Vind hier de leukste speelkleden van 2024!

De ontwikkeling van jouw baby begint meteen bij de geboorte en zal in een rap tempo versnellen. Hoe meer jij die ontwikkeling steunt, des te makkelijker zal het voor jouw kleintje zijn.
Stap voor stap nieuwe dingen ontdekken, en alhoewel het misschien lijkt alsof jouw kleine baby niet veel kan, zal een speelkleed jou laten zien dat je dat mis hebt. Je zal je verbazen over hoe snel jouw kleintje door heeft hoe iets werkt.

Een speelkleed helpt kinderen om de wereld spelenderwijs te ontdekken. Nieuwe texturen en vormen, kleuren, geluidjes. Alle zintuigen worden aangesproken. Die beginnen zich namelijk bij zes weken te ontwikkelen. Hoe meer jouw baby daarin gestimuleerd wordt, des te makkelijk zuigen baby's de kennis op en passen het toe.

Of je nou kiest voor een speelkleed of voor een babygym, je zal zien dat bij beiden meestal babygym speeltjes zitten. Kinderen kunnen zich uren met een speelmat vermaken en het staat dan ook garant voor uren speelplezier. Het speelgoed stimuleert de motorische vaardigheden en helpt bij een zo goed mogelijke ontwikkeling. De allerkleinsten kunnen hier al heel jong mee beginnen en vaak kan je een speelmat aanpassen voor oudere kinderen.

Ben jij op zoek naar een speelkleed voor kindje? Kijk snel verder voor de Top 5 beste speelkleden.

De best verkochte Speelkleden van 2024!

Speelgoedadviseur kijkt voor haar adviezen naar een vast aantal punten. Wij gaan een stapje verder dan prijs en kwaliteit. Voor ons staat de mening van klanten centraal, daarom baseren we ons advies ook op wat jullie over het product zeggen.

Onze expertise, jouw specifieke ervaring. Dat moet wel goedkomen toch?

Nog even belangrijk: de meeste van de producten zijn te verkrijgen in verschillende kleuren, ook wil de prijs nog wel eens variëren. Hoewel we ons best doen zijn we ook niet perfect, klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om de actuele prijs te weten, en de kleurcombinaties te zien.

Onze favoriet

Deze baby speelmat is multifunctioneel in tegenstelling tot een speelkleed. 

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid

2e beste keuze

Op dit vrolijke en zeer grote speeltapijt voor jongens en meisjes valt heel wat te beleven. 

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid

3e beste keuze

U vindt er een groot netwerk aan wegen, een kasteel, crossbaan , achtbaan / waterpark. 

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid

Op deze pagina:

De 5 beste Speelkleden

Nog geen keuze kunnen maken? Of wil je nog meer informatie over specifieke producten? Geen probleem! We hebben voor 5 verschillende speelkleden iets meer research gedaan. Voor elk van deze producten een duidelijke beschrijving gemaakt met uiteraard de positieve punten. We hopen dat dit helpt met het maken van de juiste keuze.

#1
MiniWal Speelmat XXL

Een heerlijke, zachte en veilige speelmat voor jouw kleintje. Je kan er zelfs een foamen hekje om plaatsen. Je kan de mat zo groot of zo klein maken als je zelf wil, want deze bestaat uit losse puzzelstukken die makkelijk in elkaar passen. Op de foam tegels staan de letters van het alfabet. Er kunnen ook kubussen en andere vormen mee gebouwd worden.

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Grote XL Speelmat 180 x 145

Met deze fantastisch gekleurde en grote speelmat kan jouw kleintje zowel binnen als buiten spelen. De ene kant zit een waterafstotende polypropyleen coating en aan de andere zijde zit een aluminium bekleding. Het speelkleed heeft verschillende voorwerpen, dieren, kleuren, vormen en is erg aantrekkelijk voor jouw kleintje om op te spelen.

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#3
funCity speeltapijt

Een vrolijk gekleurde stad, met straten waar met auto's gereden kan worden, een ziekenhuis, een kerk, een vliegveld en zelfs een strandje. Jouw kleintje kan alle fantasie de vrije loop laten met poppen en auto's. Het kleed is makkelijk op te rollen en op te bergen. De afmeting is 200 bij 140 centimeter en heeft aan de onderkant een anti-slip laag.

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#4
LifeGoods Speelmat XL

Maar liefst 36 verschillend gekleurde foam tegels met uitneembare letters en cijfers. De speelmatjes zijn gemaakt van duurzaam EVA foam. Je kan deze foam makkelijk schoonmaken en het is vrij van schadelijke stoffen. Het speeloppervlak is 3,7 vierkante meter en het kan zowel binnen, als buiten gebruikt worden.

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Woezel & Pip Interactieve Speelmat

Drie verschillende spelletjes kan jouw kleintje spelen, samen met Woezel en Pip, op deze interactieve speelmat. Zo kan er geoefend worden met kleuren en cijfers. Er zijn lichtjes en geluidjes. De geluidsbox zit er apart bij. De afmeting is 90 bij 70 centimeter en kindjes vanaf 2 maanden kunnen hiermee spelen. De mat is ook makkelijk weer op te bergen.

 • Veelzijdigheid
 • Duurzaamheid
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

Wat is een speelkleed?

