Vind hier de beste speelhuisjes voor binnen & buiten

Een speelhuisje is voor ieder kind een droom. Een eigen plekje in de tuin waar ze heerlijk kunnen spelen, zich even terug kunnen trekken en waar zij hun vriendjes en vriendinnetjes mee naartoe kunnen nemen. Kinderen kunnen hun speciale speeltjes hier bewaren en hebben een plekje buitenshuis dat helemaal van hen is.

Een eigen speelhuisje is ook heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is dus meer dan alleen maar heel erg leuk. Ze kunnen er een rollenspel in spelen, en daarmee gebeurtenissen verwerken en een plekje geven. Ze leren zo de grote wereld beter begrijpen.

Het helpt ze ook om bepaalde angsten te overwinnen, door het na te spelen en er dan hun eigen invulling aan te geven. Dat bevordert ook de creativiteit en het probleemoplossend denken. Dit geldt voor grote en speciale gebeurtenissen, maar ook bij alledaagse zaken.

De best verkochte speelhuisjes van dit moment

Er zijn ontzettend veel soorten, maten en uitvoeringen speelhuisjes te krijgen, in allerhande thema's en budgetten. Je vindt dus eigenlijk altijd wel een speelhuisje dat bij jou, jouw tuin en jouw kindje past.

Je kan kiezen voor een houten speelhuisje, het magische speelhuis, voor vrolijke kleuren, een heerlijk knus speelhuisje, een speelhuisje met speeltoestel, en dan zijn er nog vele andere speelmogelijkheden.

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Prachtig palenwoning om met meerdere vrienden te spelen. 

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie

2e beste keuze

Deze speeltent van MineraKids® staat als een huis! 

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie

3e beste keuze

Lodge XL Speelhuis is een leuk basis huisje welke in iedere tuin past. 

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie

Op deze pagina:

De beste speelhuisjes voor buiten in de tuin

In onze Top 5 beste speelhuisjes vind je voor ieder budget en elke kinderwens een speelhuisje terug. Dit maakt het een heel stuk makkelijker kiezen. Het moet natuurlijk in jouw eigen tuin passen wat betreft het formaat en hoe het uitziet en het is ook fijn als het bij de interesses van jouw kindje past. Je wil natuurlijk wel dat jouw kleintje er ook echt mee speelt en er veel plezier aan beleeft.

Vaak kan je er later na nog voor kiezen om speeltoestellen aan het speelhuisje toe te voegen. Denk dan aan glijbanen, een schommel of een klimrek of touwladder. Een speelhuisje is veiliger dan een boomhut, maar zeker net zo leuk. Mocht jouw kleintje hier nog te jong voor zijn, dan kan je ook kiezen voor een speeltent. Welk speelhuisje jij ook kiest, het zal altijd een geweldig cadeau voor jouw kindje zijn, waarmee uren speelplezier gegarandeerd zijn.

#1
Smoby Stilt house

Met dit stevige speelhuisje van Smoby kan jouw kindje heerlijk klauteren, glijden, en in het huisje spelen. Op de glijbaan kan een waterslang aangesloten worden, zodat er ook nog verkoeling op de warme dagen is. Het speelhuisje heeft een veranda dat te bereiken is via een trapje. Het heeft een halfdeurtje, waardoor jouw kindje nooit opgesloten kan raken. De raampjes kunnen open en dicht en er zijn ventilatiegaten. Het kunststof is behandeld met anti-UV en is dus duurzaam en heeft een goede weerstand.

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie
Beste prijs op BOL.com

#2
Minera Speeltent

Voor de hele kleintjes is een speeltent geschikter en met deze speeltent van Minerakids heeft jouw kleintje binnen en buiten een knus plekje om te spelen. De speeltent heeft een houten frame en is daardoor lekker stevig. Dat houdt is afgewerkt en afgerond, waardoor jouw kindje zich geen pijn eraan kan doen. De wasbare stof van het tentje zit met klittenband vast en is makkelijk te bevestigen en los te halen.

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie
Beste prijs op BOL.com

#3
AXI Beach Lodge XL Speelhuis in Wit

Dit stijlvolle speelhuisje staat mooi in iedere tuin. Via een trapje naar de veranda en dan eraf via de glijbaan aan de andere kant. Je bepaalt zelf aan welke kant je de trap en de glijbaan plaatst. Het houten speelhuisje heeft een halfopen deur met een brievenbus en is dus ook geschikt voor jonge kinderen. De ramen aan de zijkanten kunnen open en dicht. Dit houten speelhuisje is eenvoudig te monteren.

