Vind hier de beste schommels voor kinderen van 2024!
Welk kind vind het nou niet geweldig om te schommelen. Zelfs volwassenen kunnen er nog van genieten. Voor kinderen is het dan ook ontzettend leuk om een schommel in de tuin te hebben. Daar kunnen ze samen met vriendjes en vriendinnetjes op spelen.
Je kan allerhande schommels krijgen. Een houten schommel, een metalen schommel, een stalen schommel, een dubbele schommel, een vrijstaande schommel, een babyschommel, en nog heel veel meer soorten schommels.
Het type schommel dat je kiest, hangt af van jouw kind, jouw tuin en wat je er allemaal mee wil kunnen doen. Wil je de schommel bevestigen aan een ander speeltoestel of zoek je een vrijstaande schommel? Is het voor jouw baby en wil je dat later aan kunnen passen? Zoek je een schommel met schommel accessoires?
De vele mogelijkheden bij het aanschaffen van schommels, kan het lastig maken om er eentje te vinden die bij jou, jouw kind en jouw tuin past. En dan moet het ook nog binnen jouw budget passen. Er is voor elk budget wel een passende schommel te vinden. En dan wil je ook nog dat het veilig is.
De verschillende varianten uit de 10 beste en de Top 5 beste schommels geven jou een goede indruk van de vele mogelijkheden en helpen jou om de beste keuze te maken.
De beste verkochte schommels van dit moment
Je kan ervan uitgaan dat de meeste schommels veilig zijn. Dat is heel belangrijk. Of dat het nou voor openbaar gebruik of voor particulier gebruik is. Als je een schommel in de tuin hebt staan, dan is de kans groot dat de vriendjes en vriendinnetjes van jouw kindje vaker komen spelen. Veilig schommelplezier is dan nog belangrijker.
Er zijn allerhande soorten buitenspeelgoed en als jij bijvoorbeeld al een speelhuisje of andere speeltoestellen in de tuin hebt staan, dan is het handig als je de schommel daar makkelijk aan toe kan voegen. Je moet het dan wel makkelijk kunnen monteren, bijvoorbeeld aan een speeltoren of aan speelhuisjes, zeker als je geen grote tuin hebt.
Schommelzitjes zijn dan ook belangrijk. Voor een babyschommel zoek je een ander schommelzitje dan voor een hoge schommel. Wat het belangrijkste is, is dat kinderen veilig en lekker schommelen en dat ze er veel plezier aan beleven. Het is dan fijn als oudere kinderen en volwassenen ook nog op de schommel kunnen zitten.
De 5 beste schommels van 2024 biedt keuze voor iedereen en alle wensen.
Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.
Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?
Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.
Schommel kopen? Houd hier rekening mee
Als jij een schommel wil kopen voor jouw kind, dan zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee dient te houden. Je wil natuurlijk dat er ook veel plezier mee gemaakt kan worden en dat het helemaal veilig is. Het moet bij jou, jouw kind en jouw tuin passen.
Ruimte in jouw tuin
Je dient goed te kijken naar de ruimte in jouw tuin die je kan gebruiken. De schommel zelf neemt een bepaalde plek in, maar daarom heen heb je ook ruimte nodig, zodat jouw kind ook veilig kan schommelen en spelen.
Het materiaal
Je hebt houten schommels en metalen schommels en dan kan er ook kunststof voor de afwerking of de zitjes gebruikt worden.
Metalen schommels zijn meestal wat goedkoper, hebben minder onderhoud nodig en zijn vrij makkelijk te monteren. Vaak kan je de schommels ook makkelijk verwisselen. Bijvoorbeeld van een babyschommel naar een schommelzitje voor oudere kinderen.
Metalen schommels worden in de zomer wel ook flink heet en ze kunnen roesten. Daarvoor kan je ze natuurlijk wel ook behandelen. Je kan metalen schommels meestal niet makkelijk uitbreiden of aanpassen.
Houten schommels zijn populair. Ze passen namelijk perfect in het natuurlijke uiterlijk van een tuin. In de meeste gevallen kan je ze ook makkelijk uitbreiden. Dat wil zeggen dat je andere speeltoestellen aan kan bouwen. Hout is ook duurzaam, maar je dient het dan wel goed te onderhouden.
Houten schommels zijn meestal wel wat duurder en je dient het hout regelmatig te behandelen. Wanneer je niet de beste kwaliteit hout kiest, of wanneer het hout ouder wordt zonder onderhoud, dan kunnen er splinters ontstaan.
De verankering
Het is aan te raden om schommels te verankeren. Of het nou een houten schommel of een metalen schommel is. Er zijn schommels met hele lange poten die je kan ingraven. Metalen schommels worden meestal vastgezet met metalen pinnen. Dan zijn ze achteraf ook nog makkelijker te verplaatsen.
Houten schommels worden vaak vastgezet met speciale ankers. Deze grondankers kan je in de grond vastzetten. Eigenlijk kan je alle manieren ook in het beton zetten. Dit is de veiligste manier, maar dan is het ook lastig om de schommel nog te verplaatsen.
Opgroeien met een schommel
Wanneer je een babyschommel aanschaft, dan is het vervelend als je deze na een paar jaar niet meer kan gebruiken. De meeste kinderen ontgroeien het schommelen niet. Het is dan fijn als je daar bij de eerste aankoop al rekening mee houdt. Je kan dan gewoon het schommelzitje vervangen, eventuele andere schommel accessoires toevoegen, en zelfs andere speeltoestellen aan de schommel erbij halen.
Onderhoud van een schommel
Bekijk op voorhand goed hoe je de schommel van jouw keuze dient te onderhouden. Verbindingstukken hebben meer onderhoud nodig dan gelaste stukken. Is het metaal al behandeld tegen roesten of dien jij dat nog of zelfs geregeld te doen. Dat geldt ook voor hout en het onderhoud. Moet je het hout geregeld beitsen, is het bestand tegen alle weersomstandigheden.