Een heerlijk zacht kleed om op te liggen, te zitten en te spelen, met vrolijke kleuren, interessante vormen, betoverende patronen en diverse texturen. Er zijn zoveel soorten speelkleden dat et lastig is om een hele duidelijke definitie te geven. Kinderen kunnen zittend spelen of liggen en alles in zich opnemen en grijpen naar speeltjes.

Een speelkleed zorgt meestal voor een zachte ondergrond voor jouw kleintje om op te zitten. Naast een zachte ondergrond, heeft een speelkleed ook vaak een anti-slip laag. Je kan kiezen voor een eenvoudig speelkleed, maar ook voor een activity gym of voor een mat gemaakt uit puzzelstukken van foam.

Vaak hebben speelkleden ook andere speeltjes en objecten. Denk dan bijvoorbeeld aan een spiegeltje of een puzzel. Het kan ook dat er speelbogen bij een speelmat zitten. Dit is vooral fijn voor de kleintjes die nog niet zelfstandig kunnen zitten en spelen. De mat is lekker zacht en aan de speelbogen hangen speeltjes. Soms komen er ook verschillende geluiden uit. Dit om nog meer zintuigen van jouw kindje aan te spreken.

Waarom een speelkleed kopen?

Een speelkleed is gewoon ontzettend goed voor de algehele ontwikkeling van jouw kleintje. Zeker wanneer je kiest voor een educatieve speelmat, maar dat is niet eens per se nodig. Een speelkleed spreekt zelfs de zintuigen van de allerkleinsten aan. En voor oudere kinderen is er bijvoorbeeld een educatieve alfabet puzzelmat, die nog meer uitdaging biedt.

Een speelkleed is ook ideaal om allerhande nieuwe bewegingen met jouw kindje te oefenen. Denk dan bijvoorbeeld aan wanneer kleintjes gaan rollen. Op een zacht speelkleed doen zij zich minder snel pijn en er zijn verschillende speeltjes om de beweging te stimuleren. Er zit dan ook vaak extra baby speelgoed bij een speelkleed. Daar kunnen kindjes dan naar grijpen.

Het is in ieder geval goed voor het oefenen van reiken en pakken, het leren kennen en onderscheiden van contrasten, afhankelijk van het speelkleed kunnen ze spelenderwijs leren en worden zoveel mogelijk zintuigen aangesproken. Dit alles ondersteunt niet alleen de lichamelijk ontwikkeling van jouw kindje, door het bewegen van spieren en het verbeteren van de motoriek, maar ook de mentale ontwikkeling. Jouw kindje is trots wanneer iets lukt of wanneer iets herkend wordt. Daardoor voelen kindjes zich goed over zichzelf en dus zitten ze lekkerder in hun vel en ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen.

Het is voor kinderen natuurlijk ook gewoon een kwestie van heerlijk spelen, met een speelboog, gewoon op de mat, met bouw blokken of Eddy Toys. Het maakt niet zoveel uit, want op een groot speelkleed kunnen, de allerkleinsten en oudere kinderen, urenlang spelen. Jouw kindje begint al heel vroeg met het ontdekken van de wereld en met 1 speelkleed help jij een extra handje mee.

Speelmat kopen? Houd hier rekening mee

Er zijn heel veel soorten speelmatten te krijgen. Welk speelkleed kies jij dan uit? Dat kan lastig kiezen zijn. Hieronder vind je enkele richtlijnen die je in gedachte kan houden om de keuze makkelijker te maken.

Jouw budget

Je kan een speelmat voor een paar tientjes krijgen, maar ook voor meer dan honderd euro. Jouw budget is dus mede bepalend voor welk speelkleed jij kiest. Gelukkig zijn er mooie, fijne, leuke, kleurrijke speelkleden voor alle budgetten te vinden. In de Top 5 hierboven, zie je dat ook goed terug.

Het gebruik van het speelkleed

Waar wil jij het speelkleed gebruiken? In de baby en kinderkamer of in de woonkamer? Moet het passen bij jouw interieur of past het altijd wel bij de kinderkamer? Wil jij het speelkleed met je mee kunnen nemen? Wil je een educatief speelkleed? Moet het geluid maken? Wil je er een boog bij of een babygym?

De leeftijd van jouw kindje

Een baby gaat een hele andere ontwikkelingsfase dan een peuter door. Het is dus ook wel zo fijn als het speelkleed past bij de leeftijd van jouw kindje. Voor de allerkleinste kindjes wil je geen hele kleine onderdelen en voor oudere kinderen moet het wel ook een uitdaging blijven.

Lees tip: De beste Babygym speelkleedjes

De ruimte waar je het speelkleed gebruikt

Wil je het speelkleed een vaste plek geven of ruim je het iedere keer op? Vind je het fijn om het speelkleed mee te nemen als je ergens op bezoek gaat? De ruimte waar je het speelkleed gaat gebruiken en of je het steeds opruimt, of niet, zijn bepalend voor het formaat van het speelkleed. Het is niet fijn als het niet blijkt te passen of de hele tijd in de weg ligt.

Onze favoriet

Deze baby speelmat is multifunctioneel in tegenstelling tot een speelkleed. Je kunt de foam speelmat met of zonder hek monteren en zo groot of klein als je wilt. 

Beste prijs op BOL.com