor extra stabiel en veilig.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

#5
KBT rubberen schommelzitje

Het KBT rubberen schommelzitje met stalen inlegplaat is een duurzaam en veilig zitje voor de schommel. Het zitje is gemaakt van hoogwaardig rubber dat bestand is tegen slijtage en weersinvloeden, waardoor het lang meegaat. De stalen inlegplaat zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit, waardoor het zitje geschikt is voor kinderen en volwassenen tot een maximumgewicht van 150 kg.

Het zitje heeft een afmeting van 44 x 17 cm en is geschikt voor bevestiging aan de meeste schommelframes. Het is eenvoudig te installeren met de bijgeleverde kettingen en haken. Het zitje heeft een comfortabele zitting met een geribbeld oppervlak voor extra grip en veiligheid tijdens het schommelen.

Met het KBT rubberen schommelzitje kunnen kinderen veilig en plezierig schommelen in de tuin of op de speelplaats. Het zitje is verkrijgbaar in de kleur zwart.

 • Belastbaar gewicht
 • Veiligheid
 • Stevigheid
Beste prijs op BOL.com

Schommel kopen? Houd hier rekening mee

Als jij een schommel wil kopen voor jouw kind, dan zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee dient te houden. Je wil natuurlijk dat er ook veel plezier mee gemaakt kan worden en dat het helemaal veilig is. Het moet bij jou, jouw kind en jouw tuin passen.

Ruimte in jouw tuin

Je dient goed te kijken naar de ruimte in jouw tuin die je kan gebruiken. De schommel zelf neemt een bepaalde plek in, maar daarom heen heb je ook ruimte nodig, zodat jouw kind ook veilig kan schommelen en spelen.

Het materiaal

Je hebt houten schommels en metalen schommels en dan kan er ook kunststof voor de afwerking of de zitjes gebruikt worden.

Metalen schommels zijn meestal wat goedkoper, hebben minder onderhoud nodig en zijn vrij makkelijk te monteren. Vaak kan je de schommels ook makkelijk verwisselen. Bijvoorbeeld van een babyschommel naar een schommelzitje voor oudere kinderen.

Metalen schommels worden in de zomer wel ook flink heet en ze kunnen roesten. Daarvoor kan je ze natuurlijk wel ook behandelen. Je kan metalen schommels meestal niet makkelijk uitbreiden of aanpassen.

Houten schommels zijn populair. Ze passen namelijk perfect in het natuurlijke uiterlijk van een tuin. In de meeste gevallen kan je ze ook makkelijk uitbreiden. Dat wil zeggen dat je andere speeltoestellen aan kan bouwen. Hout is ook duurzaam, maar je dient het dan wel goed te onderhouden.

Houten schommels zijn meestal wel wat duurder en je dient het hout regelmatig te behandelen. Wanneer je niet de beste kwaliteit hout kiest, of wanneer het hout ouder wordt zonder onderhoud, dan kunnen er splinters ontstaan.

De verankering

Het is aan te raden om schommels te verankeren. Of het nou een houten schommel of een metalen schommel is. Er zijn schommels met hele lange poten die je kan ingraven. Metalen schommels worden meestal vastgezet met metalen pinnen. Dan zijn ze achteraf ook nog makkelijker te verplaatsen.

Houten schommels worden vaak vastgezet met speciale ankers. Deze grondankers kan je in de grond vastzetten. Eigenlijk kan je alle manieren ook in het beton zetten. Dit is de veiligste manier, maar dan is het ook lastig om de schommel nog te verplaatsen.

Opgroeien met een schommel

Wanneer je een babyschommel aanschaft, dan is het vervelend als je deze na een paar jaar niet meer kan gebruiken. De meeste kinderen ontgroeien het schommelen niet. Het is dan fijn als je daar bij de eerste aankoop al rekening mee houdt. Je kan dan gewoon het schommelzitje vervangen, eventuele andere schommel accessoires toevoegen, en zelfs andere speeltoestellen aan de schommel erbij halen.

Onderhoud van een schommel

Bekijk op voorhand goed hoe je de schommel van jouw keuze dient te onderhouden. Verbindingstukken hebben meer onderhoud nodig dan gelaste stukken. Is het metaal al behandeld tegen roesten of dien jij dat nog of zelfs geregeld te doen. Dat geldt ook voor hout en het onderhoud. Moet je het hout geregeld beitsen, is het bestand tegen alle weersomstandigheden.

De ondergrond voor de schommel

De ondergrond waar je de schommel op gaat zetten is ook belangrijk. Die moet valdempend zijn. Je moet de schommel ook waterpas neer kunnen zetten. Het kan dus zijn dat je de ondergrond nog moet aanpassen voor je de schommel plaatst.

 • Gras

 • Zand

 • Boomschors of houtsnippers

 • Rubberen tegels

Voordelen van een Schommel

Schommelen is heel erg leuk om te doen, voor kids en voor volwassenen. Maar het is veel meer dan alleen maar een leuk speeltoestel. Voor kinderen is het een geweldige ondersteuning van de ontwikkeling.

Natuurlijk heeft de fysieke ontwikkeling er veel baat bij. Door het schommelen ontwikkelt het evenwichtsorgaan zich beter, wat ook weer helpt bij het coordineren van het lichaam. De benen, armen en romp worden er sterker van. Zintuigelijke informatie wordt beter verwerkt.

Ook worden kinderen zich bewuster van actie/gevolg relaties. Als er iemand achter de schommel staat en het kind schommelt, dan wordt diegene geraakt. Als een kind zich afzet, dan komt de schommel in beweging.