De ondergrond voor de schommel
De ondergrond waar je de schommel op gaat zetten is ook belangrijk. Die moet valdempend zijn. Je moet de schommel ook waterpas neer kunnen zetten. Het kan dus zijn dat je de ondergrond nog moet aanpassen voor je de schommel plaatst.
Voordelen van een Schommel
Schommelen is heel erg leuk om te doen, voor kids en voor volwassenen. Maar het is veel meer dan alleen maar een leuk speeltoestel. Voor kinderen is het een geweldige ondersteuning van de ontwikkeling.
Natuurlijk heeft de fysieke ontwikkeling er veel baat bij. Door het schommelen ontwikkelt het evenwichtsorgaan zich beter, wat ook weer helpt bij het coordineren van het lichaam. De benen, armen en romp worden er sterker van. Zintuigelijke informatie wordt beter verwerkt.
Ook worden kinderen zich bewuster van actie/gevolg relaties. Als er iemand achter de schommel staat en het kind schommelt, dan wordt diegene geraakt. Als een kind zich afzet, dan komt de schommel in beweging.
Op een schommel kan je wild schommelen en zo hoog mogelijk proberen te gaan. Kinderen kunnen dus rustig aan meer durven. Durven om harder te gaan, durven om hoger te gaan. Dat is heel goed voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde.
Samen met anderen op de schommel spelen is leuk, maar dan moet jouw kindje misschien ook op de beurt wachten. Of overleggen wie wanneer aan de beurt is. Aangeven wanneer hij of zij harder of juist rustiger geduwd wil worden. Dit is goed voor de sociale en communicatieve ontwikkeling.
Rustig op de schommel schommelen kan heel rustgevend werken. Zelfs voor de drukste kindjes. Ze kunnen bewegen en toch ontspannen. Hierdoor kunnen ze gedachtes beter verwerken en ordenen. Voor de emotionele ontwikkeling is een schommel dus heel erg goed.
Verschillende soorten schommelzitjes
Er zijn best wel wat verschillende schommelzitjes op de markt. Je hebt dus veel keuze en je kan ze ook afwisselen. Zeker wanneer je begint met een babyschommel wil beginnen. Dan is het handig als je die kan vervangen wanneer jouw baby wat ouder is. Voor oudere kinderen is het ook leuk als de schommelzitjes afgewisseld kunnen worden. Dit is meestal heel eenvoudig om te doen.
Baby schommelzitje
Een baby schommelzitje is meer een stoeltje. Er zit een rugleuning aan, zodat jouw kleintje niet achterover kan vallen en vaak zit er ook een T-bar aan de voorkant, zodat jouw baby er niet af kan glijden. Er zit ook vaak nog een extra veiligheidsriem bij. Er zijn veel soorten baby schommelzitjes te krijgen en het is maar net wat jouw voorkeur heeft, welke de beste keuze voor jou is.
Eenpersoons schommelzitjes
Op de eenpersoons schommelzitjes kan, jaja, maar 1 persoon tegelijk zitten. Ze zijn te krijgen in allerhande uitvoeringen en materialen. Van hout, plastic, rubber, flexibel, strak, hard, in een kleurtje. De mogelijkheden zijn, zonder te overdrijven, eindeloos.
Dubbelzitter schommelzitjes
Op een dubbelzitter schommelzitje kunnen 2 personen tegelijk op dezelfde schommel zitten. Ook hiervan zijn onzettend veel uitvoeringen en modellen te krijgen. Van alle mogelijke materialen en in een grote diversiteit aan kleuren.
Nestschommel
Een nestschommel is een ronde, vaak wat grotere, schommel. Het midden van de schommel is vaak een net. Er kunnen meerdere personen tegelijk op schommelen en je kan er ook op liggen in plaats van zitten. Deze schommels worden ook vaak bij therapie gebruikt.
Gehandicapte schommels
Voor minder validen kan schommelen een hele prettige ervaring zijn. Er zijn speciale schommelzitjes voor gehandicapten. Ze lijken een beetje op babyschommel zitjes, maar dan voor ouderen. De persoon kan erin zitten of liggen, allemaal net afhankelijk van de uitvoering of het model dat je kiest. Er zijn veel soorten modellen te krijgen.
Hoeveel ruimte heeft een schommel nodig?
Een schommel neemt zelf natuurlijk flink wat ruimte in beslag. Meet dus goed de ruimte op die je hebt om de schommel te plaatsen. Bij de schommels staan de afmetingen aangegeven en dan kan je al goed inschatten of de schommel zelf goed in jouw tuin past.
Houd er ook rekening mee dat je de poten eventueel moet ingraven of verankeren en dat je daarvoor dus eventueel moet graven. Het is fijner en veiliger als je de poten in het beton kan zetten. Dan weet je zeker dat deze goed verankerd is.
Rondom de schommel heb je ook voldoende ruimte nodig. Minimaal anderhalve meter, zodat jouw kind veilig kan spelen. Het beste is om rondom 2,5 meter ruimte over te hebben. Dan heeft jouw kindje de ruimte om veilig te spelen.
Tussen de schommel en het frame dient minimaal 60 centimeter aan elke kant te zitten. Wanneer er meerdere schommels op het schommelrek gemonteerd worden, dan dient er tussen de schommels minimaal 45 centimeter ruimte te zitten. Je meet dit aan de hand van de schommelhaken.
De ruimte die de schommels innemen, is erg belangrijk voor de veiligheid. Je kan vanaf best hoog en zelfs in een boogje vallen. Let er daarom ook op dat je een valdempende ondergrond hebt.