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie
Beste prijs op BOL.com

#4
AXI Noa Speelhuis in Bruin

Dit klassieke houten speelhuisje is klaar omgeverfd te worden in de favoriete kleuren van jouw kindje. Aan de zijkanten zitten ramen die open en dicht kunnen en het deurtje is een halfopen deurtje, met een brievenbus om belangrijke post in te ontvangen. Jouw kleinje kan nooit opgesloten raken in het speelhuisje. De raampjes zijn voorzien van plexiglas. Het hout is FSC 100 procent Hemlock hout en expres onbehandeld gelaten.

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie
Beste prijs op BOL.com

#5
Fantasy Forts Large Set Wood

De Fantasy Forts Large Set Wood is een huttenbouwset voor kinderen waarmee ze hun eigen speelhutten kunnen bouwen. De set bestaat uit 32 houten panelen van hoogwaardige kwaliteit, waarmee kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Met de verschillende panelen kunnen kinderen diverse vormen bouwen en creëren, zoals tunnels, kasteelwanden en torens.

De houten panelen hebben aan de zijkanten uitsparingen waardoor kinderen eenvoudig verschillende panelen aan elkaar kunnen bevestigen met behulp van elastieken. Hierdoor kunnen ze snel en gemakkelijk hun eigen fantasiewereld creëren. De panelen zijn bovendien gemakkelijk te demonteren en op te bergen in de bijgeleverde opbergtas.

Deze huttenbouwset stimuleert de creativiteit, de fijne motoriek en de sociale vaardigheden van kinderen. Het is geschikt voor binnen- en buitengebruik en biedt kinderen urenlang speelplezier.

 • Montage
 • Bestendigheid
 • Constructie
Beste prijs op BOL.com

Wat zijn de voordelen van een speelhuisje?

Een speelhuisje voor in de tuin is ontzettend leuk om in te spelen en om jouw kindje een eigen plek in de tuin te geven, maar dat is zeker niet het enige voordeel van een speelhuisje. Een eigen speelhuisje ondersteunt de algehele ontwikkeling van jouw kindje.

Lichamelijke ontwikkeling

Het spelen, klimmen, glijden en klauteren biedt natuurlijk veel lichamelijke beweging en ondersteunt de ontwikkeling van het evenwicht. Allerhande spieren worden gebruikt en getraind. Van het spelen worden kinderen ook echt moe en ze zullen dan ook beter slapen na een dagje spelen met hun speelhuisje.

Coordinatievermogen

Kinderen worden door dit spelen ook bewust van hun armen, benen en andere lichaamsdelen en hoe deze allemaal werken en samenwerken. Het stimuleert dus het coordinatievermogen. Hoe meer speelonderdelen het speelhuisje heeft, des te meer dit ontwikkelt.

Sociale en communicatieve ontwikkeling

Het ondersteunt de sociale en de communicatieve ontwikkeling. Samen met vriendjes spelen, is natuurlijk hartstikke leuk en als er meerdere vrienden komen spelen, dan dienen de kinderen om de beurt iets te doen, op elkaar te wachten, elkaar te helpen en op die manier wordt de sociale ontwikkeling en de communicatieve ontwikkeling gestimuleerd en ondersteunt.

Zelfvertrouwen en zelfstandigheid

Een eigen plekje, wat de leukste speelhuisjes bieden, is ook goed voor het zelfvertrouwen van jouw kleintje. Natuurlijk kan je er met het hele gezin van genieten, maar doordat jouw kleintje een eigen plekje heeft, waarvoor hij of zij verantwoordelijk is, en jou dus uit kan nodigen, zal het zelfvertrouwen groeien en zal jouw kind dus zelfverzekerder maken. Wanneer jouw kindje zelfverzekerder wordt, dan zal hij of zij ook sneller zelfstandiger worden.

Rollenspel en wereldbeleving

In een speelhuisje kunnen kinderen alledaagse en bijzondere gebeurtenissen naspelen. Hierdoor leren zijn om gebeurtenissen beter te verwerken en zo leren ze de wereld beter begrijpen. Ze leren zo ook om probleemoplossend te denken en dat bevordert ook weer de creativiteit.

Accessoires en toebehoren

Veel speelhuisjes kan je heel makkelijk uitbreiden. Bijvoorbeeld door er een schommel aan toe te voegen of door een tafeltje en een stoeltje erbij te halen. Het is ook heel leuk voor kinderen om het speelhuisje van binnen helemaal zelf in te richten. Je kan dus allerhande accessoires en andere toebehoren achteraf aanschaffen, waardoor kindjes weer iets leuks hebben om naar uit te kijken en het houdt het spelen in een speelhuisje interessant.