Op een schommel kan je wild schommelen en zo hoog mogelijk proberen te gaan. Kinderen kunnen dus rustig aan meer durven. Durven om harder te gaan, durven om hoger te gaan. Dat is heel goed voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde.

Samen met anderen op de schommel spelen is leuk, maar dan moet jouw kindje misschien ook op de beurt wachten. Of overleggen wie wanneer aan de beurt is. Aangeven wanneer hij of zij harder of juist rustiger geduwd wil worden. Dit is goed voor de sociale en communicatieve ontwikkeling.

Rustig op de schommel schommelen kan heel rustgevend werken. Zelfs voor de drukste kindjes. Ze kunnen bewegen en toch ontspannen. Hierdoor kunnen ze gedachtes beter verwerken en ordenen. Voor de emotionele ontwikkeling is een schommel dus heel erg goed.

Verschillende soorten schommelzitjes

Er zijn best wel wat verschillende schommelzitjes op de markt. Je hebt dus veel keuze en je kan ze ook afwisselen. Zeker wanneer je begint met een babyschommel wil beginnen. Dan is het handig als je die kan vervangen wanneer jouw baby wat ouder is. Voor oudere kinderen is het ook leuk als de schommelzitjes afgewisseld kunnen worden. Dit is meestal heel eenvoudig om te doen.

Baby schommelzitje

Een baby schommelzitje is meer een stoeltje. Er zit een rugleuning aan, zodat jouw kleintje niet achterover kan vallen en vaak zit er ook een T-bar aan de voorkant, zodat jouw baby er niet af kan glijden. Er zit ook vaak nog een extra veiligheidsriem bij. Er zijn veel soorten baby schommelzitjes te krijgen en het is maar net wat jouw voorkeur heeft, welke de beste keuze voor jou is.

Eenpersoons schommelzitjes

Op de eenpersoons schommelzitjes kan, jaja, maar 1 persoon tegelijk zitten. Ze zijn te krijgen in allerhande uitvoeringen en materialen. Van hout, plastic, rubber, flexibel, strak, hard, in een kleurtje. De mogelijkheden zijn, zonder te overdrijven, eindeloos.

Dubbelzitter schommelzitjes

Op een dubbelzitter schommelzitje kunnen 2 personen tegelijk op dezelfde schommel zitten. Ook hiervan zijn onzettend veel uitvoeringen en modellen te krijgen. Van alle mogelijke materialen en in een grote diversiteit aan kleuren.

Nestschommel

Een nestschommel is een ronde, vaak wat grotere, schommel. Het midden van de schommel is vaak een net. Er kunnen meerdere personen tegelijk op schommelen en je kan er ook op liggen in plaats van zitten. Deze schommels worden ook vaak bij therapie gebruikt.

Gehandicapte schommels

Voor minder validen kan schommelen een hele prettige ervaring zijn. Er zijn speciale schommelzitjes voor gehandicapten. Ze lijken een beetje op babyschommel zitjes, maar dan voor ouderen. De persoon kan erin zitten of liggen, allemaal net afhankelijk van de uitvoering of het model dat je kiest. Er zijn veel soorten modellen te krijgen.

Hoeveel ruimte heeft een schommel nodig?

Een schommel neemt zelf natuurlijk flink wat ruimte in beslag. Meet dus goed de ruimte op die je hebt om de schommel te plaatsen. Bij de schommels staan de afmetingen aangegeven en dan kan je al goed inschatten of de schommel zelf goed in jouw tuin past.

Houd er ook rekening mee dat je de poten eventueel moet ingraven of verankeren en dat je daarvoor dus eventueel moet graven. Het is fijner en veiliger als je de poten in het beton kan zetten. Dan weet je zeker dat deze goed verankerd is.

Rondom de schommel heb je ook voldoende ruimte nodig. Minimaal anderhalve meter, zodat jouw kind veilig kan spelen. Het beste is om rondom 2,5 meter ruimte over te hebben. Dan heeft jouw kindje de ruimte om veilig te spelen.

Tussen de schommel en het frame dient minimaal 60 centimeter aan elke kant te zitten. Wanneer er meerdere schommels op het schommelrek gemonteerd worden, dan dient er tussen de schommels minimaal 45 centimeter ruimte te zitten. Je meet dit aan de hand van de schommelhaken.

De ruimte die de schommels innemen, is erg belangrijk voor de veiligheid. Je kan vanaf best hoog en zelfs in een boogje vallen. Let er daarom ook op dat je een valdempende ondergrond hebt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ruimte moet er tussen schommels?

De verschillen over hoeveel ruimte er tussen de schommels zitten, verschilt nogal. Je kan ervan uit gaan dat je veilig kan schommelen als er minimaal 45 centimer ruimte tussen de schommels zit. Van het frame tot de schommel kan je minimaal 60 centimeter rekenen. Meet de afstand tussen de schommelhaken en tussen de binnenste hoek van het frame tot de schommelhaken.

Hoe dik moet de balk van de schommel zijn?

Wanneer je een schommel koopt, dan kan je er ergens van uit gaan dat de balk van de schommel dik genoeg is voor het aantal kilo's draagkracht die aangegeven staat bij de schommel. Wanneer je zelf een schommel wil maken, dan is het aan te raden om een balk van 70 mm vierkant en een bovenbalk van 70 bij 140 mm te gebruiken. Gebruik ook plankjes van 125 bij 22 mm. Dan heb je voldoende draagkracht en kan jouw kind veilig schommelen.

Onze favoriet

Met de stabiele rechthoekige kinderschommel Wickey Smart Move beleven uw kinderen spannende avonturen. 

Beste prijs op BOL.com