Hoeveel ruimte heeft een speelhuisje nodig?

Je hebt natuurlijk voldoende ruimte in jouw tuin nodig om een speelhuisje te kunnen plaatsen. Het juiste speelhuisje heeft meer ruimte nodig dan wat het in beslag neemt. Het is fijn als er rondom het speelhuis gelopen en gespeeld kan worden en het is ook belangrijk dat er een veilige ruimte vanaf een eventueel speeltoestel is.

Niet alleen moet jouw kindje er rondom kunnen spelen, maar het is ook prettig als jij zelf rondom het huisje makkelijk kan bewegen om jouw kleintje te kunnen begeleiden in het spel. Wil je een schommel kunnen plaatsen, dan moet er genoeg ruimte zijn om te zwaaien en bij een glijbaan is er ook zeker 2 meter vanaf de glijbaan nodig om veilig te kunnen glijden. Of je kan ook gewoon een aparte glijbaan kopen

Naast dat het speelhuisje dus in jouw tuin moet passen, wil je er ook graag veel ruimte omheen hebben, zodat er vrij en veilig gespeeld kan worden. Dan is er optimaal speelplezier en is er de minste kans op ongelukjes. Gelukkig kan je speelhuisjes in alle maten krijgen, dus er is altijd wel een speelhuisje te vinden dat perfect in jouw tuin past.

Wat is de beste ondergrond voor een speelhuisje?

Een speelhuisje wil je natuurlijk op een stabiele ondergrond zetten, mooi waterpas. Zeker als kinderen erin willen spelen. Niet alleen om het uitstekend uitzien, maar vooral ook zodat jouw kind makkelijk de balans kan houden. Een klein beetje scheef, kan er al voor zorgen dat het heel lastig is om het evenwicht te bewaren. Zeker als een speelhuisje op palen staat, is dit erg belangrijk. Kijk dus in je achtertuin voor een mooi vlak stuk.

Daarnaast is een zachte ondergrond belangrijk. Dat is niet alleen veel prettiger spelen, maar ook veel veiliger. Gras is dan wel zacht, maar wanneer er veel op gespeeld wordt, dan zal het gras snel verdwijnen en dan is de zachte ondergrond ook weg. Je kan de kleintjes ook moeilijk vertellen dat ze rustig aan moeten doen.

Je kan dan kiezen voor bijvoorbeeld kunstgras of boomschors. Dit ziet er dan nog natuurlijk uit en is prettig om op te spelen. Je kan er ook voor kiezen om speelzand te gebruiken, dan is het een grote zandbak, maar dan is het wel aan te raden om het speelhuisje te verankeren. Je ziet dit bijvoorbeeld ook wel bij schommels en andere speeltoestellen.

Het beste om te gebruiken zijn natuurlijk rubberen speeltegels. Deze worden niet voor niks ook wel veiligheidstegels genoemd. Deze tegels zijn schokabsorberend en kinderen vallen dus minder hard op de rubberen tegels, dan op welke andere ondergrond dan ook. Ze zijn speciaal gemaakt voor onder speeltoestellen. Je hebt aan rubbertegels verder ook geen onderhoud.

Moet ik een speelhuisje onderhouden?

Het ene speelhuisje vraagt meer onderhoud dan een ander speelhuisje. Dat ligt onder meer aan het materiaal waarvan het speelhuisje gemaakt is. Een plastic speelhuisje zal normaal gezien minder lang meegaan, vooral door de felle zon, behalve als het kunststof UV-bestendig is. Houten speelhuisjes gaan over het algemeen het langste mee, maar dan dienen ze wel goed behandeld te zijn.

Kies jij bijvoorbeeld voor geïmpregneerd fsc hout of ander geïmpregneerd hout, dan zijn de speelhuisjes weerbestendig. Er zijn ook houten speelhuisjes die je zelf kan beschilderen. Dit is voor kinderen vaak het leukste. Ze kunnen dan bepalen welke kleur of welk thema hun speelhuisje krijgt, en je bepaalt zelf welke verf je gebruikt, waardoor het meer of minder onderhoud vergt. Let er wel altijd op dat je kindveilige verf of beits gebruikt.

In de winterperiode wordt er minder met het speelhuisje gespeeld, maar dan zijn er juist weersinvloeden die niet zo goed zijn voor het speelhuisje. Als je de mogelijkheid hebt om het speelhuisje af te dekken, dan is dit zeker aan te raden. Heeft jouw speelhuisje groene aanslag, dan kan je deze behandelen met speciaal anti-groenaanslag of met natuurazijn.

Onderhoud kan je het beste in de herfst uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een frisse verfbeurt of het behandelen van metaal tegen roest. Spoel het speelhuisje goed af en laat het volledig drogen voor je het afdekt. Controleer geregeld in de winter of alles nog droog en op orde is.

Hoe lang gaat een speelhuisje voor in de tuin mee?

Hoe lang een speelhuisje meegaat, hangt af van het materiaal en hoe goed jij het speelhuisje onderhoudt. Een kunststof speelhuisje kan makkelijk 3 jaar meegaan, en als jij het goed onderhoudt tot wel 5 jaar. Het helpt ook wel als het kunststof UV-bestendig is.

Dan is het speciaal behandeld om UV-stralen en andere weersinvloeden te weerstaan. Het helpt ook als je het wegruimt of afdekt in de winterperiode en als je het speelhuis in de zomer niet in de volle zon plaatst.

Een houten speelhuisje zou zeker 5 jaar mee moeten gaan, maar ook daarbij geldt, hoe beter jij het speelhuisje onderhoudt, des te langer zal het meegaan. Vergeet dan ook de metalen onderdelen niet. Die kunnen gaan roesten. Een houten speelhuisje is wat moeilijker op te bergen in de winterperiode, maar je kan het misschien wel afdekken.

Gebruik ook weerbestendig materiaal om het hout te bewerken. Een goede beits, maakt al een wereld van verschil. Houdt het houten speelhuisje ook goed schoon, verwijder zand, blaadjes en andere rotzooitjes geregeld. Dat gaat dan niet rotten en kan het hout dan ook niet aantasten.

Metalen speelhuisjes komen tegenwoordig veel minder voor, maar speelhuisjes kunnen wel metalen onderdelen hebben. Kijk het metaal goed na en behandel het met de juiste materialen. Zie je dat een metalen onderdeel echt aangetast is, vervang het dan zo snel mogelijk. Op die manier heb je het langst plezier van jouw speelhuisje en de speeltoestellen die erbij horen.

In welke materialen worden speelhuisjes gemaakt?

Speelhuisjes zijn in allerhande materialen te krijgen. De voornaamste zijn hout en kunststof. Er zijn ook speelhuisjes met veel metalen onderdelen en natuurlijk vind je ook de combinatie van bovenstaande. Sommige speelhuisjes zijn eigenlijk speeltenten en dan zit er ook stof in verwerkt. Bijvoorbeeld voor de wanden en het dak.

Houd er rekening mee dat houten speelhuisjes door de regel wel wat prijziger zijn, maar ook veel langer meegaan, mits je ze goed onderhoudt. Plastic of kunststof speelhuisjes zijn vooral voor hele kleine kinderen fijn om mee te spelen, makkelijk te verplaatsen of weg te bergen, en er is minder onderhoud nodig, of mogelijk.

Metalen speelhuisjes zijn er bijna niet meer, maar een speelhuisje kan wel metalen onderdelen hebben. Als je het metaal goed onderhoudt, dan draagt het wel bij aan de duurzaamheid van het speelhuisje.

Er zijn ook speeltenten die gemaakt zijn van hout en stof. Deze kan je vaak ook binnen gebruiken. Let er dan wel op dat je daar ook de ruimte voor hebt. Dit is vooral leuk in de winter wanneer het buiten te koud is om te spelen. Het is ook niet aan te raden om speelhuisjes met stof in de winter buiten te laten staan, ook niet als je ze kan afdekken.

Speelhuisjes zijn niet alleen geweldig voor jouw kindje om mee te spelen, met vriendjes en vriendinnetjes, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling. Het lijkt een beetje op een boomhut, maar dan wat veiliger aan de grond. Jouw kindje kan dan ook veilig in de eigen tuin spelen. De vele voordelen van een speelhuisje en de verschillende prijsklassen, maken het voor steeds meer ouders interessant om te kijken om een speelhuisje aan te schaffen.

Let er op dat de afmeting past bij de ruimte die je beschikbaar hebt en dat het speelhuisje geschikt is voor de leeftij van jouw kindje.

Onze favoriet

Prachtig palenwoning om met meerdere vrienden te spelen. 

Beste prijs op BOL.com